Beleggen met weinig tijd

Beleggen met weinig tijd Beleggen kan een goed alternatief zijn voor sparen, hoewel er wel meer risico's aan verbonden zijn. Er zijn boeken vol met tips en beleggingsstrategieën geschreven, waardoor de leek door de bomen het bos niet meer kan zien. In mijn optiek is een ingewikkelde beleggingsstrategie onnodig, slechts gezond verstand met een aantal tips kunnen al voor een aardige vermogensgroei zorgen.

Risico

Beleggen wordt altijd als risicovol omschreven. Natuurlijk is er meer risico dan bij het normale banksparen, maar met een aantal tips kan het risico goed beperkt worden. In dit artikel zal ik een aantal van deze tips weergeven.

Beginnen met beleggen

Gebruik nooit geld wat op een vast moment in de toekomst ergens voor nodig is, voor beleggen is het juist belangrijk dat er puur en alleen geld gebruikt wordt wat "over" is. Dit hoeft niet persé veel te zijn, echter in verband met de bijkomende kosten van de makkelijke sites zoals Binck en Alex is er wel een startbedrag van minimaal zo'n 1000 euro nodig. Zodra dit geld beschikbaar is kan er begonnen worden met het aanmelden bij een van beide sites. Het voordeel van deze sites is dat ze voor weinig geld, veel bieden. Daarnaast zijn beiden gebruiksvriendelijk. Nu kan het geld overgemaakt worden naar het rekeningnummer van de account op Binck of Alex, maar het kopen van aandelen dient nog uitgesteld te worden.

Kiezen van aandelen

Het makkelijkste is om niet meteen in de ingewikkeldere producten te stappen, maar het puur bij aandelen van grote bedrijven te houden. Kies een aantal bedrijven uit, een stuk of 10 in totaal: meer wordt te lastig om met weinig tijd te volgen. Op de beleggingssite zijn er mogelijkheden genoeg om allerlei berichten, analyses en koersdoelen van deze bedrijven op te zoeken, doe dit dan ook voor al deze bedrijven. Deze tien worden namelijk de basis waarmee we gaan beleggen. Na het lezen van de diverse berichten, analyses en koersdoelen van de bedrijven is het noodzakelijk om te gaan volgen hoe deze bedrijven zich gaan ontwikkelen. Dit dient nog steeds te gebeuren zonder daadwerkelijk aandelen te kopen. Volg niet alleen het beleggingsnieuws op de site, maar volg ook de ontwikkelingen in Nederland en de wereld: mijn voorkeur hiervoor gaat uit naar BNR nieuwsradio, wat op de loze momenten in de auto beluisterd kan worden. Langzaam ontwikkeld zich nu een beeld van de bedrijven en de toekomstmogelijkheden van deze bedrijven. Dit is belangrijk voor de beslissing welke aandelen gekocht dienen te worden.

Kopen van aandelen

Nu het geld klaar staat om aandelen te kopen en we 10 bedrijven specifiek volgen, is het wachten op het juiste moment. Wat is dit juiste moment? Dat is iets wat beslist kan worden aan de hand van de eigen analyse die we gemaakt hebben aan de hand van de informatie van de beleggingssite en de ontwikkelingen in Nederland en de wereld.

Een voorbeeld:

Aan het begin van de kredietcrisis daalde de waarde van een aandeel ING naar minder dan drie euro, vanwege het grote risico wat de bank liep. Nu werd het risico van de bank zwaar overschat door de in paniek geraakte beleggers, zij waren op zoek naar zekerheden. Liep de bank daadwerkelijk zoveel risico? Nee. ING is zo groot dat het een bank is die niet mag omvallen omdat deze de gehele economie meteen meesleurt. Dat betekend dat de bank gered moet worden als de situatie te erg is, wat vanwege de omvang van ING niet mogelijk is door middel van overnemen door de staat. Dus de meest waarschijnlijke situatie waarin ING zou belanden, als het inderdaad erg slecht ging met de bank, was dat de staat geld zou lenen aan de bank om hem overeind te houden (wat uiteindelijk ook is gebeurd). Na de crisis kan de bank dit terugbetalen en kan de bank weer gezond worden. Het risico op dat moment bij ING was zo klein dat dit verwaarloosbaar was, de kans op een enorme winst was zeer groot. Degenen die toen ING hadden gekocht hebben hier dan ook een leuk zakcentje aan overgehouden.

