Pensioenfondsen en beleggingen

Door de kredietcrisis zijn veel pensioenfondsen in slecht weer terecht gekomen. Met name door zeer slechte resultaten op de beurs krijgen pensioenfondsen te maken met een dekkingstekort. Verzekeraars en pensioenfondsen hebben vanaf het derde kwartaal in 2007 alleen maar negatieve rendementen behaald op hun aandelenportefeuille. Vooral in het laatste kwartaal van 2008 hebben de beleggingsportefeuilles zware klappen gekregen met een daling van de waarde met 17 procent. Pensioenpremies worden verhoogd en pensioenen worden bevroren.

Wat is ouderdomspensioen?

Ouderdomspensioen is als het ware een salaris dat gereserveerd wordt voor de periode dat u niet meer werkt tot het overlijden. Over het algemeen wordt tweederde van de premie betaald door de werkgever en eenderde door de werknemer. Het ouderdomspensioen is in de meeste pensioenregelingen afgeleidt van uw laatste of gemiddelde inkomen tijdens uw werkende periode. De meeste Nederlanders bouwen een pensioen op bij de werkgever als aanvulling op de AOW uitkering.

Wat is een pensioenfonds?

Dit is een fonds waarin gelden bijeen worden gebracht door deelnemers van het pensioenfonds, met de bedoeling om voor de oude dag te sparen. De grootste pensioenfonds is de ABP waarin gelden bijeen worden gebracht voor ambtenaren.

Beleggingen

Pensioenfondsen beleggen het ingelegde vermogen om rendementen te maken. In goede beursjaren, bijvoorbeeld eind jaren negentig, behaalden ze hiermee forse rendementen. Daarmee bekostigden ze de uit te keren pensioenen en de indexering hierop. Soms hebben ze zelfs overschotten teruggegeven aan de bedrijven. In slechte beursjaren gebeurd helaas het omgekeerde, er worden geen rendementen gemaakt maar verliezen geleden.

Dekkingsgraad

Een pensioenfonds belandt in de gevarenzone zodra de dekkingsgraad onder de 110% komt. De dekkingsgraad is de mate waarin het opgepotte vermogen op termijn voldoende is om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Bij een dekkingsgraad van 100% heeft een pensioenfonds voldoende vermogen om de uitkeringen te verrichten, boven de 100% heeft het fonds een buffer. Bij een percentage lager dan 100% is er sprake van onderdekking.

Gevolgen

Een aantal fondsen staan er zo slecht voor, dat het probleem niet binnen een paar jaar verholpen zal zijn. Met bevroren pensioenen en premieverhoging is het niet eenvoudig om binnen een paar jaar weer op een dekkingsgraad ruim boven de 100% te zitten. Een verlaging van de pensioenuitkeringen kan zelfs een gevolg zijn. De pensioengerechtigden hebben dan in plaats van een bevroren pensioen zelfs te maken met lagere uitkeringen.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ppi pensioen met meer risicoPpi pensioen met meer risicoZelf pensioen opbouwen met beleggen? De ppi kent meer risico. Deze premie pensioen instelling zorgt voor uw pensioen. De…
Beleggen in wapensBeleggen in wapensEr is steeds meer verzet tegen het beleggen in bedrijven die wapens produceren. Mede door de lobbyacties van een aantal…
Hoeveel pensioengeld is er begin 2020 in Nederland?Hoeveel pensioengeld is er begin 2020 in Nederland?De hoeveelheid Nederlands pensioengeld is sinds de financiële crisis van 2008 flink gestegen. Deze stijging is een gevol…

Strategie: DividendrendementStrategie: DividendrendementJe wilt beginnen met het handelen in aandelen, beleggen dus, alleen je kunt moeilijk een keuze maken, van welke bedrijve…
Beginnende belegger - beleggen voor beginnersBeginnende belegger - beleggen voor beginnersElk moment van het jaar kan een goed moment zijn om te beginnen met beleggen U wiltook beginnen met beleggen, maar hoe s…
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 05-07-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.