China: de koop van Europese en Amerikaanse staatsobligaties
China is sinds een aantal jaren massaal aan het investeren in Amerikaanse en Europese staatsobligaties. Dit komt omdat veel landen extra kapitaal nodig hebben om hun staatsschuld te financieren en China heeft dit kapitaal. Het land koop onder andere veel staatsobligaties van de Verenigde Staten, Griekenland, Portugal, Ierland en Italië. Tegelijkertijd is China soms voorzichtig, bijvoorbeeld vanwege de dalende koes van de Amerikaanse dollar.
Westerse landen zijn steeds meer afhankelijk van China voor de aankoop van hun staatsobligaties. Dit komt omdat China veel geld over heeft en naar wegen zoekt om daar op te verdienen. Landen gebruiken staatsobligaties om hun staatsschuld mee te financieren. Landen, bedrijven, beleggers en particulieren kunnen inschrijven op de staatsobligaties. Zij lenen het land in kwestie als het ware geld uit. Dit kan voor een kortere periode van bijvoorbeeld een jaar zijn, maar ook voor een periode van dertig jaar. Over die lening ontvangen zij een rente. De hoogte van die rente is afhankelijk van de waarschijnlijkheid dat een land zijn leningen kan aflossen. Als het risico groter is dat land talliet gaat, dan is de rente hoger. Dat is om het alsnog aantrekkelijk te maken voor beleggers om in te schrijven op de staatsobligaties. De rente bij landen als Griekenland, Italië en Portugal is bijvoorbeeld hoog. Wanneer een land een betrouwbare financiële reputatie heeft is de rente laag. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Nederland en Duitsland. De kredietwaardigheid van een land wordt beoordeeld door een kredietbeoordelaar. Deze kent een land een rating toe.
Snelle economische groei van China
China maakt een snelle economische groei door. In 2010 was het qua Bruto Binnenlands Product het grootste land in totale omvang. Zij passeerde daarmee de Verenigde Staten als grootste economische macht. Per hoofd van de bevolking verdienen de Chinese nog wel fors minder. De Chinese economie is al jaren de snelst groeiende economie ter wereld. Een van de manieren waarmee zij veel kapitaal uit het westen aantrekt is door veel producten goedkoop aan te bieden. Dit kan doordat de waarde van de Yuan, de Chinese munt, kunstmatig laag wordt gehouden. Ook kan China de arbeidskosten laag houden. Doordat er zoveel mensen wonen zijn er altijd genoeg arbeiders die het werk willen doen.
China investeert in Europese staatsobligaties
Door de Kredietcrisis is de staatsschuld van de meeste Europese landen fors toegenomen. Verschillende landen moesten namelijk bijspringen toen de verschillende banken dreigden om te vallen. Ook daalden de inkomsten uit belastingen terwijl de uitgaven vaak toenamen. Zij moesten extra staatsobligaties uitschrijven. Het werd echter ook steeds lastiger om beleggers te vinden die willen inschrijven op de staatsobligaties. Veel banken hebben namelijk weinig geld. Veel Europese landen keken daarom naar China als reddende engel. Daar is namelijk veel kapitaal over. China besloot ruim te investeren in Europese staatsobligaties. Hoe groot de precieze omvang is, is onbekend, maar het is wel duidelijk dat de omvang groot is. Veel politici vrezen wel dat Europa steeds meer afhankelijk wordt van China, want wie betaalt bepaalt, maar op het moment is er niet heel veel wat Europa kan doen. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) koopt massaal staatsobligaties op van onder andere Portugal, Italië, België, Ierland en Griekenland.
China koopt en verkoopt Amerikaanse staatsobligaties
China investeert ook al jarenlang in Amerikaanse staatsobligaties. Op het hoogtepunt had China voor meer dan een triljoen euro aan Amerikaanse staatsobligaties in handen. China is echter terughoudender geworden, doordat de Amerikaanse dollar fors in waarde is afgenomen. Daardoor worden de Amerikaanse staatsobligaties die China in haar bezit heeft ook minder waard. China is daarom begonnen langzaam een deel van haar staatsobligaties te verkopen en haar verlies te worden. De kans is namelijk groot dat de dollar in de toekomst alleen maar verder in waarde gaat afnemen. De dollar wordt namelijk steeds minder waard, doordat de Amerikaanse staatsschuld maar blijft groeien. Ook hebben kredietbeoordelaars in de zomer van 2010 de kredietrating van de Verenigde Staten naar beneden bijgesteld.