WW-uitkering en passende arbeid
Een WW-uitkering wordt verstrekt op voorwaarde dat degene die de uitkering krijgt ook passende arbeid accepteert. Mensen die een WW-uitkering krijgen van het UWV hebben wel de nodige plichten. Zo zijn zij verplicht om passende arbeid te accepteren als die hen wordt aangeboden. En dat hoeft echt geen werk te zijn dat ze altijd gedaan hebben. Maar wat is nu precies passende arbeid? En mag je passende arbeid weigeren?
Solliciteren verplicht bij een WW-uitkering
Mensen die een WW-uitkering hebben moeten er alles aan doen om weer werk te vinden. Dat betekent onder andere dat ze solliciteren. En dat betekent niet alleen zoeken naar banen die iemand al eens heeft gehad of waarvoor iemand heeft gestudeerd, maar ook alle andere banen waarvoor iemand geschikt zou kunnen zijn. Dit wordt bedoeld met passende arbeid.
Wat kan van een werkloze worden verwacht als het om passende arbeid gaat?
De Richtlijn passende arbeid geeft aan wat er redelijkerwijs mag worden geëist van iemand die werkloos is en een uitkering krijgt. Zo is een werkloze verplicht om een passende baan te accepteren. Daarbij beslist het UWV wat passend is en wat niet. De uitkeringsinstantie houdt daarbij rekening met:
- Opleiding
- Ervaring
- Loon
- Reistijd
- Werk
- Persoonlijke omstandigheden
Hoe langer werkloos hoe meer arbeid er passend is
De uitkerende instantie betrekt ook de duur van de werkloosheid bij wat als passende arbeid wordt gezien. Als iemand al veel langer werkloos is, zal het UWV werk al eerder passend vinden dan als iemand nog maar een week thuiszit.
Tijdelijk werk is ook passende arbeid bij een uitkering
Een uitkerende instantie heeft dus flink wat in de melk te brokkelen als het gaat om het aanvaarden van werk. Maar ook tijdelijk werk via bijvoorbeeld een uitzendbureau is passende arbeid. Iemand met een uitkering moet dus ook tijdelijk werk doen als hem of haar dat wordt aangeboden.
Passend werk bij een uitkering: de voorwaarden
Bij een uitkering horen dus ook flink wat bepalingen. Een daarvan is de reistijd. Veel mensen vinden het niet leuk om uren te reizen voor een baan. Wordt echter passend werk aangeboden waarvoor lang gereisd moet worden dan mag de persoon in kwestie dat niet weigeren.
Reistijd bij passend werk bij een uitkering
Qua reistijd mag een uitkerende instantie veel van een persoon vergen. Hieronder staan de voorwaarden:
- Het eerste halfjaar van een uitkering is een reistijd van maximaal twee uur per dag geoorloofd
- Na dat halve jaar mag een uitkeringsinstantie vragen om werk te accepteren dat maximaal 3 uur reizen per dag vergt
- Bovendien verwacht een uitkerende instantie ook dat mensen langer willen reizen dan die 3 uur als ze dat in hun vorige baan ook al deden