Fundamentele analyse – kasstroom
In dit artikel zal het fenomeen kasstroom aan de orde komen. Inzicht in de kasstromen zegt je als belegger of en hoe een onderneming in staat is liquiditeiten te genereren. De onderneming stelt een Staat van Herkomst en Bestedingen der Middelen (ook genaamd Kasstroomoverzicht) op. Op grond van het IFRS zijn de grote ondernemingen daartoe verplicht. In dit artikel zal het begrip kasstroom aan de orde komen.
Fundamentele analyse – kasstroom
In dit artikel zal het fenomeen
kasstroom aan de orde komen. Inzicht in de kasstromen zegt je als belegger of en hoe een onderneming in staat is
liquiditeiten te genereren. De onderneming stelt een Kasstroomoverzicht (ook genaamd Staat van Herkomst en Bestedingen der Middelen) op. Op grond van het
IFRS zijn de grote ondernemingen daartoe verplicht. In dit artikel zal het begrip kasstroom aan de orde komen.
Kasstroom
Het kasstroom overzicht geeft je inzicht in de liquiditeiten van een onderneming. Ten opzichte van een resultatenrekening heeft het kasstroom overzicht als voordeel dat het niet beïnvloedbaar is door keuzes van de onderneming. Het kunnen lezen van een kasstroomoverzicht geeft je veel objectieve informatie over de onderneming.
In een kasstroomoverzicht staat enerzijds hoe de geldmiddelen in de onderneming beschikbaar zijn gekomen. Anderzijds staat er hoe de geldmiddelen zijn gebruikt in de onderneming.
Beursgenoteerde ondernemingen
De beursgenoteerde ondernemingen stellen de jaarrekening op conform de regels van het IFRS (International Financial Reporting Standards). Sinds één januari 2005 is dit voor alle beursgenoteerde ondernemingen in de Europese Unie verplicht.
Het IFRS schrijft verplicht voor dat in de jaarrekening een kasstroom overzicht staat. Je hoeft dus gelukkig niet zelf een kasstroom overzicht te kunnen opstellen. Daarvoor is de accountant al aan de slag gegaan.
Het is jouw taak als belegger de informatie uit het kasstroom overzicht te gaan lezen en te interpreteren.
Indeling kasstroom overzicht
Het kasstroom overzicht kun je onderverdelen in een aantal categorieën:
- Operationele activiteiten;
- Investeringsactiviteiten; en
- Financieringsactiviteiten.
Operationele kasstroom
De operationele kasstroom laat zien wat er is verdiend met de daadwerkelijke activiteit van de onderneming. In de regel zal deze kasstroom positief moeten zijn, zodat de onderneming iets verdient.
Investeringskasstroom
De investeringskasstroom laat zien wat de onderneming in het boekjaar heeft uitgegeven aan de aanschaf van kapitaalgoederen zoals machines, panden, overnames enzovoorts. Normaliter zal deze kasstroom negatief zijn, wat niet erg is.
Financieringskasstroom
De financieringskasstroom laat zien wat de onderneming aan financiële middelen heeft geleend of terugbetaald en wat de kosten van de financieringen zijn geweest. Het gaat daarbij om zowel verschaffers van eigen vermogen als van vreemd vermogen.
Deze kasstroom kan alle kanten opgaan. Bij een sterk groeiende onderneming waar kapitaal voor nodig is, zal deze kasstroom positief zijn. Als de onderneming veel aflost of dividend uitkeert, zal de kasstroom negatief zijn.
Aan jou dus de schone taak de feiten te interpreteren en te vergelijken met andere jaren en wellicht met gelijksoortige ondernemingen om je een oordeel te kunnen vormen.
Doel kasstroom overzicht
Het kasstroom overzicht geeft je inzicht in wat de kwaliteit van het netto resultaat na belastingen is in vergelijking met de operationele kasstroom. Daarnaast kun je eruit opmaken of de onderneming daarvoor heel veel heeft moeten lenen of het op eigen kracht kan doen.
Conclusie
Het kasstroomoverzicht kan snel duidelijkheid geven of een onderneming in staat is winst te maken en om liquiditeiten te genereren. Met name is het interessant de operationele kasstroom te vergelijken met het netto resultaat van de onderneming. Dit zal overigens wel enige training vergen alvorens je daar snel een oordeel over kunt vormen.
Lees verder