Aandelen: fundamentele of juist technische analyse?

Aandelen: fundamentele of juist technische analyse? Dagelijks worden beleggers verblijd (?) met een lawine aan adviezen. Aandelen kopen, verkopen of vasthouden? De vraag is wie we kunnen vertrouwen. Promovendus Gerritsen beantwoordt die heikele vraag voor twee types van analyse: de technische analyse en de fundamentele analyse. Welke analist krijgt gemiddeld vaker gelijk in voorspellingen over koersen? Zijn oordeel is helder. U kent het vermakelijke verhaal wel. In een experiment werd belegd door experts, maar ook door een groepje... apen, die willekeurig op knoppen konden drukken. U raadt het al: voor een goed resultaat moest men niet per se bij de kenners zijn. Waar of niet waar? Niet waar, zegt onderzoek van promovendus Dirk Gerritsen na onderzoek aan de Universiteit van Utrecht. Het is alleen wel de vraag bij welke kenner u het advies haalt.

Technisch of fundamenteel, wat is beter?

We hebben dagelijks plezier (?) van een lawine aan deskundige meningen over de vraag, of we aandelen moeten houden, kopen of verkopen. Die deskundigen hebben elk weer hun eigen benadering. Een belangrijk onderscheid is dat tussen technisch analisten en fundamenteel analisten. Gerritsens onderzoek heeft pikante resultaten: het ziet ernaar uit dat we wel op advies kunnen afgaan als het berust op fundamentele analyse, maar met technische analyse blijkt het kwaad kersen eten. Volgens Gerritsens onderzoek voorspelt een beleggingsadvies dat berust op een technische analyse, doorgaans geen bijbehorende koers.

Technische of fundamentele analyse: het verschil

Er is een verschil in werkwijze tussen technische en fundamentele analisten. Een technisch analist kijkt hoe de koers van een aandeel zich in het recente en verdere verleden heeft gedragen. Zij of hij baseert het advies op het idee dat we de bewegingen in de toekomst kunnen afleiden uit de bewegingen in het verleden. Een fundamenteel analist kijkt niet sec naar koersen maar naar de onderliggende waarde: die van het bedrijf zelf. Dan stelt de analist vast hoe die realistische waarde zich verhoudt tot de beurskoers (waarin immers de veronderstelde waarde van, en toekomstige perspectieven van het bedrijf verdisconteerd zijn). Hieruit volgt een advies om te kopen als het bedrijf ondergewaardeerd is, tot verkopen als het overgewaardeerd wordt op de beurs, of tot behouden van het aandeel als de koers volgens de analist klopt met de onderliggende waarde.

Geen bijzondere koersbewegingen technische analyse

Volgens onderzoeker Gerritsen zullen we na een koersstijging in de voorafgaande week, doorgaans een koopadvies krijgen van de technisch analist. Was er juist een koersdaling in de voorafgaande week, dan levert dit een advies op om het aandeel te verkopen. Dit uiteraard in de verwachting van een bijbehorende koersbeweging, omhoog of omlaag. Maar volgens Gerritsens onderzoek is geen sprake van zo'n bijbehorende koersbeweging. Hij keek daarvoor naar gepubliceerde adviezen gebaseerd op technische analyse, en de daadwerkelijke koersen daarna. Adviezen van technisch analisten waren doorgaans niet voorspellend voor de navolgende gemiddelde koers van het aandeel.

Fundamentele adviezen daarentegen...

Dit zat anders met de adviezen van fundamenteel analisten. De behaalde of niet behaalde rendementen van de aandelen waren wél in lijn met de vooraf gegeven adviezen op basis van fundamentele analyse. Was een verkoopadvies gepubliceerd, dan bleken de koersen doorgaans te dalen. Was een koopadvies gegeven, dan bleken de koersen doorgaans inderdaad te stijgen.

Ook geldig voor veranderde adviezen

Iets soortgelijks gold als gegeven adviezen op basis van fundamentele analyse verhoogd of juist verlaagd werden. Ook dan bewoog de koers hierna gemiddeld omhoog bij een adviesverhoging, en omlaag bij een adviesverlaging. Deze koersbewegingen gebeurden al op de dag dat het advies gegeven werd, maar ook op de dag daarna.

Fundamentele analyse helpt succesvolle overname voorspellen

Volgens Gerritsens onderzoek is er ook een samenhang tussen de vraag of een overname van een bedrijf doorgaat of niet, en het koersdoel dat fundamenteel analisten afgeven: ofwel het geschatte niveau van de koers een jaar na het gegeven advies. Als een bod bij voorgenomen bedrijfsovername lager was dan het afgegeven koersdoel, ketste de overname vaker af dan in gevallen waarbij het bod juist hoger lag dan het via fundamentele analyse afgegeven koersdoel.
© 2014 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen: Analyse van het aandeelBeleggen: Analyse van het aandeelAandelenanalyse is een manier waarmee je kan bepalen wanneer en in welk aandeel je moet beleggen. Ook kan je met deze an…
Fundamentele analyseHet selecteren van aandelen kan op verschillende manieren. Een manier om aandelen te selecteren is het maken van een fun…
Het voortschrijdend gemiddelde als indicatorHet voortschrijdend gemiddelde(MA) is een indicator, die gebruikt wordt bij het analyseren van aandelen. Het voortschrij…
De voorkennis over het traden of beleggen in aandelenSparen wordt voor de Nederlandse burgers steeds minder aantrekkelijk. Een gevolg hiervan is een toename in het aantal be…

Beleggen in microkredietBeleggen in microkredietHet verstrekken van microkredieten kan een aardige winst opleveren. De gemiddelde opbrengst ligt tussen de 3 en 5 procen…
Beleggen in stripboekenBeleggen in stripboekenStripboeken worden steeds waardevoller en zijn daarom interessant als belegging. De kwaliteit van de strips maakt heel v…
Bronnen en referenties
  • Informatie Universiteit van Utrecht
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.