Daytrading: the trend is your friend

Daytrading: the trend is your friend "The trend is your friend" is een motto die je vaak hoort in de beleggerswereld. Voor daytraden is traden of speculeren met de trend haast een gegeven. Waarom is dat eigenlijk?

Wat is traden met de trend?

Een trend is de voortzetting van een bepaalde beweging van prijs in één richting, of een neiging van iets om in een bepaalde richting te bewegen. Dit effect is van essentieel belang tijdens daytraden. Dit geeft namelijk aan dat wanneer prijs zich in een bepaalde trend bevindt, het de neiging heeft zich in die richting voort te bewegen. Er bestaat ook een tegenovergestelde van de trend, namelijk countertrend (tegen de trend in). Dit betekent dat je handelt op een verandering van de trend. Wanneer countertrend plaatsvindt, vormt zich een nieuwe tegenovergestelde trend. Trends kunnen zowel omhoog (uptrend) als omlaag (downtrend) gericht zijn.

Uptrend en downtrendUptrend en downtrend

Uptrend

Een uptrend leidt tot hogere pieken en hogere dalen in prijs. Men kan dit ook omdraaien, men kan zeggen dat wanneer een dal wordt overschaduwd door een lager dal in prijs, deze geen uptrend meer is. Zo maakt men handig gebruik van oorzaak en gevolg om een definitie van een uptrend te creëeren.

Downtrend

Het zelfde kan worden gedaan met een downtrend. Wanneer een downtrend wordt plaatsvindt, ziet men lagere dalen en lagere pieken. Wanneer een piek wordt overvleugeld door een hogere piek kan men volgens deze definitie een trend-verandering verwachten.

Andere definities van trend

Een andere manier om prijs op te delen in twee vormen van tegengestelden is trend en consolidatie. Consolidatie is echter niet hetzelfde als countertrend. Met consolidatie wordt de periode bedoeld waarin prijs nauwelijk trendeert, naar boven of naar beneden, maar in een bepaalde range van prijs heen en weer beweegt. dit noemt men ook wel oscilleren. Trend en consolidatie volgen elkaar op. Na een langere periode van consolidatie is de verwachting dat prijs explodeert naar boven op naar beneden, oftewel een nieuwe trend opzoekt. De richtlijn is dat de markt zich 80% in consolidatie bevindt en 20% in een periode waarin zij een trend opzoekt.

Trend vs countertrend traden

Trend traden is over het algemeen een betere vorm van traden dan countertrend. Dit volgt uit principes van technische analyse en money management. Terwijl de markt maar 20% van de tijd trendeert. Toch wordt technische analyse door velen gezien als een voodoo-kunst. Money management wordt bruikbaarder geacht, want deze wordt ook gebruikt door fundamentele analisten. Echter beiden worden niet altíjd gerespecteerd. Dit is geen verbazingwekkende ontwikkeling, want technische analyse en money management zijn beide geen exacte wetenschappen. Het is de intrinsieke zwakheid die beiden hebben. De manier waarop men kan bepalen of technische analyse en money management bruikbaar zijn, is dan ook niet door harde feiten en formules, maar door statistiek (kansberekening) en logische deductie.

Statistiek

Wat zegt de statistiek over de markt m.b.t. trends? Deze geeft een positieve bijdrage: trend kansen komen veel vaker voor dan countertrend kansen. Het is zeldzaam dat een trend zomaar verandert in een agressieve tegenovergestelde trend. Ook is het geval, dat er in de gevallen waarbij er wel een countertrend kans plaatsvindt, deze in 85% van de gevallen minstens een dubbele top/bodem stijl is. Een dubbele top/bodem betekent dat de hoogste of laagste punt van een steun of weerstandslijn twee keer wordt bezocht. Men kan daarom zeggen dat traden met de trend voordeliger is m.b.t. tot het winstpotentieel, dan countertrend traden. Statistiek is echter feilbaar. Voor statistiek wordt één gerandomiseerde dataset gebruikt om een voorspelling over het gemiddelde te doen. Dit werkt goed, totdat de huidige dataset compleet afwijkt van de gebruikte dataset. Daarom is het vermogen tot logische deductie zeer handig.

Met trend: ongelimiteerd winstpotentieel - Countertrend: wanneer de trend intact blijft is het winstpotentieel beperktMet trend: ongelimiteerd winstpotentieel - Countertrend: wanneer de trend intact blijft is het winstpotentieel beperkt

Logische deductie

Wat zegt logische deductie over trends? Deze is ook positief. Volgens de eerder genoemde definitie van een trend, blijft een trend, een trend, totdat deze de neiging heeft te veranderen. Wanneer een trend in stand blijft, is daarom het winstpotentieel in theorie ongelimiteerd. Daarentegen als men countertrend een trade doet, heeft men een gelimiteerd winstpotentieel, wanneer de trend intact blijft. Over het algemeen is het zeldzaam dat een trend 100% een pullback uitvoert, en is het winstpotentieel met de trend mee dus nog groter.

Logische deductie geeft aan dat met de trend mee traden nog een ander voordeel heeft. De plaatsing van de stop-loss. Als je met de trend een trade doet, weet je meteen waar je de stop-loss plaatst. Namelijk net onder de prijs van de laatste dal bij een uptrend, of boven de hoogste piek bij een downtrend. Waar zet je de stop-loss bij countertrend? Zomaar in "the middle of nowhere". Het is dan ook logischer volgens money management principes met de trend mee te traden.
Met trend: stop-loss is logischer te plaatsenMet trend: stop-loss is logischer te plaatsen

Conclusie

Wat zijn in het kort de voordelen van trend-traden?
  • Groter winstpotentieel
  • Potentieel kleinere stop-loss

De conclusie is dan ook, dat traden met de trend in een betere keus is, dan tegen de trend in traden. Er is wel iets dat men niet moet vergeten. Aangezien technische analyse geen harde wetenschap is, kan niemand garanderen dat er géén winst mogelijk is, door juist tégen de trend in te traden. Traden, en daytraden in het bijzonder, hangt voor een groot deel af van hoe prijs zich beweegt. Dit is het geluks-element dat aanwezig is in de aandelenmarkten. Het belangrijkste is het uitvoeren van een systematische en compleet trade plan.
© 2009 - 2024 Evian, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Daytrading: money managementDaytrading: money managementMoney management is een belangrijk aspect van daytraden. Om ervoor te zorgen dat men niet zijn trading-account vergokt,…
Wat is daytrading? De voor- en nadelenDaytraden is een speciale vorm van beleggen. Anders dan bij gewoon beleggen, is deze vorm niet gericht op de lange termi…
Daytrading: opbouw van een grafiekDaytrading: opbouw van een grafiekVoor daytraden is het vinden van een adequate voorstelling van de financiële producten waarin men gaat traden, essentiee…
De voorkennis over het traden of beleggen in aandelenSparen wordt voor de Nederlandse burgers steeds minder aantrekkelijk. Een gevolg hiervan is een toename in het aantal be…

Beleggen: AandelenBeleggen: AandelenEr zijn legio beleggingsmogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld beleggin in obligaties, valuta’s, onroerend goed, opties,…
Beleggen: Markt en BeursBeleggen: Markt en BeursBeleggen is het laatste decennium erg populair geworden. Steeds meer particulieren zien het als een mooie manier om wat…
Evian (11 artikelen)
Laatste update: 27-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.