Biedt een beleggingsfonds meer veiligheid voor de belegger?

Door deel te nemen in een beleggingsfonds kunnen particuliere beleggers hun portefeuille spreiden, zonder dat zij daarbij een zéér groot vermogen hoeven te hebben. Het zoveel mogelijk spreiden van beleggingen klinkt aantrekkelijk voor wie zo min mogelijk risico's wil nemen met zijn geld. Maar zijn deze risico's wel beperkt binnen beleggingsfondsen?

Soorten beleggingsfondsen

Om te beginnen zijn er veel beleggingsfondsen waaraan kan worden deelgenomen, die in verschillende objecten beleggen. Er zijn bijvoorbeeld beleggingsfondsen die in aandelen beleggen of in obligaties of in obligaties en aandelen. Daarnaast zijn er beleggingsfondsen die zich op een specifieke sector of regio richten.

Voordelen van beleggingsfondsen

Er zijn een aantal voordelen te noemen die pleiten voor het beleggen via beleggingsfondsen. Zo kun je via een beleggingsfonds inderdaad een goed gespreide portefeuille opbouwen. Dit kan risicodekkend zijn. Als bepaalde aandelen uit de portefeuille een onverwachte val maken, dan kan dit worden opgevangen door eventuele stabiele of goedlopende aandelen uit de portefeuille. Daarbij moet wel worden aangemerkt dat teveel spreiding ook niet goed is, omdat er dan een zo grote versnippering ontstaat dat er alsnog grote risico's bestaan op onverwachte verliezen

Een ander voordeel is dat bij een beleggingsfonds de beleggingen voor je beheerd worden. Zo hoef je je alleen te verdiepen in welk beleggingsfonds je wilt kiezen en wordt de rest van het werk vervolgens voor je gedaan.

Tenslotte zijn er vele beleggingsfondsen op de markt en zijn er dus veel keuzemogelijkheden voor de particuliere belegger.

Nadelen van beleggingsfondsen

Natuurlijk kent het beleggen middels een beleggingsfonds ook nadelen. Een belangrijk nadeel is de kosten, die vaak hoog op kunnen lopen. Dit terwijl de banken of vermogensbeheerders regelmatig aangeven dat de fondsen 'gratis' door hen worden beheerd. Voor niets gaat de zon op, ook in beleggingsland en daarom is het altijd aan te raden goed de prospectus erop na te slaan om uit te vinden wat de werkelijke kosten zullen zijn. De kosten gaan immers ten koste van het rendement.

Een ander nadeel is dat het beleggen in een fonds een passieve vorm van beleggen is. Als belegger heb je zelf weinig tot geen invloed op de keuzes die de vermogensbeheerder voor je maakt. Daarnaast hebben banken en vermogensbeheerders vaak ook zelf beleggingsfondsen opgericht. Als in dergelijke fondsen wordt belegd is er meestal geen sprake van objectiviteit in de besluiten die gemaakt worden. Of dit fonds binnen zijn categorie wel tot de beste behoort en of er wel een zo goed mogelijk rendement voor de belegger wordt behaald is in deze gevallen minder van belang.

Wellicht ten overvloede geldt daarnaast natuurlijk ook voor beleggingsfondsen dat behaalde resultaten in het verleden, geen garantie bieden voor de toekomst.

Conclusie

Zoals aan de meeste beleggingsproducten kleven ook aan beleggingsfondsen voordelen en nadelen en is er sprake van risico's. Als je besluit in een beleggingsfonds te investeren, doe dan altijd nauwkeurig onderzoek en schakel daarbij zonodig de hulp in van een onafhankelijk adviseur. Verder is het raadzaam na te gaan of een beleggingsfonds beursgenoteerd is. Ook de keuze voor de regio waarin je wilt overleggen is van belang. Kijk goed naar de economische ontwikkelingen en naar de vooruitzichten. Houdt daarbij ook rekening met het landenrisico. Vermijd waar mogelijk landen waarin het onrustig is en waarvan de economische vooruitzichten onzeker zijn. Vergaar daarnaast zoveel mogelijk informatie over de beleggingsfondsen waar de interesse naar uit gaat. Lees goed de prospectus en alle kleine lettertjes en stel kritische vragen. En kijk vooral uit voor hebzucht. Beloftes van (onrealistisch) hoge rendementen zijn meestal te mooi om waar te zijn.
© 2011 - 2024 Multivalue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in ETF-trackers of beleggingsfondsen?Beleggen in ETF-trackers of beleggingsfondsen?Veel mensen die beginnen met beleggen weten niet zo goed waar ze moeten beginnen. Anno 2019 zijn er zoveel beleggingspro…
Beleggen: BeleggingsfondsBeleggen: BeleggingsfondsBeleggen, steeds actueler. Als je wilt gaan beleggen komt daar wel vanalles bij kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van al…
Wat is actief of passief beleggen?Als je wilt gaan beleggen moet je een keuze maken tussen actief en passief beleggen. Wanneer kies je voor actief belegge…
Veiliger beleggen met Lifecycle fondsenVeiliger beleggen met Lifecycle fondsenWie belegt in aandelen en obligaties weet dat de koersen kunnen schommelen. Soms zijn er heel scherpe dalingen zoals in…

Investeren in goud of zilverDe aandelenbeurs heeft slechte jaren achter de rug sinds de kredietcrisis begon. De koersen zijn inmiddels weer gestegen…
Rijk worden met grondstoffenRijk worden met grondstoffenNiemand die er met pikhouweel en schop op uittrekt om grondstoffen te vinden, zal zijn doel, rijk worden met grondstoffe…
Bronnen en referenties
  • Schaaij, G. 'Beleggen met Geert Schaaij. Ook u kunt een topbelegger worden.' 2009. Nederland: Naarden. Strengholt United Media BV.
Multivalue (25 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.