Beleggen in Lego

Beleggen in Lego Veel mensen beleggen hun geld in de hoop om een mooi rendement te realiseren. Een ietwat aparte, maar zeer eenvoudige manier om te beleggen, is beleggen in Lego-bouwdozen. Beleggers kopen bouwdozen van deze Deense blokjesfabrikant en verkopen deze later door aan andere geïnteresseerde verzamelaars. Op deze manier kunnen ze een mooi rendement realiseren. Veel mensen denken bij beleggen aan ondoorzichtige financiële markten en kurkdroge jaarverslagen van bedrijven. Er zijn echter ook manieren om beleggen interessant en eenvoudig te houden. Voor wie niet veel kent van de financiële markten is beleggen in Lego één van de leukste en eenvoudigste manieren om jouw geld op een alternatieve manier aan het werk te zetten.

Waarom investeren in Lego?

Investeren in Lego is een leuke en eenvoudige manier om te beleggen. Je koopt een Legobouwdoos en wacht totdat de waarde gestegen is. Het vereist geen beleggersrekening, geen opvolging van de financiële markten of het bijwonen van woelige aandeelhoudersvergaderingen. Bovendien spreekt Lego tot de verbeelding van velen. Voor vele mensen is het een leuke jeugdherinnering en bovendien is het fijn en geruststellend om in iets tastbaar te investeren. Je kan altijd jouw legodoos vasthouden en eens van dichtbij bewonderen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een aandeel dat een vrij abstract iets is voor velen.

Zeldzamere exemplaren van bouwsets kunnen op lange termijn veel geld opbrengen / Bron: Gkdldis1201, Flickr (CC BY-ND-2.0)Zeldzamere exemplaren van bouwsets kunnen op lange termijn veel geld opbrengen / Bron: Gkdldis1201, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Hoe stijgt de waarde van Lego?

Van elke bouwdoos worden er een aantal exemplaren geproduceerd door Lego. Een jaar of twee na de lancering, daalt de vraag naar de meeste bouwdozen en stopt Lego de productie hiervan. Vanaf dan stijgt de waarde van de bouwdoos. Dit komt omdat de dozen een verzamelwaarde beginnen te krijgen; ze worden namelijk niet meer geproduceerd door Lego. Hoe langer je wacht, hoe hoger het rendement omdat de verzamelwaarde van een bouwdoos toeneemt. Dit komt omdat deze Lego-bouwdoos steeds schaarser wordt omdat er meer bouwdozen geopend worden door andere bezitters, er dozen verloren geraken, bouwpakketten in vaste collecties eindigen, … Met andere woorden het aanbod van deze specifieke bouwdoos daalt drastisch, waardoor verzamelaars meer en meer geld willen betalen om deze toch in hun collectie te kunnen plaatsen.

In welke Legobouwdozen investeren?

Rendement

Rendementsvooruitzichten zijn cruciaal in de aankoop van de juiste doos. Lego-bouwdozen hebben in het verleden rendementen gehaald tussen de 10% en 100% op jaarbasis wanneer deze na een paar jaar verkocht werden aan verzamelaars. Het rendement was afhankelijk van de populariteit van de bouwdoos. Kleinere dozen hebben doorgaans een hoger rendement omdat er hiervoor een grotere vraag is. De echt heel grote dozen hebben vaak een iets lager rendement omdat ze in absolute termen heel erg duur in aankoop zijn. Er zijn maar weinig verzamelaars die bereid zijn / in de mogelijkheid verkeren om een heel grote som geld voor zo een doos op tafel te leggen. Doordat er relatief weinig competitie is om deze grote dozen te kopen zal er weinig opgeboden worden tegen elkaar en het rendement dus lager liggen. Concreet: Je koopt dus het best diverse kleinere dozen voor een totaalprijs van €200 (bijvoorbeeld tien dozen voor €20) om in te investeren dan één grotere doos van €200, omdat er later meer gegadigde verzamelaars zullen zijn voor de kleinere dozen dan voor de grote doos. Het nadeel van de kleinere sets is dan weer dat je later veel mee tijd zal moeten investeren in het verkopen van een groter aantal van deze doosjes.

Bron: Duck58cth, UnsplashBron: Duck58cth, Unsplash

Welke Legoreeksen brengen het meeste op?

