Vastgoed: aanbieders besloten vastgoedfondsen

Vastgoed: aanbieders besloten vastgoedfondsen Slechts enkele jaren geleden was het aantal aanbieders van besloten vastgoedfondsen erg beperkt. Het aantal aanbieders is echter de laatste jaren sterk toegenomen, met name vanaf 2002. Toen kwamen er ook drie banken bij, waaronder ING Bank (ING Real Estate), ABN Amro Bank (Bouwfonds) en de Rabobank (Lage Landen en FGH Bank). Nu zijn er meer dan 75 aanbieders die besloten vastgoedfondsen aanbieden. In dit artikel worden de vijf grootste besproken.

Nederlandse besloten vastgoedfondsen

Wat zijn de grote aanbieders op de markt in Nederland?
  • Hanzevast Capital 22%
  • Staalbankiers 13%
  • Van Boom & Slettenhaar 11%
  • Holland Immo Group 9%
  • Zeeland Investments Beheer (ZIB) 9%
  • Overig 36%

Deze fondsen worden hieronder uitgelicht.

Hanzevast Capital (voorheen MPC Capital NV)

Dit bedrijf is ook bekend als MPC Capital NV, maar sinds 2006 heeft Hanzevast Holding BV het meerderheidsbelang (92,5%) in MPC Capital NV verkregen. Sindsdien gaat het bedrijf door met de naam Hanzevast Capital NV.

Naast het beheer van de bestaande fondsen, is Hanzevast Capital NV ook bezig met initiatie en emissie van nieuwe fondsen. Het bedrijf is in een relatief korte periode erg gegroeid en heeft een groot marktaandeel verworven. Op het moment is Hanzevast met een totaal geplaatst eigen vermogen qua volume nummer 1 op de lijst van grootste aanbieders van vastgoed-CVs.

Het segment waar Hanzevast zich op richt is voornamelijk kantoren. En dan bij voorkeur bestaande objecten waar zij een reële winstgroei van verwachten. Wat opvallend is van dit bedrijf dat dit bijna als enige laat zien hoe lopende projecten presteren. Naast het vastgoed waar echt de nadruk op ligt investeert deze maatschappij ook in scheeps-CVs en heeft het een aantal aandelenfondsen geplaatst.

Hanzevast CapitalaantalFonds vermogenEigen vermogen
CV's19681,5 miljoen315,9 miljoen

Staalbankiers

De afdeling Vastgoed Syndication heeft binnen het bedrijf Staalbankiers te maken met besloten vastgoedfondsen en heeft daar al veel ervaring mee. Deze afdeling fungeert als intermediair voor vele personen en bedrijven (bouwbedrijven en woningbouwcorporaties) bij de aan- en verkoop van vastgoed. Niet alleen in de commerciële sector, maar ook in de woningsector.

Na 1999 heeft Staalbankiers naast woningmaatschappen ook andere maatschappen gestructureerd, met daarin winkels, bedrijfspanden en kantoren. Staalbankiers is de een na grootste aanbieder van besloten vastgoed CVs in Nederland.

StaalbankiersaantalFonds vermogenEigen vermogen
CV's39706,1 miljoen177 miljoen

Van Boom & Slettenhaar Vastgoedfondsen

Dit bedrijf is in 1997 opgericht en heeft zich gespecialiseerd in besloten beleggingen voor particulieren. Deze onafhankelijke organisatie heeft sindsdien al veel ervaring opgedaan in het structureren en aanbieden van vastgoed-CVs. Naast deze vastgoed-CVs is Van Boom & Slettenhaar in 2006 een obligatielening gestart. Het bedrijf richt zich voornamelijk op nieuwbouwkantoren. En dat doen ze succesvol, want het gemiddelde gerealiseerde rendement bedraagt ongeveer 11%.

Het bedrijf is in de afgelopen jaren twaalf vastgoedfondsen begonnen en met een eigen vermogen van ruim 154 miljoen Euro staat het daardoor op de derde plaats in de lijst van grootste aanbieders van Nederlandse besloten vastgoedfondsen.

Van Boom & SlettenhaaraantalFonds vermogenEigen vermogen
CV's12455,5 miljoen154 miljoen
Obligaties121,5 miljoen9,7 miljoen
Totaal13476,9 miljoen163,7 miljoen

Zeeland Investment Beheer (ZIB)

Dit bedrijf is in 1990 opgericht als honderd procent dochter van Roompot Recreatie Beheer. Maar sinds eind 2003 is ZIB een zelfstandig opererend bedrijf. En dat gaat zeer succesvol. Zeeland Investment Beheer heeft inmiddels 15 vastgoedfondsen met een totaal fondsvermogen van ruim 428 miljoen Euro.

De fondsen van ZIB beleggen (zoals de afkomst betaamt) in recreatief onroerend goed. De ZIB wil een goed rendement maken voor haar beleggers door recreatiewoningen te ontwikkelen, te exploiteren en uiteindelijk te verkopen. Ook voert ZIB het beheer over een woning- en woningmaatschap. Door deze activiteiten neemt dit bedrijf (met het geplaatst eigen vermogen) de vierde plaats in de lijst van grootste aanbieders van Nederlandse besloten vastgoedfondsen.

Zeeland Investments BeheeraantalFonds vermogenEigen vermogen
CV's15428,2 miljoen129,1 miljoen

Holland Immo Group (HIG)

Dit bedrijf dat initiatiefnemer is van besloten vastgoedfondsen (uit Eindhoven) behoort ook tot een van de grotere aanbieders. Het bedrijf is actief sinds 2000 en heeft sindsdien al veertien vastgoedfondsen gestart die beleggen in kantoren, woningen en winkels. Bij een aantal van deze fondsen is bij de plaatsing de Amsterdamse Bank en Bank Insinger de Beaufort betrokken geweest.

De Holland Immo Group is momenteel de vijfde in de aanbieders van Nederlandse vastgoed CVs, met een totaal geplaatst eigen vermogen van ruim 121 miljoen Euro.

Holland Immo GroupaantalFonds vermogenEigen vermogen
CV's14443,3 miljoen121,7 miljoen

Belasting en vastgoed

Als u belegt, dient u ook hierover belasting te betalen. Hierbij kunt u denken aan de aanslag onroerende-zaakbelasting (OZB) en Wet waardering onroerende zaken (OZB).
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastgoed: beleggen in Nederlandse vastgoed-CVVastgoed: beleggen in Nederlandse vastgoed-CVHet is niet eenvoudig om de ontstaansgeschiedenis van de vastgoed-CV te achterhalen. Er wordt wel aangenomen dat de wink…
Vastgoed: beleggen in CV's of vastgoed-aandelenfondsenVastgoed: beleggen in CV's of vastgoed-aandelenfondsenVoor beleggers is het vaak niet eenvoudig om een juiste vergelijking te maken tussen de verschillende vastgoedfondsen en…
Vastgoed, de woonwaardegarantie voor uw huisVastgoed, de woonwaardegarantie voor uw huisVastgoed kopen is een hele investering, maar hoe behoudt u de waarde en voorkomt u een restschuld? In Nederland bieden e…
Beleggen met een Besloten Vennootschap (BV) en de belastingBeleggen met een Besloten Vennootschap (BV) en de belastingJe kunt onder andere privé beleggen of met een BV. Is beleggen met een besloten vennootschap een goed plan? Dat hangt er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
  • Boom, G. van et al. "Beleggen in vastgoed" 2007-2008.
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.