ETF beleggingen

De gemiddelde belegger kan zich niet vergelijken met grote zakenfamilies als Brenninkmeijer, Van der Vorm, Fentener van Vlissingen, Dreesmann of Zeeman. De meeste van deze Quote 500 leden hebben een professioneel management team, een Family Office, dat voor hen belangen waarneemt en adviseert op het gebied van fiscaliteit en risicomanagement. Men zou deze tycoons uit het Nederlandse zakenleven kunnen vergelijken met de Warren Buffet’s van deze wereld. Vaak hebben zij controlerende belangen in al dan niet beursgenoteerde ondernemingen en hebben daarmee ook daadwerkelijk de mogelijkheid om een onderneming actief te sturen. Voor de meeste beleggers geldt dit niet.

Risicoprofielen

De gewone belegger besteedt het beheer van zijn vermogen vaak uit aan een bank. Een team van vermogensbeheer specialisten houdt zich dan bezig met het invullen van de portefeuille. Dat gaat meestal op basis van een beleggingsprofiel, met een keuze uit verschillende modelportefeuilles: van extreem defensief tot extreem offensief, zeg maar het verschil tussen een 100% vastrentende- en een 100% aandelenportefeuille. De meeste beleggers gaan braaf ergens in het midden zitten.

Teleurstelling

Het hanteren van risicoprofielen leidt vaak tot teleurstelling. De reden is dat een bank de verdeling in zo’n profiel maar heel beperkt kan wijzigen. Dus wanneer de effectenbeurzen een aantal jaren flink omhoog gaan, dan blijft de gemiddelde cliënt met een gebalanceerde portefeuille van rond de 45% aandelen behoorlijk achter, terwijl hij best wat meer had willen hebben. Veel erger is natuurlijk het omgekeerde; als de beurzen een aantal jaren flink te lijden hebben, zoals we de laatste tien jaar hebben gezien, dan zou men misschien wel een tijdje helemaal niet in aandelen hebben willen zitten.

Nieuwe vermogensbeheerders

Wellicht als gevolg van het gebrek aan onafhankelijkheid bij banken, is er de laatste jaren een toename in het aantal onafhankelijke vermogensbeheerders. De manier van handelen lijkt soms sterk op die van de banken, maar ze staan dichter bij de cliënt. Dan zijn er een aantal niche spelers die zich bijvoorbeeld richten op asset allocatie in plaats van stockpicking. Ook zijn er bedrijven die een zogenaamd dynamisch risicoprofiel hanteren en sommigen hebben zaken gecombineerd middels een meer kwantitatieve beleggingsmethode. Veel oud private bankers kennen het klappen van de zweep en zijn in hun bancaire carrière vaak beleggers tegengekomen die teleurgesteld waren door de traditionele manier van vermogensbeheer. “Warren Buffet heeft altijd gezegd dat er twee belangrijke regels voor beleggers zijn; de eerste is het belang van niet verliezen en de tweede dat je de eerste niet moet vergeten”. “De ervaring leert dat niet verliezen, of behoud van kapitaal inderdaad het allerbelangrijkste is voor een belegger. Dat klinkt eenvoudig maar het is een wijsheid waar vaak geen rekening mee wordt gehouden. Er zijn producten op de markt die zo zijn opgezet dat een belegger een mooi rendement kan maken, maar bij onrust op de markten snel helemaal in Cash zit”. Om dit efficiënt te kunnen doen wordt er o.a. gebruikt gemaakt van ETFs.

Het “slimme geld”

Door de globalisering is ook de beleggingswereld sterk veranderd. Sommige partijen richten zich dan ook minder op het risicoprofiel van de cliënt, maar focussen op de verhouding tussen risico en rendement van de beleggingen. De kracht ligt in het volgen van het zogenaamde “slimme geld”. Dit kan bereikt worden door het volgen van wereldwijde trends. Hedendaagse beleggers investeren net zo eenvoudig in volwassen markten als opkomende markten en “spelen” China door het investeren in grondstoffen of beleggen in lange staatsobligaties, goud, zilver of platina in onzekere tijden. Ze zitten voor een groot deel van hun vermogen in aandelen wanneer de tijd voor aandelen goed is en halen met evenveel gemak hun geld van tafel indien de markt onzeker is.

In tijden van pensioenkortingen en de wens om zelf aan pensioenopbouw te doen is het heel belangrijk om zich goed te laten adviseren. Veel mensen besteden meer tijd aan het kopen van een nieuwe auto dan aan het beheer van vermogen. De komende jaren moet die focus er toch echt komen want er is veel aan de hand in de wereld van vandaag.
© 2011 - 2024 Bleuland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geniet ook van het belastingvoordeel voor durfkapitaalGeniet ook van het belastingvoordeel voor durfkapitaalHet belastingvoordeel voor groene beleggingen is vrij algemeen bekend, maar apart daarvan was er tot en met het jaar 201…
Vermogensbeheer, uitbesteden of zelf doen?Vermogensbeheer, uitbesteden of zelf doen?Vermogensbeheer is er op de eerste plaats op gericht om het vermogen te beschermen en waar mogelijk te laten aangroeien…
Soorten vermogensbeheerSoorten vermogensbeheerGoed vermogensbeheer, wat houdt dat in en bij wie moet u zijn? Is bijvoorbeeld Fintessa wat voor u of kiest u toch voor…

ETF Belegging en Bouwsteen voor VermogenIemand die een leven lang hard heeft gespaard of een bedrijf verkocht heeft en dacht om nu stil te gaan leven van de ren…
Bleuland (5 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.