Koop en verkoop Griekse staatsobligaties

Koop en verkoop Griekse staatsobligaties Er is veel te doen rondom de Griekse staatsobligaties. Griekenland heeft te maken met een grote staatsschuld en moet daarom een hoge rente betalen over haar obligaties. Dit komt omdat het risico bij Griekenland groter is dat zij niet aan haar verplichtingen kan voldoen dan bijvoorbeeld Nederland. Dit schrikt investeerders af, maar trekt tegelijkertijd ook weer investeerders. Er is een toenemende aandacht voor het opkopen van Griekse obligaties. Dat komt omdat er een hoge rente wordt gegeven wordt betaald over de staatsobligaties van de Griekse overheid. Dat komt omdat Griekenland kamt met een grote staatsschuld en beleggers er niet zeker van zijn of zij haar staatsschuld kan terugbetalen. Daardoor zijn er grotere risico's aan verbonden en vragen investeerders een hogere rente. De Griekse overheid was in maart 2010 bereid 4 procent rente te betalen over een lening. Ter vergelijking, de rente die de Nederlandse overheid betaalt over haar staatsschuld is ongeveer twee procent. Dit komt omdat beleggers niet bang zijn dat Nederland niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen.

Verkoop van Griekse staatsobligaties

De Griekse regering heeft in 2010 al twee keer een nieuwe lening moeten uitschrijven. Daarmee hoopt zij extra geld binnen te halen om aan haar verplichtingen te voldoen. De staatsobligaties worden via vijf verschillende banken aan de man gebracht, namelijk Nomura, HSBC, Piraeus Bank, Barcap en Nationale Bank of Greece. Bij de tweede inschrijving was de vraag naar obligaties veel groter dan het aanbod. Voor de Griekse overheid is dat op zich voordelig omdat zij daardoor een minder hoge rente hoeft te bieden omdat de obligaties toch wel worden afgenomen.

Beoordeling kredietpositie Griekenland

Aan het einde van 2009 en begin 2010 verlaagden veel kredietbeoordelaars de beoordeling van de Griekse obligaties. Zo verlaagde kredietbeoordelaar Standar & Poor's haar advies. Eerst was het een A-advies, maar dit werd verlaagd naar BBB+. Concreet betekent dit dat de Griekse staatsobligaties niet meer worden gezien als een veilige investering. Dit zorgt er voor dat beleggers afhaken, maar het trekt ook wel weer een groep beleggers die juist kansen zien. Zij stellen dat het niet heel waarschijnlijk is dat Griekenland haar schulden helemaal niet meer zou kunnen betalen. Een land gaat immers niet zomaar failliet. Daarbij zou de Europese Unie dit ook niet zomaar toelaten. Griekenland is lid van de Europese Monetaire Unie en als het land failliet gaat, dan heeft dit ook gevolgen voor de euro en daarmee voor de concurrentiepositie van de andere euro-landen.

Staatsschuld van Griekenland

Griekenland zal de komende jaren fors moeten bezuinigen en/of de belastingen moeten verhogen. Dat moet zij doen om extra geld vrij te maken om haar schulden zo snel mogelijk af te lossen. Binnen Griekenland zorgden die dreigende bezuinigingen voor veel onrust bij de bevolking. Dit komt ook omdat deze de bezuinigingen niet zagen aankomen. De vorige Griekse regering had namelijk met de begrotingscijfers geknoeid waardoor het begrotingstekort niet bekend was, niet bij de eigen bevolking maar ook niet bij het buitenland. De Griekse regering had dit eerder rond het jaar 2000 ook al gedaan. Verschillende Europese leiders reageerden woedend en wilden Griekenland aanvankelijk niet helpen. Uiteindelijk is een stabiel Griekenland ook in het voordeel van Europa en daarom besloot Europa toch Griekenland te hulp te komen door voor via een ingewikkelde constructie toch voor een deel garant te staan voor de staatsobligaties van Griekenland.
© 2010 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn staatsobligaties en risico's daarvan?Wat zijn staatsobligaties en risico's daarvan?Een staatsobligatie wordt belegd door de overheid, maar waarom doet de overheid dat? Een groot verschil in vergelijking…
Staatsobligaties: betekenis, waarde en mogelijkhedenStaatsobligaties: betekenis, waarde en mogelijkhedenStaatsobligaties worden vaak genoemd als veilig alternatief voor het beleggen in aandelen van bedrijven. Toch zijn deze…
Koop en verkoop van Indiase staatsobligatiesKoop en verkoop van Indiase staatsobligatiesMet het kopen en verkopen van Indiase staatsobligaties kan er goed geld worden verdiend. De staatsobligaties van het Azi…
Beleggen in staatsobligatiesBeleggen in staatsobligatiesEen staatsobligatie is een obligatie die wordt uitgeven door de overheid om de staatsschuld te dekken. De obligaties in…

Koop en verkoop Amerikaanse staatsobligatiesKoop en verkoop Amerikaanse staatsobligatiesEr is steeds meer vraag naar Amerikaanse staatsobligaties. Dit komt omdat het vertrouwen in andere beleggingsfondsen doo…
Beleggen in sieraden en juwelenBeleggen in sieraden en juwelen kan een interessante investering zijn. Met name sieraden van hoge kwaliteit, gemaakt doo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AJEL, Pixabay
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 30-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.