Beurswijsheden, waarop te vertrouwen
Er zijn hopen beurswijsheden, de ene al minder bekend dan de andere, de ene minder betrouwbaar dan de andere. Net zoals de gezegden over het weer, schuilen er vaak waarheden in deze gezegden maar zijn ze niet wetenschappelijk en dus niet exact. Welke wijsheden zichzelf reeds bewezen hebben en welke niet, komt u zo te weten.
Januari, de maand die het jaar voorspelt
Het wordt gezegd dat een klimmende beurs in januari, een klimmende beurs zal zijn over de rest van het jaar. In veel gevallen is dit waar gebleken en waren stijgingen van vb de dow jones in januari, in acht op de negen gevallen ook een stijging over het hele jaar gezien. Ook voor kleine bedrijven, die in januari een hoog rendement voorlegden, ging deze stelling op. Sinds 2000 neemt de kracht van het effect op deze kleine aandelen echter af, maar voor de indexen blijkt het nog steeds waar en vrij accuraat te zijn. Bekijk de beurskoers in januari dus goed om te weten hoe het u de rest van het jaar zal vergaan.
De trend is uw vriend
Volgend op januari, kunnen we de stelling breder gaan trekken. Deze stelling is waar omdat de kans veel groter is dat een trend zich in dezelfde richting zal voortzetten dan plots een ommezwaai te nemen. Dit is ook een zeer logische wijsheid; als een aandeel positief in het nieuws komt, krijgen meer beleggers ook meer vertrouwen waardoor het aandeel meer zal gekocht worden en stijgen. Ook algemeen kunnen we zeggen dat in positieve tijden men een meer positieve focus aanneemt. Hetzelfde klopt voor een negatieve trend; als het vertrouwen weg is, wordt er minder belegd, dalen de aandelen, daalt het vertrouwen, wordt er minder belegd,... en dan zitten we in een neerwaartse spiraal.
Natuurlijk is het wel zo dat een trend kan keren. Aangezien men een trend pas echt kan ontwaren als er zich over een bepaalde termijn een zelfde fenomeen voordoet, is deze dus reeds even bezig. Analysten kunnen deze trends ook veel sneller zien dan de particuliere belegger die vaak op de wagen springt als deze al een heel eind gevorderd is. Hierdoor ontstaan overdrijvingen en daarop volgen bijna altijd correcties. Als een trend dus een hausse wordt, zijn we meestal dicht bij een keerpunt.
Een stierenmarkt beklimt een markt van zorgen
Deze kan een stuk als leidraad voor de vorige gebruikt worden. Voor een beursklim die sterk is en gedurende lange tijd blijft voortduren, zijn eerst zorgwekkende omstandigheden nodig. Als de markt op een laag pitje staat, het vertrouwen volledig weg is en de wereld in een negatief gevoel gewikkeld is, kan dit een voedingsbodem zijn voor een sterke hausse. Dit is te zien is als we kijken naar 2003 waar consument en producent een eerder negatieve kijk op de dingen hadden en ook in 1982 wanneer enorme staatsschuld en inflatie met daarbij een afkeer van de beurs als voedingsbodem dienden.
Probeer nooit een vallend mes te vangen
Als je ervan uitgaat dat wantrouwen en negativiteit op de beurs een ideale voedingsbodem zijn voor sterk stijgende koersen, wil dit zeggen dat je in een moment van wantrouwen moet inkopen. Dat wil zeggen dat men goed moet kunnen inschatten wanneer de negatieve spiraal voorbij is en de ommekeer begint. Indien men bij dalende koersen koopt, weet men niet hoe diep het aandeel nog kan vallen. Het best is om net na de ommekeer te kopen en de negatieve koersen uit de weg te gaan. Blijf dus even aan de kant en volg de koersen en berichten goed op.
Koop na een gerucht en verkoop na het nieuws
Over die berichten gesproken; beleggen is speculeren en speculeren is iets doen voor het een algemene bekendheid is. Als iets een koers van een aandeel kan beïnvloeden, bijvoorbeeld een goed bedrijfsresultaat, dan zal de koers effectief ook stijgen voor de officiële bekendmaking. Beleggers speculeren namelijk op een stijging door goed bedrijfsresultaat en gaan de aandelen kopen waardoor ze gaan stijgen. Op het moment dat de cijfers bekend gemaakt worden, is het vaak zo dat de koers iets terug zakt omdat deze beleggers hun winst veilig stellen en het aandeel verkopen. Probeer dus steeds voor het nieuws te kopen bij positieve geruchten.
