ETF Belegging en Bouwsteen voor Vermogen

Iemand die een leven lang hard heeft gespaard of een bedrijf verkocht heeft en dacht om nu stil te gaan leven van de rente op het vermogen komt bedrogen uit. Met de huidige rentetarieven en vermogensbelasting blijft er na correctie op inflatie bijzonder weinig over. Beleggen wordt daarmee steeds meer een noodzaak maar hoe moet dat succesvol worden aangepakt?

Niet verliezen

Om met Warren Buffett te spreken: "Regel één is om niet te verliezen en regel twee is om regel één niet te vergeten". Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar toch is het verstandig om deze twee regels goed in acht te nemen. Men heeft al de helft gewonnen, indien men kan voorkomen om keer op keer de correcties op de beurzen volledig mee te maken. Het kost veel tijd en energie om van ergernis nog maar niet te spreken om steeds weer die verliezen goed te maken.

Risicomanagement

Voor een beginnend belegger is het een absolute noodzaak een paar afspraken met zichzelf te maken. Na een paar keer een aardige winst te hebben geboekt, voelt men zich al gauw een goeroe die het beter weet dan de markt. Ga er maar van uit dat de markt altijd gelijk heeft en dat men met de goeroe attitude niet ver komt. Ook voor de meer ervaren maar niet zo succesvolle belegger zijn er aantal technieken die u kunnen helpen om er voor te zorgen verliezen zo laag mogelijk te houden, zeg maar de onderkant dicht te houden.

De daghandelaar

Misschien niet een techniek maar wel belangrijk om in het achterhoofd te houden, beleggen is iets anders dan handelen. Handelen lijkt misschien erg spannend en het kan reuze interessant zijn om iedere dag met de markten bezig te zijn maar het levert uiteindelijk weinig tot geen meerwaarde. Het is niet voor niets dat van oudsher bekende en beursgenoteerde hoekmansbedrijven zoals van der Moolen en Bever beleggingen met deze handel zijn gestopt. Te onvoorspelbaar en te risicovol voor de meesten van ons. Het devies is dan ook om regelmatig naar de portefeuille te kijken maar beslissingen eens per van te voren vastgesteld moment te nemen.

Winst laten doorlopen

Een van de grootste fouten die beleggers maken is om winsten te snel te nemen en verliezen te laat af te kappen. Om maar weer even terug te grijpen naar Warren Buffett. Indien men veertig jaar geleden aandelen Berkshire had gekocht, zou men geprofiteerd hebben van een meer dan 20% groei in boekwaarde per jaar, niet slecht en men had er niets voor hoeven te doen. Zelf is Buffett een zogenaamde 'buy and hold' belegger, de aandelen Amex en Coca Cola zitten al tientallen jaren in portefeuille en de kans dat ze ooit verkocht worden zijn klein. Hoewel de Buffet stijl vanwege de omvang meer op 'private equity' beleggingen lijken en een particulier zich hier maar moeilijk aan kan meten, kan men er wel van leren. De les is namelijk dat iedere dag handelen vaak niets bijdraagt aan rendement, in tegendeel men gaat vaak te impulsief reageren op gebeurtenissen en nieuws in de markt. Indien men een belegging heeft die flink in waarde is gestegen en die in een mooie opgaande trend zit, verkoop dan niet totdat de trend is gekeerd. Dit brengt met zich mee dat men nooit op het hoogste moment verkoopt maar zorgt er wel voor dat winsten niet te vroeg worden genomen, zoals gezegd een veel voorkomende fout die beleggers maken.

Verliezen afkappen

Een stoploss zorgt ervoor dat verliezen binnen de perken blijven en werkt eigenlijk als een normale verkooporder alleen ligt de limiet onder de aankoop of huidige prijs. Als voorbeeld, normaal koopt men bijvoorbeeld op 100 met het vooropgezette plan om op bijvoorbeeld 120 winst te nemen en te verkopen. Een 'stoploss' order werkt net andersom, in hetzelfde voorbeeld, men koopt op 100 en legt een limiet in om te verkopen op 95 indien die prijs geraakt wordt. Wat men hiermee bereikt is het beperken van verliezen. Om niet steeds te worden uit gestopt op de 'stoploss' limiet, kan men op papier de limiet bijhouden. Het gebeurt namelijk nog wel eens dat een bepaalde belegging gedurende de dag op of onder de 'stoploss' limiet handelt om de dag onveranderd of nagenoeg onveranderd af te sluiten. Indien de 'stoploss voortdurend in de markt ligt, dan wordt men als het ware te vaak uit de markt gegooid terwijl er achteraf geen enkele reden voor was.

