Spaarders zijn beleggers geworden
Beleggen, sparen, beleggen in obligaties, wat wordt het dit jaar? Veel spaarders zijn volledig of gedeeltelijk in aandelen gestapt en zijn beleggers geworden. Zij geven de voorkeur aan sparen boven het beleggen van geld. Deze verschuiving naar beleggen is vaak ook logisch, maar de onzekerheden door corona zijn ook groot. Mensen willen niet weer geld verliezen op hun spaarrekening, maar profiteren van een hoog rendement op de beurs. Geen spaarrente, maar dividend. Spaart u toch door, verander dan van spaarrekening of bank als u nu maar een lage spaarrente krijgt. Online is het zo geregeld en u verdient zo meteen geld. Is de spaarrente erg laag, dan kan dat een goede extra een reden zijn om te gaan beleggen. Blijft u doorgaan met beleggen, beleggen is namelijk niet zonder risico?
Beleggen of topsparen?
Het totaal aan spaargeld bij Nederlandse banken bedraagt in ons land zo’n 370 miljard euro. Ondanks de lage rente wordt er veel gespaard op spaarrekeningen en op deposito’s. Velen beleggen ook geld, via hun pensioenfonds of zelf. Circa 1,5 miljoen mensen in Nederland belegt zelf of spaart voor later, voor zijn pensioen, een woning, vakantie of ander leuks. Risico nemen op de beurs is in, sparen wordt regelmatig voor beleggen ingeruild. In 2020 was er de grote coronadip, maar herstelde de effectenbeurs (de AEX) ook weer heel aardig van de eerder opgelopen klappen. Er zijn momenten dat de koersen op de effectenbeurzen alleen maar flink stijgen terwijl de spaarrente verder lijkt te dalen. En dat doet mensen weer twijfelen in hun keuze: beleggen of toch sparen?
Hoogste rente is zonder risico
Sparen is vooral bij een hoge spaarrente aantrekkelijker dan beleggen. En veel risico loopt u ook niet, wanneer u zich maar houdt aan de regels van de Nederlandse garantieregeling van de Nederlandse Bank. De essentie van veilig sparen is:
- Spreidt het spaargeld over meerdere banken.
- Maximaal 100.000 euro is 100% gegarandeerd per instelling en per persoon.
- Misschien weet de curator er nog meer geld uit te slepen dan dit.
Beurscrisis en topbeleggen
Iedereen ziet de problematiek in de wereld en zou moeten weten dat beurzen ook fors kunnen dalen, maar zolang de beurzen wereldwijd stijgen en de rente laag is, ligt een overstap van sparen naar beleggen voor de hand. Sparen vooral nog mensen die geen enkel risico kunnen of durven lopen. De rentes bij sommige banken zijn voor hen nog interessant en de spaarder probeert daar zo snel mogelijk een graantje van mee te pikken. En geeft ze eens ongelijk, want op de beurs zijn grote verliezen mogelijk. Zo leidde de kredietcrisis tot een mega verschuiving op de spaarmarkt. Spaarders zijn zo slim om hun geld te spreiden over meerdere banken en kiezen vaak voor een deposito, omdat de rente daarop vaak hoger is. Een betere rekening bij dezelfde bank, maar nog vaker bij een andere bank.
Obligaties
U kunt ook beleggen in obligaties, ook dan ontvangt u rente. Als u wilt beleggen in obligaties, zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het risico dat u wilt nemen:
Bij obligaties krijgt u de couponrente als spaarrente, maar bedenk wel dat de waarde van een obligatie op de beurs ook kan veranderen. Dat kan een hoger, maar ook een lager rendement betekenen. Zolang de rente daalt stijgt de waarde van uw belegging in obligaties.
Hoogste spaarrente
Wie alleen tijdelijk geld in kas wil om straks weer te kunnen inspringen op de beurs, zoekt een mooie spaarrekening met hoge rente zonder voorwaarden. Zorg wel voor een bank die onder de hoge Nederlandse garanties valt. Er is immers volop keuze en vele Nederlanders gingen u dus voor. Wilt u meer rendement op een spaarrekening en uw geld langer vastzetten, dan kunt u altijd kiezen voor een spaardeposito (termijndeposito).
Lees verder