Sell in May and go away.
Deze wijsheid is gebaseerd op het feit dat er in de zomermaanden vaak een correctie van de koersen optreedt. Hiervoor kan men verschillende verklaringen vinden; vanaf mei begint de verlofperiode en gaan veel mensen naar het buitenland. Omdat ze weten van daaruit minder reactief te zijn en omdat ze hun portefeuille minder kunnen opvolgen, worden veel aandelen verkocht. Een andere reden kan zijn dat analysten vanaf mei een minder positieve kijk op de beurs krijgen en door die negatievere stemming, de koers ook voor een stuk vermindert. Je zou er dus voor kunnen opteren om aandelen in mei te verkopen en pas na de zomer terug te kopen. Het blijkt echter dat deze taktiek pas na 20 tot 30 jaar begint op te brengen.
Je gaat niet bankroet bij winstneming
Hoewel het niet kan gezegd worden dat deze wijsheid onwaar is, want je gaat effectief niet bankroet als je met winst verkoopt, is het vaak enkel een excuus van zij die te vroeg verkochten. Het hoeft niet zo te zijn dat je een aandeel na een sterke stijging móét verkopen om het risico te beperken, zo beperk je ook je winst. Als er een goede reden is waarom het aandeel steeg, dan kan je dit ook laten doorstijgen. Als je echter te vroeg verkocht, dan kan je deze wijsheid gebruiken om jezelf te troosten.
Slik je verlies en laat winsten lopen
Een regel die te weinig wordt toegepast, hoewel deze veel waarheid bevat. Veel mensen denken dat je aandelen best laat staan als je ze niet met winst of op zijn minst break even kan verkopen. Maar, terugkomend op het vallende mes, de trend en de negatieve spiraal, mag je er vaak ook van uitgaan dat een dalend aandeel nog verder kan dalen. Het is in veel gevallen dan ook beter van aandelen die het minder goed doen te verkopen en de aandelen die het goed doen nog even te laten verder lopen.
September is de lentemaand van de beurs
September is traditioneel een bloeimaand op de beurs en hoewel dit effect moeilijk te verklaren valt, heeft deze wijsheid wel al zijn waarheid bewezen. Waarschijnlijk is dit gelieerd aan de mei-wijsheid en kopen veel mensen na het zomerverlof terug aandelen op. De weerkundige herfstmaanden, zijn de echte lentemaanden op de beurs.
De halloweenindicator
Voortgaand op de gezette trend in september zijn ook oktober en november maanden die het goed doen op de beurs. We kunnen hier ook een sectorale dimensie aan toevoegen want meestal doen aandelen die gelinkt zijn aan de industrie en grondstofsector het beter in de wintermaanden. Ook zien we dat beleggers reeds in november beginnen te speculeren op een stijging in januari. Hierdoor worden de aandelen vroeger aangekocht en verhogen ook de koersen in november en december.
Maandagen over het hele jaar
Maandagen zijn voor de meeste werkende mensen de minste dag van de week omdat je uit de weekendsfeer komt en terug aan de slag moet. Ook voor de beurs is maandag een mindere dag. Niet enkel door de minder positieve gevoelens van de belegger op een maandag maar ook omdat slecht nieuws vaak in het weekend uitgebracht wordt en men dus op maandag meteen reageert. We zien ook dat de belangrijste beurscrashes (in 1929 en 1987) plaatsvonden op een maandag. In tegenstelling hiervan is vrijdag een dag waarop beurskoersen meestal nog ietsje stijgen. Echter, zou men de taktiek toepassen van steeds op maandag te kopen en op vrijdag te verkopen, dan zou men deze stijging zien verdwijnen in de transactiekosten.
© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijsheden over de beleggenDe aandelenkoersen kennen een grillig verloop. Toch zijn er wijsheden die u kunt hanteren die een kern van waarheid beva…
Bronnen en referenties