Wat is de AEX index?
De AEX is de afkorting voor Amsterdam Exchange Index en is de belangrijkste beursindex van de Nederlandse aandelenmarkt. Het is een selectie van de vijfentwintig meest verhandelde aandelen, en geeft een indicatie van de ontwikkeling van alle aandelenkoersen.
De meest verhandelde Nederlandse aandelen (mede afhankelijk van de handelsomzet van het aandeel) zitten in de AEX. Jaarlijks kan de samenstelling van deze index fluctueren, doordat er in maart bepaald gaat worden welke bedrijven het meest verhandeld zijn in het betreffende jaar. Ieder van de vijfentwintig fondsen weegt voor een bepaald percentage mee. De hoogte van de bijdrage aan de index verschilt ook weer per bedrijf. De AEX wordt beheerd door het bedrijf Euronext.
Wat is de AEX
De Amsterdam Exchange Index is in 1983 ontstaan als de European Options Exchange (EOE) naar het voorbeeld van de Amerikaanse aandelenmarkten. De AEX werd gesteld op 100 punten, wat overeen komt met de eerste waarde van fl 100. Omgerekend naar Euro’s is de beginstand 45,38 geweest. In eerste instantie zaten er slechts dertien aandelen in de AEX. Een paar maanden daarna werd er een veertiende toegevoegd. Deze fondsen waren:
- Nedlloyd
- Heineken
- ABN
- Gist-Brocades (tegenwoordig DSM)
- Amro
- KLM
- Nationale Nederlanden
- Unilever
- Akzo
- Koninklijke Olie
- Philips
- Hoogovens
- Ahold
- Aegon (in juni 1983 toegevoegd)
Samenstelling AEX
De fondsen die in de AEX zitten zijn de aandelen die genoteerd zijn aan de Amsterdamse Damrak en die de grootste handelsomzet hebben. Dit wordt bepaald door de gemiddelde koers van het fonds te vermenigvuldigen met de hoeveelheid verhandelde aandelen. Ieder fonds krijgt ook een gewicht mee. Dat wil zeggen voor welk percentage het fonds meetelt in het bepalen van de hoogte van de index (=wegingspercentage). Dit is weer afhankelijk van het aantal aandelen die niet in vaste handen zit en de aandelen die vrij verhandelbaar zijn. Het gewicht is maximaal 15 procent om de invloed per bedrijf te beperken.
Wegingspercentage AEX
Fondsen in de AEX met een laag wegingspercentage hebben maar beperkt invloed op de hoogte van de AEX. Bijvoorbeeld het bedrijf Tom Tom is een kleine speler in de AEX en heeft een wegingspercentage van ongeveer 0,3 procent. Zou Tom Tom op één dag fors zakken door bijvoorbeeld slechte cijfers, dan heeft dit maar beperkt invloed op de AEX. De “zwaardere” fondsen hebben juist weer een zeer grote invloed op de ontwikkeling van de AEX. Een grote daling of stijging van de koers van Royal Dutch Shell telt zwaar mee in de AEX. De onderstaande bedrijven hebben per maart 2009 de meeste invloed door een hoog wegingspercentage:
Bedrijf | Indicatieve weging |
Royal Dutch Shell | 15 procent |
Unilever | 14,6 procent |
Arcelor Mittal | 10,55 procent |
KPN | 8,81 procent |
Philips | 7,14 procent |
Ontwikkelingen AEX
In maart 1983 is de koers omgerekend naar euro’s begonnen op een stand van 45,38. De hoogste stand ooit gemeten is bereikt op 5 september 2000, namelijk 703,18 punten. De laagste punt ooit bereikt is de stand die bij de totstandkoming van de AEX op de borden stond, maar de laagste stand sinds het jaar 2000 was op 12 maart 2003 met een stand van 218,80. Door de grote
beursdalingen in 2008, was het diepterecord bijna gebroken. De laagste punt is 2008 is blijven steken op 220,12 op 21 november 2008.
Reactie
Angie, 19-10-2009
Hi Juul,
misschien heb ik het gemist, of nog niet gelezen, maar ik probeer er achter te komen wat bepaalt welk aandeel in de aex, amx? en ascx en lokale markt zit. Misschien kun jij me helpen?
Alvast bedankt, ook voor het schrijven van dit artikel. Lekker informatief en begrijpelijk.
Reactie infoteur, 19-10-2009
De fondsen die in de AEX zitten zijn de aandelen die genoteerd zijn aan de Amsterdamse Damrak en die de grootste handelsomzet hebben. Dit wordt bepaald door de gemiddelde koers van het fonds te vermenigvuldigen met de hoeveelheid verhandelde aandelen.