Beleggingsfondsen; voordelen en nadelen

Beleggingsfondsen; voordelen en nadelen Beleggen in een beleggingsfonds is een eenvoudige en gemakkelijke manier om geld te kunnen beleggen, zonder dit zelf voortdurend in de gaten te hoeven houden. Men hoeft zich niet te verdiepen in de materie en het bijhouden van de voortgang kost weinig tot geen tijd. Toch heeft een beleggingsfonds niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Beiden komen in dit artikel aan bod.

Wat is een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds bestaat uit een bepaalde beleggingsportefeuille. Deze beleggingsportefeuille is een groep van verschillende aangekochte aandelen, waarbij aan de hand van de beurs diverse malen bepaalde aandelen aangekocht worden en anderen weer verkocht worden. Deze beleggingsportefeuille wordt dan ook door beleggingsexperts beheert, waarbij het geld dat gebruikt wordt om de portefeuille samen te stellen uit de investeringen van de deelnemers komen. De deelnemers aan het beleggingsfonds leveren als het ware het financieel kapitaal en de beleggingsexpert het menselijk kapitaal. Door deze combinatie hopen de deelnemers aan een beleggingsfonds mee te kunnen liften op de expertise van de professionele belegger.

De voordelen

Zoals in de inleiding al reeds genoemd, heeft een beleggingsfonds diverse voordelen. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn het gemak, het mee kunnen liften op de aanwezige expertise en de spreiding van het risico.

Het gemak

Het gemak van het beleggen in een beleggingsfonds komt voort uit de constructie waaruit deze bestaat. Zo wordt er meestal gevraagd om een bepaalde maandelijkse inleg, waarmee het fonds kan groeien, zonder dat hier verdere inspanningen voor vereist zijn. Het beheer wordt geheel uit handen genomen van de deelnemer, of investeerder, zodat deze hier geen omkijken meer naar heeft. Bij het individueel beleggen zou dit anders zijn; een belegger zou dan toch minimaal enkele uren per week om moeten kijken naar de beleggingen om deze eventueel bij te sturen, of om het verlies of de winst te nemen.


Expertise

Ook al eerder genoemd is de beleggingsexpert die het fonds beheert, hoewel dit er ook meerdere kunnen zijn. Deze professionele belegger heeft door scholing en ervaring voldoende kennis vergaard om het beleggen goed te kunnen beheersen en, wat zeker niet minder belangrijk is, besteed hieraan meer tijd dan een werkend individu zou kunnen doen. Door constant op de portefeuille te zitten is men verzekerd van een zo goed mogelijke timing van verkoop- of kooporders van iemand die de grillen van de beurs al langer meemaakt.

Risicospreiding

Waar een individu natuurlijk ook het risico kan spreiden bij het beleggen, is dit voor veel mensen niet rendabel. Voor iedere order moet er namelijk een bepaald bedrag betaald worden aan transactiekosten, waardoor een grote spreiding voor meer kosten staat. Door met velen tegelijk te beleggen, kan met grotere bedragen aangekocht worden waardoor de transactiekosten percentueel gezien dalen. Het spreiden van risico wordt hierdoor beter mogelijk.

De nadelen

Naast voordelen heeft een beleggingsfonds ook een aantal nadelen, welke onder andere bestaan uit de bijkomende kosten en het uit handen geven van de controle


Bijkomende kosten

Hoewel een beleggingsfonds enkele voordelen biedt, is een van de grootste nadelen toch wel dat er bij een aantal beleggingsfondsen een groot gedeelte aan bijkomstige kosten betaald moet worden (denk hierbij aan de kosten van het beheer, transactiekosten, marketingkosten, enz). Deze kosten worden afgetrokken van het ingelegde geld en het rendement hierop, waarbij uiteindelijk het rendement dus lager uitvalt. Niet alle beleggingsfondsen brengen hoge kosten in kaart, enkelen profileren zich juist op de lage bijkomstige kosten waardoor het uiteindelijke rendement dus naar verwachting hoger zal uitvallen. Het verdient de aanbeveling om altijd goed van tevoren na te gaan wat de bijkomende kosten van ieder beleggingsfonds zijn.

Controle

Een groot probleem voor sommigen kan zijn dat een beleggingsprobleem wel zorgt voor gemak, maar daarbij ook alle controle over het ingelegde geld wegneemt bij de investeerder. Bij de meeste fondsen kan het geld weg tussentijds weer weggehaald worden, maar wat er gebeurt met het geld zolang het niet weggehaald wordt is buiten de controle van de deelnemer. Voor individuen die dit een groot probleem vinden, is er natuurlijk de mogelijkheid om zelf te beleggen; hier zijn ook talloze aanbieders voor, welke tegen lage kosten de mogelijkheid bieden om zelf te beleggen in enkele bedrijven of indices.
© 2012 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Biedt een beleggingsfonds meer veiligheid voor de belegger?Door deel te nemen in een beleggingsfonds kunnen particuliere beleggers hun portefeuille spreiden, zonder dat zij daarbi…
Beleggingsfonds kiezen - TipsBeleggingsfonds kiezen - TipsDe Nederlandse belegger kan kiezen uit duizenden beleggingsfondsen. Door het grote aantal fondsen is het lastig om het j…

Beurs: wat zijn een berenmarkt en een stierenmarkt?Beurs: wat zijn een berenmarkt en een stierenmarkt?Beleggen op de beurs kan een heel aantrekkelijke bezigheid zijn waarbij je een mooi potentieel rendement kan gehaald wor…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.