Wat doet een Daytrader?
Een daytrader koopt en verkoopt aandelen en andere beleggingsobjecten binnen een korte termijn. De volumes zijn groot en het is een snelle manier van handelen.Het beleggen is over het algemeen voor de lange termijn. Bij het handelen in aandelen houden de kopers de aandelen voor een langere tijd aan. Dit is in de meeste gevallen ook noodzakelijk om de kosten van het kopen en verkopen weer te compenseren. Bij daytrading reageert de speculant op schommelingen en nieuws waarvan hij denkt dat het invloed gaat hebben op de koersen. Hij kan speculeren op een stijging, maar ook op een daling. De daytraders kunnen tegen lagere kosten transacties laten verwerken
Wat is daytraden?
Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om handelen op de zeer korte termijn. In sommige gevallen wordt er gekocht en weer verkocht met een paar seconden er tussen. De daytrader reageert op de technische analyse en denkt te weten wat bijvoorbeeld aandelen gaan doen. Op basis van zeer actuele informatie weet de daytrader ongeveer wat de reactie van de markt gaat zijn op bepaalde informatie.Voorbeeld
Eens in de drie maanden maken beursgenoteerde bedrijven hun kwartaalcijfers bekend. Vooraf gaan beursanalisten al een inschatting maken van wat de resultaten zullen zijn. Tot het moment van het bekendmaken reageert de markt al op deze verwachtingen. Hierdoor sluit de beurs de dag voor het bekendmaken uitgaande van de verwachting van de analisten, met een marge omdat de analisten het ook maar baseren op vermoedens.
Op het moment dat de cijfers bekend worden gemaakt, reageert de markt ook gelijk. Een daytrader heeft realtime informatie en ziet eerder dan de meerderheid dat de resultaten beter of slechter zijn dan de verwachting. De daytrader gaat op dat moment gelijk anticiperen op de resultaten door te gaan kopen. Hiermee kan hij meeliften op positief nieuws en negatief nieuws.
Nadat de cijfers bekend zijn gemaakt, kan de koersontwikkeling in de loop van de dag nog weer veranderen, doordat er meer bekend is gemaakt dan uitsluitend de harde cijfers. Als bijvoorbeeld uit de toelichting blijkt dat de toekomstverwachtingen naar beneden zijn bijgesteld, kan positieve cijfers alsnog resulteren in een koersdaling.