Fundamentele analyse
Het selecteren van aandelen kan op verschillende manieren. Een manier om aandelen te selecteren is het maken van een fundamentele analyse van een bedrijf. Als je je zuur verdiende centen toevertrouwt aan een onderneming, dan wil je ook rendement terug zien. Als basis voor een fundamentele analyse is de jaarrekening van de onderneming belangrijk. In dit artikel komen een aantal kengetallen aan de orde om een fundamentele analyse te kunnen uitvoeren.
Fundamentele Analyse
Het selecteren van aandelen kan op verschillende manieren. Een manier om aandelen te selecteren is het maken van een
fundamentele analyse van een bedrijf. Als je je zuur verdiende centen toevertrouwt aan een onderneming, dan wil je ook rendement terug zien. Als basis voor een fundamentele analyse is de jaarrekening van de onderneming belangrijk. In dit artikel komen een aantal kengetallen aan de orde om een fundamentele analyse te kunnen uitvoeren.
Jaarrekening
Via internetsites van beursgenoteerde ondernemingen is het tegenwoordig simpel de jaarrekening op te vragen. Veelal zul je een digitale jaarrekening zo kunnen vinden. Daarnaast kun je ook een gedrukte versie opvragen. De beursgenoteerde bedrijven zullen daar graag aan meewerken.
Jaarrekening opbouw
In de jaarrekening staat de balans en de winst en verliesrekening van de onderneming. De balans laat de bezittingen (links) zien en hoe deze gefinancierd zijn (rechts). De balans vormt altijd een moment opname.
De winst en verliesrekening laat zien wat de onderneming aan omzet en kosten heeft gehad het afgelopen boekjaar. De omzet zul je rechts aantreffen en de kosten links. Het resultaat zal onderaan staan.
De jaarrekening zal daarnaast nog meer informatie bevatten die interessant kan zijn voor jou als belegger. Ondermeer de visie van de directie op het afgesloten boekjaar, de toekomst en de ontwikkeling van de onderneming. Daarnaast zal informatie verschaft zijn over de kasstromen binnen de onderneming en zullen vaak kengetallen opgenomen zijn.
Al deze informatie zul je kunnen gebruiken in je selectie van aandelen om in te beleggen. Maar eerst zul je jezelf moeten verdiepen in de betekenis van deze cijfers.
Een eerste indruk kun je krijgen uit de
solvabiliteit en de
rentabiliteit van de onderneming. Deze kengetallen of ratio’s zeggen je iets over de financiële gezondheid van de onderneming.
Solvabiliteit
Een onderneming moet in staat zijn alle financiële verplichtingen na te komen. De solvabiliteitsratio van de onderneming vertelt of dit het geval is.
Formule: | |
Solvabiliteit = | (Eigen Vermogen / Balans Totaal) x 100% |
Hoe hoger de
solvabiliteitsratio hoe beter de onderneming in staat is de financiële verplichtingen te voldoen. Een hoge solvabiliteit staat vaak gelijk aan een sterk financiële onderneming. Een solvabiliteitsratio tussen de 25 en de 40 staat over het algemeen gelijk aan een financieel gezonde onderneming. Daarbij dien je in gedachte te houden dat de branche en de specifieke omstandigheden van de onderneming kunnen uitmaken of een solvabiliteitsratio voldoende is of niet.
Rentabiliteit
De rentabiliteit geeft het rendement van de onderneming aan in vergelijking met het geïnvesteerde eigen vermogen. Je kunt de rentabiliteit uitrekenen van voor en na belastingen.
Formule: | |
Rentabiliteit EV na belastingen = | (Nettowinst na belasting / Eigen Vermogen) x 100% |
Je kunt deze formule aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld het EV aan begin en eind van het boekjaar middelen. De rentabiliteit EV voor belasting bereken je door de nettowinst te corrigeren met de belastinglast. Kortom, variatie is mogelijk. Bij vergelijken van de verschillende aandelen moet je dus goed in acht nemen wat je vergelijkt, zodat je geen appels met peren gaat vergelijken.
Naast de solvabiliteit en de rentabiliteit zijn er nog veel meer kengetallen waarmee je een fundamentele analyse kunt opzetten. Deze komen in een volgend artikel aan de orde.
Lees verder