Beleggingen – beleggen in opties

Beleggingen – beleggen in opties Beleggen komt op veel verschillende manieren voor. Zo kun je beleggen in aandelen en obligaties, maar ook in een beleggingsfonds stappen. Het voordeel daarvan is dat een deskundige deze portefeuille beheert en je er in feite weinig meer aan hoeft te doen. Doorgaans kun je in- en uitstappen wanneer je dat zelf wilt. Hieronder volgt een overzicht van een andere vorm van beleggen, namelijk beleggen in opties.

Beleggen in opties

Veel beleggers vinden beleggen in opties interessant omdat de ontwikkelingen hierbij sneller gaan dan bij andere vormen van beleggen, zoals met aandelen. Dat betekent dat er sneller winst zal zijn, maar ook sneller verlies. Het betekent niet per sé dat opties riskant zijn en veel risico’s met zich meebrengen. Integendeel juist, ze kunnen prima worden ingezet om het risico van een aandelenportefeuille te beperken.

Rechten

Opties komen op veel plaatsen voor. Zo kun je bij het boeken van een reis vaak ook een optie nemen. Dat betekent dat je het recht krijgt om de reis definitief te boeken en daarmee anderen voor te zijn. Zo geld dat ook met opties bij beleggen. Opties zijn de rechten om iets te mogen kopen of verkopen. Het is dus niet iets tastbaars, zoals aandelen en obligaties. In feite zit er geen specifieke waarde achter, zoals bij aandelen en obligaties wel het geval is.

Opties

Er zijn verschillende opties op aankopen. Daaronder vallen opties op aandelen, zodat je in het bezit kunt komen van bijzondere aandelen. Maar er zijn ook opties om aan goud, zilver en andere edelmetalen te geraken. Je kunt opties kopen om aan obligaties te komen, of aan andere valuta. Het recht waarop je een optie uit kunt oefenen wordt aangeduid met onderliggende waarde. De prijs die je voor de rechten om iets te mogen kopen moet betalen heet optiepremie. Dat is dan direct de koers van de optie.

Looptijd

Bij opties is altijd sprake van een van tevoren vastgestelde afloopdatum. Bij iedere optie wordt de maand vermeld waarin de optie af zal lopen. Vastgesteld is dat opties altijd op de derde vrijdag van de maand aflopen. Een optie in januari zal aflopen op de derde vrijdag van die maand. In de wereld van opties wordt deze datum ook wel de expiratiedatum genoemd, naar het Engelse ‘expire’, ofwel verlopen. Na deze dagen zijn de gekochte rechten niet meer uit te oefenen. De opties zijn niets meer waard.

Eigen keuze

Als je opties hebt gekocht, is het aan jou of je de opties wel of niet wilt gebruiken, of dat je de opties laat verlopen. Je bent dus zeker niet verplicht om tot het einde van de looptijd te wachten. Normaal is het qua kosten zelfs voordeliger om de opties te verkopen dan om ze uit te oefenen.

Aankoop

Je kunt bij de aankoop van opties voor een beperkt bedrag grote koerswinsten verdienen, die anders nog meer investering hadden vereist. Aan de andere kant kun je dit beperkte geïnvesteerde bedrag maximaal verliezen. In dat geval komt het er dus op neer dat de verliezen bij opties beperkt zijn, maar de kansen op winst zijn juist onbeperkt, wat beleggen in opties tot een groot voordeel maakt.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…
Beleggen in optiesBeleggen in optiesMet de huidige rentestanden op een spaarrekening loont het niet meer om te sparen. De rente is minder dan de inflatie. D…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…

Beleggingen – beleggen in onroerend goedBeleggingen – beleggen in onroerend goedOnroerend goed is de algemene benaming die wordt gegeven aan goederen die verbonden zijn aan de grond – niet te roeren,…
Beleggingen – beleggen in obligatiesBeleggingen – beleggen in obligatiesBeleggen kan op veel verschillende manieren. Veel mensen beleggen in beleggingsfondsen, omdat die doorgaans door deskund…
Bronnen en referenties
  • http://www.geldzaken-web.nl/
Paulsmiezen (97 artikelen)
Laatste update: 28-07-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.