Groen beleggen: Fiscale voordelen van duurzaam beleggen

Mensen gaan bewuster om met hun leefklimaat. Inmiddels zijn er niet meer alleen biologische en groene voedingsmiddelen maar ook duurzame jeans, meubelen, verzorgingsproducten en zelfs huizen. Financiële producten blijven niet achter en er wordt dan ook steeds meer gekozen voor de zogenaamde duurzame beleggingen. Groene beleggingsproducten zijn verantwoord maar hebben ook nog eens een fiscale voordelen, die het voor consumenten wel erg aantrekkelijk maken om te kiezen voor groen beleggen!

Wat is duurzaam beleggen oftewel groen beleggen?

Wanneer je kiest voor een groene belegging, kies je ervoor om te beleggen in milieuvriendelijke of anderszins bewuste producten of projecten. In plaats van te investeren in een bank, beleg je je geld bijvoorbeeld in een project dat ervoor zorgt dat er bewuster met het klimaat wordt omgesprongen. Of in plaats van te beleggen in goud, kies je voor de ontwikkeling van producten die het milieu niet schaden. Je kunt denken aan investeringen in windenergie, aan duurzame landbouw of aan ecohuizen. Maar ook projecten, die zorgen voor natuurbehoud in Nederland of elders in de wereld staan hoog op de agenda.

Eigenlijk leen jij als particulier door te beleggen in groenfondsen geld uit aan financiële instellingen, die dan vervolgens weer tegen een gunstig tarief geld kunnen verstrekken aan geselecteerde groene doelen. Je steunt dus indirect sectoren die best een steuntje in de rug kunnen gebruiken en dat ook verdienen. Je combineert dan ook investeren in goede doelen met zelf winst maken en kapitaal opbouwen.

Kun je evenveel verdienen met groene beleggingen als met normale beleggingen?

Met een duurzame belegging weet je zeker dat 70% van het geld gaat naar geselecteerde en door de overheid goedgekeurde groene en/ of biologische doelen. Ook moeten groene beleggingen net als andere beleggingen rendement opleveren voor de belegger. Rendement is echter niet het hoofddoel van het project of product. Hierdoor kan het zijn dat de opbrengsten van groen beleggen net wat lager liggen dan bij gewone beleggingen. Om ervoor te zorgen dat consumenten toch kiezen voor duurzaam beleggen is hier iets op bedacht: De overheid heeft ervoor gezorgd dat duurzaam beleggen fiscaal erg aantrekkelijk is voor consumenten.

Belastingvoordelen van duurzame beleggingen: Wat zijn de fiscale voordelen van beleggen in groenfondsen?

Om groen beleggen te stimuleren, geldt er vrijstelling van de zogenaamde vermogensheffing. Daarnaast wordt er heffingskorting gegeven. Voor beleggingen tot een halve ton geldt hiermee dat er maar liefst zo'n 2,5% extra rendement te halen is via belastingvoordeel op jaarbasis. En die 2,5% is al hoger op zichzelf dan wat een spaarrekening op dit moment aan rente oplevert per jaar. Duurzaam beleggen kan dus erg interessant zijn, ook financieel. Je ondersteunt het milieu, maakt hiermee een goed rendement en krijgt er ook nog eens 2,5% fiscaal voordeel bovenop.

Waar kun je groene beleggingen vinden?

Er zijn twee financiële instellingen in Nederland, die zich primair richten op duurzame vormen van beleggen. Dat zijn Triodos Bank en ASN (een dochter van SNS Bank). Deze banken specialiseren zich in groene beleggingen en spaarrekeningen. Ook de andere grote instellingen in Nederland zoals Rabobank, ABN AMRO, Fortis, Postbank of ING bieden echter prima groenfondsen aan. Het aanbod is groot en erg betrouwbaar. Hierdoor neemt de markt voor groen beleggen de laatste jaren enorm toe en kiezen steeds meer mensen voor groene alternatieven bij het beleggen.

Waarom zou je kiezen voor duurzame vormen van beleggen?

Groen beleggen is beleggen in milieubewuste, ecologische en biologische doelstellingen. Je doet iets goeds voor de wereld door te kiezen voor een groen alternatief. Daarnaast kun je ook nog eens een prima rendement maken op groene beleggingen. Wanneer dit lager ligt dan bij traditionele beleggingen wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de fiscale voordelen van groenfondsen, die maar liefst 2,5% extra rendement op jaarbasis opleveren. De risico's zijn beperkt, want elk van deze groenfondsen wordt ondersteund door een groenverklaring van de overheid.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groene beleggingen, maatschappelijk verantwoord sparen, durfkapitaal, groen en duurzaam sparen? Benut de overgebleven fi…
Duurzaam beleggen levert steeds meer opDuurzaam beleggen levert steeds meer opBij duurzaam beleggen, ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen genoemd, wordt het geld in fonds…
Geniet ook van het belastingvoordeel voor durfkapitaalGeniet ook van het belastingvoordeel voor durfkapitaalHet belastingvoordeel voor groene beleggingen is vrij algemeen bekend, maar apart daarvan was er tot en met het jaar 201…
ASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN bank doelbeleggen maakt een slimme combinatie van sparen en beleggen mogelijk waardoor u een hoger rendement kunt be…
Sparen en beleggen met succesSparen en beleggen met succesIedereen droomt wel eens van een klein fortuin, een aardig reservepotje en financiële zekerheid op oudere leeftijd. Maar…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 26-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.