Een stappenplan voor het kopen van aandelen
Het is tegenwoordig heel makkelijk om aandelen te kopen, maar het is ook makkelijk om snel grote fouten te maken met het kopen van aandelen. Door een stappenplan kunnen deze fouten geminimaliseerd worden. Gedegen vooronderzoek, een analyse van de kerncijfers en het doornemen van prognoses zijn onder andere stappen in het stappenplan.
Stap een: Bepaal je budget voor het kopen van het aandelen
Het is een open deur die wordt ingetrapt, maar koop alleen aandelen als je het geld kunt missen. Een ander advies is dat je nooit je hele budget in een aandeel moet steken. Een speltip voor het beleggen is dat je als belegger je kansen moet spreiden. Je kunt bijvoorbeeld naast het aandeel dat je op het oog hebt je geld bijvoorbeeld spreiden over beleggingsfondsen, spaarrekeningen, opties en andere zaken. Een uitgangspunt voor het kopen van aandelen is dat je nooit moet beginnen met grote bedragen, want dan kunnen de verliezen ook een stuk groter uitvallen. Als belegger is het aan te raden dat je begint met een relatief klein bedrag zodat je verliezen nog te overzien zijn. Daarnaast is het handig om nog wat geld achter de hand te houden in je budget zodat je eventueel aandelen kunt bijkopen mochten de beurskoersen flink dalen.
Stap twee: Analyseer de koers & kerncijfers van aandelen
Koersen van aandelen zijn verraderlijker dan het weer in Nederland. Het kan van de ene op de andere dag goed gaan met een aandeel, maar de andere dag kan de koers van bepaald aandeel helemaal inzakken. Het stijgen van de koers kan bijvoorbeeld te maken hebben met koop- of houdadviezen van banken, maar er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van onverwachtse goede kwartaalcijfers of overnamegeruchten. Een koersval kan worden veroorzaakt door slechte cijfers van branchegenoten, winstwaarschuwingen van het beursgenoteerde bedrijf of een negatieve stemming op de aandelenmarkten. Om de potentie van een aandeel beter in kaart te brengen kan de belegger een grafiek van het aandeel bestuderen. Op diverse websites kunnen koersgrafieken van aandelen worden bekeken. Een van die websites is
BeursGorilla. Op de website van BeursGorilla gaan de koersgrafieken tot 15 jaar terug. Nog een paar websites die koersgrafieken weergeven op de langere termijn zijn:
Beurs.nl en
De Financiële Telegraaf.
Kerncijfers van het aandeel analyseren
Tegenwoordig is het zeer makkelijk om aan de kerncijfers van aandelen te komen. In het stappenplan is het zeer belangrijk om deze stap niet over te slaan. Deze zijn in de meeste gevallen op het internet te vinden. Op beleggingswebsites kan de belegger in een oogopslag de belangrijkste kerncijfers van het aandeel opzoeken. Een belangrijk cijfer om in de gaten is natuurlijk de nettowinst van de onderneming. Als er winst gemaakt wordt door de onderneming, dan kan er dividend aan de belegger worden uitgekeerd. Daarnaast is het belangrijk dat de omzet in de gaten wordt gehouden zodat de onderneming genoeg geld in kas krijgt. Het is belangrijk dat de solvabiliteit hoog is. Dit houdt in dat de onderneming aan haar verplichtingen kan voldoen aan de verschaffers van vreemd vermogen. De activa op een balans van een onderneming geeft de waarde weer van de bezittingen van een onderneming. Mocht een belegger meer informatie willen over de onderneming dan kan het jaarverslag van een onderneming worden opgevraagd via het internet.
Stap drie: Volg het aandeel en de berichtgeving daar omtrent
Voordat een belegger besluit om een aandeel te kopen is het verstandig om het aandeel op de beurs een tijdje te volgen qua koersverloop. De beurskoersen & aandelenkoersen kunnen niet altijd presteren zoals een belegger verwacht dat ze moeten presteren. Bij het volgen van een aandeel moet een belegger goed kijken naar de eventuele koersschommelingen en omzetten van het aandeel. Een aandeel kan gemakkelijk gevolgd worden via het internet of teletekst. Een belegger moet wel weten dat er meer informatiebronnen zijn dan de website van de Telegraaf en NOS Teletekst. Op diverse fora geven vele beleggers adviezen over het kopen van aandelen. Het kan geen kwaad om eens rond te speuren op deze fora. Natuurlijk moeten deze informatiebronnen niet voor volledig waar worden aangenomen. Zorg er dus voor dat je in de hoedanigheid van belegger je boerenverstand gebruikt om de informatiebronnen naar waarde te schatten. Belangrijke berichtgevingen zijn bijvoorbeeld prognoses van banken en financiële instellingen over aandelen. Dit heeft natuurlijk invloed op de beurskoers van een aandeel. Als het gaat om een positief advies zoals houden of kopen kan dit een positieve invloed hebben op de koers. Als het gaat om een verkoopadvies, dan heeft dit een negatieve invloed op de beurskoers van een aandeel. Andere prognoses die in de gaten gehouden moeten worden zijn bijvoorbeeld de prognoses van het Centraal Planbureau(CPB) over de economische groei of export. Daarnaast zijn de grondstofprijzen van groot belang voor veel ondernemingen. Als de grondstofprijzen te hoog zijn, dan gaat dit ten koste van een deel van de winst van de onderneming.