Toch moeten we ons niet laten verleiden door deze situaties om hier al ons geld in te steken. Maar als nu een stuk of drie, vier van de geselecteerde tien bedrijven een groot opwaarts potentieel hebben, wordt het zeer interessant. Zelfs als we nu een miskoop hebben gedaan, en een worstcase scenario komt uit, wordt dit opgevangen door de winsten op de andere aandelen. Daarnaast hebben we alle tijd, het geld is immers "over".

Verkopen van aandelen

Het kopen van aandelen is niet het moeilijkste, dat is het verkopen. Het verkopen bepaald immers hoeveel winst of verlies er wordt geleden. Belangrijk hierbij is om emoties uit te schakelen, die kunnen voor zeer slechte situaties zorgen. Aangezien we het belegde geld niet direct nodig hebben, kunnen we het gerust laten staan als het even niet goed gaat. Natuurlijk blijft het wel belangrijk om te volgen wat de situatie van het bedrijf is: als er een reële kans op faillissement is, is het beter het geld terug te trekken. De meeste andere situaties waarin de aandelen minder waard worden kunnen we aan door gewoon te wachten.

Als aandelen op een leuke winst staan, zijn het vaak emoties die ervoor zorgen dat we het juist te lang willen laten staan. Aandelen blijven niet eeuwig stijgen, dus zorg voor een tijdige verkoop. Dit moment kan op een aantal verschillende manieren gekozen worden, bijvoorbeeld door de aandelen te verkopen als ze zo'n 5 tot 10% onder het laatste koersdoel staan of door ze op een vooraf bepaalde winst te verkopen. Wacht echter niet te lang, aandelen kunnen plotseling dalen door slecht nieuws, bedrijfsrampen of noem het maar op. Ook al stijgt het aandeel daarna nog veel verder door, onze winst is binnen: we hebben dus geen slechte zaken gedaan.

Als we in een lange dalende trend zitten en we kunnen de aandelen nog met een winst verkopen, is dit een handige zet. Tijdens de dalende trend bezitten we dan geen aandelen en kunnen we rustig afwachten totdat er weer een duidelijke stijging inzet, of er aandelen zwaar ondergewaardeerd worden. De situatie kan dus best voorkomen dat we enkele maanden achter elkaar geen enkel aandeel bezitten.

Tijd

Een veelgehoord argument om niet te gaan beleggen is dat dit veel tijd kost. Dat klopt maar gedeeltelijk. Natuurlijk kost het veel tijd om ermee te beginnen, er moeten namelijk een aantal bedrijven doorgelicht worden: anders zouden we ons geld blind gaan uitgeven. Daarna is mijn ervaring dat het slechts een half uurtje of minder per dag hoeft te kosten: we gaan namelijk niet voor korte termijn beleggen, maar voor de middellange tot lange termijn. Even de koersen en het nieuws van de dag bekijken kan gewoon 's avonds, het nieuws volgen kan in de auto op BNR.

Rendement

De genoemde methode is niet risicovrij, hij kan echter wel voor goede opbrengsten zorgen. Het belangrijkste is stalen zenuwen, een analyserend vermogen en geduld. Laat je niet leiden door emoties, maar puur door de ratio. Mijn eigen ervaringen met het rendement zijn zo rond de 10 tot 30% per jaar. Op het diepste punt van de kredietcrisis was dit zelfs gedurende één jaar 375%. Die kansen komen echter niet zo vaak voor.
© 2010 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in optiesBeleggen in optiesMet de huidige rentestanden op een spaarrekening loont het niet meer om te sparen. De rente is minder dan de inflatie. D…
Beleggingsvormen toegelichtBeleggingsvormen toegelichtBeleggen is risico lopen. Er zijn verschillende beleggingsvormen die een groot of klein risico met zich meebrengen. Bij…
Beleggen in aandelen op de beursBeleggen in aandelen op de beursSparen bij een bank levert tegenwoordig nauwelijks geld op. Omdat beleggen in aandelen wel erg veel geld kan opbrengen,…

Wat is actief of passief beleggen?Als je wilt gaan beleggen moet je een keuze maken tussen actief en passief beleggen. Wanneer kies je voor actief belegge…
Beleggen: grote risico’s, hoog rendementBeleggen: grote risico’s, hoog rendementHebt u geld over, en neemt u geen genoegen met de lage spaarrente, dan kunt u gaan beleggen. Indien u bereidt bent om gr…
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 10-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.