Hoge interbancaire rente versterkt kredietcrisis

Hoge interbancaire rente versterkt kredietcrisis De invloed van de interbancaire rente is voelbaar. Een jaar geleden begon de kredietcrisis. Daarvoor stegen de beurzen onverdroten door overnames en speculatie. Het kon niet op, met als koploper in ons land de overname van ABN AMRO bank. De economische realiteit is inmiddels sterk veranderd. Maar een hoge interbancaire rente is bij de Leaseplan bank in uw voordeel. De spaarrente daar is namelijk op deze rente gebaseerd.

Hypotheekcrisis VS

De hypotheekcrisis in de VS begon medio 2007 en is nu nauwelijks meer uit de media weg te slaan. Wegmoffelen kon niet meer. Vele banken kwamen in de problemen, vele banen verdwenen. Al met al zeer ernstig. Wat misschien nog wel ernstiger is, is dat banken elkaar niet meer vertrouwen. Kredietbeoordelaars als Moody’s gaven te gunstige ratings af, waardoor producten werden gekocht die veel meer risico’s bevatten dan aan de rating was af te lezen. Sommige banken voelen zich bekocht, andere namen bewust grote risico’s. Maar het geheel is het vertrouwen onderling niet ten goede gekomen. Interbancair drupt de kredietkraan momenteel. Hij stroomt niet meer. Ondanks alle inspanningen van de centrale banken.

De Libor rente

Banken zijn gewend om risico’s door te verkopen, en waar mogelijk bij elkaar geld te lenen. De rente die daarvoor gehanteerd wordt noemen we de interbancaire rente. Deze rente is direct gelieerd aan de zogenaamde Libor rente. Libor staat voor London Interbank Offered Rate. De Liborrente is de basis rente die gehanteerd wordt voor geldleningen tussen banken onderling. De LIBOR wordt dagelijks door de Dow Jones Markten bepaald voor de British Bankers Association, de BBA, het bestuursorgaan van de LIBOR. De Libor rente is daarmee een benchmark voor de prijs van leningen en kredieten.

De rente stijgt

De korte Libor rente stijgt en daarmee de spaarrente op rekeningen voor particulieren. Voor de hypotheekcrisis was deze rente in de EU relatief stabiel rond grofweg 5%, nu staat de rente op ruim 5,5%. Die stijging wordt onder andere veroorzaakt door de risico opslag die banken elkaar nu berekenen. U weet immers maar nooit. Wereldwijd hebben banken enorme bedragen afgeschreven, en wie weet wat nog zal volgen? Bovendien hebben de banken het geld hard nodig en stellen de toezichthouders hoger eisen

Risico’s op de beurs

Vele koersen zijn omhoog geduwd door overnames. Kijk bijvoorbeeld naar ABN AMRO. Eerst was ABN AMRO bijna de lantaarndrager op de beurs, maar zodra de overname geruchten kwamen, liep de koers sterk op. Verder weten we dat koersen omhoog zijn geduwd door allerlei aandelen inkoopprogramma’s. Als de kredietkraan dicht blijft, dan kan het bijna niet anders of de beurzen zullen verder instorten, en de economische groei verder vertragen. Dat zal sparen nog aantrekkelijker maken. Of de steun van de staat voldoende soelaas zal bieden, is nog maar afwachten.

september 1873

Sommigen vergelijken de huidige periode zelfs met 1873. In september 1783 storten de beurzen als een kaartenhuis ineen door de plotselinge stijging van de tarieven op de geldmarkt. Ook toen begrepen de banken de ingewikkelde producten niet meer die ze zelf bedacht hadden. Een lange depressie volgde, waarin spaargeld van groot belang was. En nu? Kijk maar:

28 september 2008

Maandag 28 september 2008 gaat de boeken in als een black monday, met fors kelderende koersen op de beurzen. Het Overnight tarief steeg van 2,57% naar 6,88%. Dit is een van de grootste stijgingen ooit in het interbanciare leentarief.

13 oktober 2008

Na het topoverleg in EU verband dit weekend, laat de premier weten dat de interbancaire transacties door de staat momenteel worden gegarandeerd tot een bedrag van 200 miljard euro. Deze actie zou het onderlinge vertrouwen tussen banken terug moeten brengen. Deze garantstelling komt bovenop de injectie van 20 miljard euro in een noodfonds, dat het kabinet onlangs instelde. Financieel gezonde instellingen kunnen hier tijdelijk op terugvallen tot de situatie in de financiële sector weer normaal is.

25 oktober 2008

De AEX staat gedurende de dag op een verlies van 10%, om met een veel kleiner verlies af te sluiten. Onder meer doordat de verkopen van bestaande huizen in de VS meevielen, maar een belangrijk deel van deze meevaller kwam voor rekening van de extra gedwongen verkopen. Dus hoezo, goed nieuws? En wat zal dit ons brengen?

Spaargeld

Wie er wel goed uit lijkt te gaan springen is de consument met wat spaargeld. Banken bieden tegen elkaar op met een hoge spaarrente en aan die tendens lijkt voorlopig geen einde te komen. Doe er vooral uw voordeel mee.

Leaseplan bank

De Leaseplan bank geeft als enige spaarbank in ons land een spaarrente die op de Euribor is gebaseerd. Dat betekent dat bij een hogere Euribor ook de rente bij de Leaseplanbank hoger is. Zo kunt u als consument fijn mee profiteren.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Libor-manipulatie treft ook particulierenLibor-manipulatie treft ook particulierenDe London Interbank Offered Rate (Libor) wordt dagelijks berekend en bepaalt tegen welke tarieven de banken onderling ge…
Hoe werkt rente op rente?Hoe werkt rente op rente?Om uw spaargeld te laten renderen, moet u spaarrente ontvangen over uw vermogen. Spaarrente is ook noodzakelijk om uw ge…
Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Wanneer je spaarrekeningen met elkaar gaat vergelijken, zijn de rentetarieven van die spaarrekeningen het meest belangri…
Spaargeld naar kleine bankenSpaargeld naar kleine bankenU kunt gerust sparen bij de kleine banken. Gaat u ook overstappen naar een andere bank voor een relatief hoge rente op u…

Als particulier beleggen in ABN AMROAls particulier beleggen in ABN AMROABN AMRO ging eind 2015 naar de beurs, voor een deel althans. Ook u als particulier kunt in ABN AMRO beleggen. Het aande…
Beleggingsfonds kiezen: bruikbare tipsBeleggingsfonds kiezen: bruikbare tipsU wilt beleggen in een beleggingsfonds voor een mooi rendement tegen relatief weinig risico? Een goed beleggingsfonds is…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.