Cash is King

Een bekend spreekwoord maar wordt soms weleens uit het oog verloren. Wat ermee bedoeld wordt is het volgende; soms is de beste belegging Cash. Met andere woorden het niet belegd zijn. Ook dit kan ervoor zorgen dat er geen verlies geleden wordt maar het is voor de meeste beleggers erg moeilijk om even helemaal niets te doen. Cash mag natuurlijk ook een korte staatsobligatie of een zogenoemde 'money market fund' zijn. Redenen om tijdelijk naar Cash te gaan kunnen bijvoorbeeld zijn, een te snel oplopende inflatie of te veel onrust in de markt zoals uitgedrukt in een oplopende VIX index. De VIX is een publiekelijk genoteerde index die door de professionele handel wordt gebruikt voor de prijs van aandelenopties en geeft het sentiment in de markt weer, zeg maar een soort angstbarometer. Indien er te veel onzekerheid is in de markt, is het verstandig om een tijdje helemaal niet te beleggen en eens rustig de kat uit de boom te kijken. Om een idee te krijgen of er inflatie is kan men kijken naar de maandelijks gepubliceerde CPI cijfers maar men kan ook kijken naar de prijzen van energie of andere grondstoffen. Indien deze prijzen te hard oplopen en er niet wordt ingegrepen middels renteverhogingen dan is dat een goede indicator voor inflatie en daarmee een verhoogd risico in de markt.

Kostenbeheersing

Vermogen moet natuurlijk veilig staan, dat is een eerste vereiste maar een hoogpolig tapijt en een mooi kantoorgebouw is geen garantie voor veiligheid en kwaliteit. Wel is het vaak een garantie voor hoge, vaak verborgen kosten. Naast administratiekosten en bewaarloon zijn er ook vaak kosten die verpakt zitten in de producten van de financiële dienstverlener. Hier is het zaak om zich goed te laten informeren.

Beleggingsfondsen

De meeste financiële aanbieders verkopen graag 'huis' fondsen. De belangrijkste reden hiervoor is dat er goed verdiend wordt aan deze fondsen. Wat een belegger moet weten is dat de meeste fondsen hun zogeheten 'benchmark' niet verslaan. Met andere woorden, de meeste fondsbeheerders doen het vaak slechter dan de index waar ze zich mee vergelijken. Degenen die het wel beter doen, doen dit vaak niet consistent.

Spreiding middels ETFs

Een goed en relatief nieuw instrument is de ETF, dit staat voor Exchange Traded Fund en is te vergelijken met een index tracker. Hoewel er het woord 'Fund' instaat, zit er geen duurbetaalde fondsbeheerder op die zoals gezegd, het maar zelden beter doet dan de markt. Een ETF belegt meestens in een selectie van aandelen of grondstoffen. Met bereikt hier een belangrijk doel mee namelijk; spreiding, niet alle eieren in een mandje, met andere woorden niet te veel geld in een aandeel stoppen maar diversificatie toepassen. Er zijn tegenwoordig ETFs in bijna alles waar men maar in zou willen of moeten beleggen. De mogelijkheden zijn haast onbeperkt. Op deze manier is men niet gelimiteerd aan een aantal aandelen of beurzen maar kan men wereldwijd in verschillende asset categorieën beleggen. Dat hoeven niet persé aandelen te zijn. Er zijn ook ETFs die beleggen in vastgoed, edelmetalen, obligaties, energie, volwassen en opkomende markten en grondstoffen.

Asset allocatie en trends

Een belegger die zich concentreert op asset allocatie en trends in de markt doet het beter dan de individuele aandeel belegger. Er zijn maar weinig analisten die de goede aandelen er steeds uithalen. Voor iedere winstpakker staat wel een verlieslatende belegging. Onderzoek naar rendement en trends gaat terug tot de zestiger jaren en het volgen van trends levert aanwijsbaar toegevoegde waarde.

Goed advies zoeken

'Goede raad is duur' maar toch geeft een wijs man gevolg aan dit spreekwoord. Voordat u de beleggingsarena instapt, laat u zich eens goed adviseren door een expert. Bent u iemand die aangeeft nooit meer te willen beleggen door in het verleden geleden verliezen en teleurstellingen? Dan heeft u de juiste adviseur nog niet gevonden...
© 2011 - 2024 Bleuland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ETF Beleggen, iets voor u?Als professioneel vermogensbeheerder komen we nog steeds de typisch Nederlandse portefeuilles tegen met daarin aandelen…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Beleggen in sieraden en juwelenBeleggen in sieraden en juwelen kan een interessante investering zijn. Met name sieraden van hoge kwaliteit, gemaakt doo…
Beleggen in aandelen, obligaties of goudBeleggen in aandelen, obligaties of goudWie wil beleggen kan kiezen uit diverse beleggingsvormen. Beleggen kan in aandelen, obligaties, rentedragende belegginge…
ETF beleggingenDe gemiddelde belegger kan zich niet vergelijken met grote zakenfamilies als Brenninkmeijer, Van der Vorm, Fentener van…
Bleuland (5 artikelen)
Laatste update: 05-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.