Strategie: Dividendrendement

Strategie: Dividendrendement Je wilt beginnen met het handelen in aandelen, beleggen dus, alleen je kunt moeilijk een keuze maken, van welke bedrijven je nu aandelen wilt gaan kopen. Je hebt geen kennis van welk bedrijf welke jaarcijfers heeft gepubliceerd en je hebt niet heel veel tijd om het beursnieuws precies te volgen. Toch wil je ook niet zomaar een aantal aandelen kopen, dan is dit misschien een goede strategie om te bepalen welke aandelen geschikt zijn.

Strategie

De gedachte achter deze strategie is: Als de koers stijgt, daalt het dividendrendement, maar als de koers daalt, stijgt het dividend rendement. Je hebt dus voordeel door koerswinst en je hebt bij een koersdaling een goedkoop aandeel met relatief veel dividend. Dividendrendement is een berekening om de verhouding tussen de waarde en het uitgekeerde dividend van een aandeel te bepalen.

Het begin

We beginnen met een overzicht uit de krant of van internet waar de huidige koers van aandelen uit bijvoorbeeld de AEX en het uitgekeerde dividend op staan. Met dit overzicht gaan we het dividendrendement berekenen: Je deelt van ieder aandeel het dividend door 1% van de koers: dividend ÷ (koers/100). Je krijgt nu een mooie lijst van aandelen en hun dividendrendement die je rangschikt van hoog naar laag. Er zijn ook websites die een lijst met dividendrendementen publiceren.

Selecteer de aandelen

Van de lijst die je hebt samengesteld, schrap je het bovenste aandeel met het hoogste dividendrendement. De volgende vier aandelen op je lijst koop je in de verhouding 4-3-4-5.
  • 4 aandelen van nr. 2 of 40 aandelen van nr. 2
  • 3 aandelen van nr. 3 of 30 aandelen van nr. 3
  • 4 aandelen van nr. 4 of 40 aandelen van nr. 4
  • 5 aandelen van nr. 5 of 50 aandelen van nr. 5
Als je meer aandelen koopt zijn naar verhouding de transactiekosten meestal goedkoper. Belangrijk is natuurlijk ook de koers van de aandelen en de transactiekosten die daarmee de totale prijs van het aandelenpakket bepalen. Afhankelijk van de hoeveelheid geld wat je wilt beleggen, bepaal je dus het aantal aandelen, je dient alleen de verhouding in de gaten te houden.

Lange termijn

Dit is een lange tijd strategie, die 1 keer per jaar bekeken hoeft te worden. Natuurlijk zijn er goede en slechte jaren. Na 1 jaar moeten alle dividendrendementen weer uitgerekend worden om zo de portefeuille te kunnen aanpassen. Dus de nieuwe top 4 moet weer worden aangekocht en de oude aandelen worden verkocht.

Nawoord

Zelf heb ik deze strategie gebruikt vanaf 2000 t/m 2005. Ik heb echter de aandelen tussentijds niet verkocht omdat het mij opviel dat je ieder jaar vaak dezelfde aandelen weer in de lijst met hoge dividendrendement terecht komen. Als de huidige economische crisis weer een beetje ten einde is, bied deze strategie een handvat om aandelen te selecteren met een bepaalde reden. Uiteraard geldt dat resultaten uit het verleden....... en is er geen garantie dat deze strategie de beste is.
© 2009 - 2024 Bazeman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samenhang koerswinst, dividendrendement en Total returnRendementen van aandelen en beleggingsfondsen is een veel besproken onderwerp onder beleggers. Maar wat is nu het versch…
Beleggen, wel of geen hoog dividendrendement nastrevenBeleggen, wel of geen hoog dividendrendement nastrevenGaat u dividendbeleggen op de effectenbeurs? Dividend is extra inkomen en gaat u daarom met beleggen ook een hoog divide…
NN Hoog Dividend Obligatie Fonds (NL0006311813)NN Hoog Dividend Obligatie Fonds (NL0006311813)Het Nationale Nederlanden Hoog Dividend Obligatie Fonds is een Nederlands beleggingsfonds dat belegt in obligaties met e…
Beleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenBeleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenDoor te beleggen in ETF's die een hoog dividend uitkeren kun je een passief inkomen genereren. Door het dividend te herb…
Pensioenfondsen en beleggingenDoor de kredietcrisis zijn veel pensioenfondsen in slecht weer terecht gekomen. Met name door zeer slechte resultaten op…
Bazeman (5 artikelen)
Laatste update: 02-01-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.