Converteerbare obligaties (convertibles)

Converteerbare obligaties (convertibles) Convertibles zijn obligaties met daaraan toegevoegd een optie-element OF obligaties met een langlopende call-optie of call warrant.

Waarom convertibles?

Het biedt mogelijkheden die niet beschibaar zijn via de alternatieve routes:
  • fondsen zonder optienotering: kan zijn uitgegeven door een onderneming zonder noteringen in opties.
  • looptijd: heeft veelal een looptijd die langer is dan de bestaande langlopende opties of warrants.
  • omvang van de onderliggende waarde: het optie-element kent veelal een kleinere onderliggende waarde (recht op 10 of 20 aandelen) dan de opties op Euronext.

Een belegging in convertibels is aantrekkelijk, omdat de resico-rendementsverhouding gunstig is: een belegger deelt in koerswinsten, maar wordt bij dalingen beschermd door de obligatiewaarde, met als beperking:
  • Rentestijging: een rentestijging tast de bodem aan, de obligatie zal dalen in waarde, de aflossing, als er geen conversie plaatsvindt, geschiedt echter a pari.
  • Debiteurenkwaliteit: als de koersen van de aandelen sterk dalen, zou dit kunnen wijzen op slechtere vooruitzichten voor het bedrijf, dit kan leiden tot downgrading en daarmee een daling van de convertible.

Nadelen

Nadelen van beleggen in convertibles:
  • beperkte liquiditeit: dunne handel
  • gedwongen conversie: onderneming kan conversie afdwingen

Fasen van een convertible

Het koersverloop van een convertible kan worden onderverdeeld in 3 fasen:
  1. Fase waarin het obligatie-element de overhand heeft
  2. Fase waarin het hoofdzakelijk een aandelenkarakter heeft
  3. Hybride karakter

De unieke elementen van een convertible komen met name tot hun recht bij een conversieagio (= premie) tussen de 10% en 30%.
ConversieagioEffectief rendementKans op koerswinst
Obligatiefase >30%hooggering
Overgangsfase 10% - 30%laag aanvaardbaar
Aandelenfase <10%negatiefvolledig
© 2007 - 2020 Senger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in omgekeerd converteerbare obligatiesBeleggen in omgekeerd converteerbare obligatiesIn 2020 beleggen in converteerbare obligaties, beleggen in convertibles? Met de converteerbare obligaties is veel geld t…
Beleggen: ObligatiesBeleggen: ObligatiesObligaties, een veel voorkomend woord in de beleggingswereld. Maar wat is een obligatie eigenlijk, en wat kan je met een…
Hoe werkt een obligatie?Hoe werkt een obligatie?Beleggers hebben keuze uit een groot aantal verschillende beleggingsinstrumenten. Eén hiervan is de obligatie. Obligatie…

De statistische kant van beleggen: rendement en risicoDe statistische kant van beleggen: rendement en risicoAssetallocatie (invulling van de portefeuille) heeft alles te maken met rendementen en risico's. Aan de hand van het ris…
Structured productsStructured productsHier volgt een overzicht en uitleg van zogeheten "structured products", samengesteld uit de standaardproducten.

Reageer op het artikel "Converteerbare obligaties (convertibles)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Senger
Gepubliceerd: 02-05-2007
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Schrijf mee!