De meest interessante sets om in te belegen zijn in het algemeen de sets die Lego in licentie uitgeeft. Deze brengen op langere termijn meer op omdat ze twee soorten verzamelaars aanspreken. De Legoverzamelaar, maar ook de verzamelaar van de franchise; bijvoorbeeld iemand die alles van Star Wars of Harry Potter verzamelt. Binnen de verschillende franchises koop je dan ook het best de meer tijdloze franchises die al iets langer bestaan, zoals bijvoorbeeld Harry Potter en Star Wars, deze zullen waarschijnlijk op lange termijn een grotere vraag kennen. Merk op dat niet alle franchises het even goed doen. The Simpsons-franchise heeft in het verleden bijvoorbeeld niet zulke hoge rendementen gerealiseerd. Ook doosjes in zeer beperkte oplages zullen zeer hoge rendementen opleveren; denk maar aan de kleine oplages van bouwdozen van beroemde gebouwen of oldtimers. Wil je investeren in de reguliere/generieke legoreeksen; bijvoorbeeld de 'construct' bouwdozen of deze met ridders? Dan investeer je het best in de reeksen die vandaag een hoge populariteit kennen, omdat deze later waarschijnlijk ook zeer populair zullen blijven. Sites zoals brickeconomy kunnen jou helpen bij het inschatten van de mogelijke prijsstijgingen.

Superhelden zijn zeer populair onder kopers / Bron: Aitoff, PixabaySuperhelden zijn zeer populair onder kopers / Bron: Aitoff, Pixabay

Wanneer kopen?

Het beste koop je de Lego-bouwdozen aan het einde van het seizoen, bijvoorbeeld tijdens de koopjesperiodes. Op dat moment verkopen veel (online) speelgoedwinkels de laatste exemplaren van een reeks aan zeer voordelige prijzen. Niet alleen geef je dan minder geld uit – en stijgt jouw rendement – de kans dat de allerlaatste exemplaren van een bouwdoos dan verkocht worden is vrij groot, waardoor de verzamelwaarde van de doos vrij snel zal beginnen te stijgen.

Wens je buiten de koopjesperiode Lego-bouwdozen aan te kopen? Focus je dan op de meest populaire bouwdozen en franchises van het moment. Deze dozen zullen de koopjesperiode waarschijnlijk voor de koopjesperiode uitverkocht zijn en het snelste en sterkste in waarde stijgen.

Idealiter blijft de Lego na aankoop in de doos / Bron: Brick Resort, Flickr (CC BY-ND-2.0)Idealiter blijft de Lego na aankoop in de doos / Bron: Brick Resort, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Hoe bewaren?

De bouwdoos mag onder geen beding geopend worden als je deze als belegging wil gebruiken. Een geopende bouwdoos verliest veel van haar waarde. Om schade aan het karton te vermijden plaats je de bouwdoos op een veilige en droge plek. Er mag ook niet te veel (zon)licht op de doos schijnen, anders kan de doos verkleuren. Zorg er ook voor dat er geen ongedierte zoals ratten of muizen bij jouw dozen kan komen. Tenslotte stapel je het best ook niet te veel dozen op elkaar, omdat de onderste dozen onder het gewicht zouden kunnen scheuren.

Verder hoef je niets te doen dan te wachten en af en toe de bewaarcondities van jouw bouwdozen te controleren. Na een paar jaar kan je dan beginnen met de dozen te verkopen. Een perfect geconserveerde en ongeopende bouwdoos zal het hoogste rendement opleveren. Is jouw bouwdoos toch geopend of heb je zelfs enkel nog maar de verpakking in jouw bezit, dan zal je deze nog steeds kunnen verkopen met winst, zelfs na een aantal jaren. De winst zal echter beduidend lager dan bij een perfecte bewaarde en ongeopende doos.

Hoe verkopen?

Zodra je besloten hebt jouw legodoos te verkopen kan je verzamelaarsbeurzen afschuimen of deze verkopen op online marktplaatsen. Soms moet je wel wat geduld uit oefenen: het kan gerust een paar maanden duren eer er een gegadigde of verzamelaar voor jouw te koop gestelde doos/doosjes opduikt. Dit is vooral het geval bij zeer dure dozen. Een richtprijs voor jouw bouwdoos is meestal eenvoudig op tweedehandssites terug te vinden zodat je jouw doos aan een min of meer realistische prijs kan adverteren. Indien je meerdere kleinere doosjes (van eenzelfde reeks) bezit, kan het interessant zijn om deze als een groter lot te verkopen. Zo bespaar je jezelf de moeite om veel tijd te steken in het moeten zoeken van meerdere kopers. Maak het lot echter ook niet te groot, er moeten nog kopers zijn die een dergelijk groot bedrag willen betalen. Als richtlijn kan je hanteren dat je kleinere dozen kan combineren tot een groter lot tot je aan de prijs komt van een middelgroot lot.

Voordelen en nadelen van beleggen in Lego
VoordelenNadelen
Heel eenvoudigBeperkte liquiditeit
Instappen vanaf laag bedragOpslagruimte
Potentieel hoog rendement
'Funfactor'
© 2020 - 2024 Willibrordus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
Wat is actief of passief beleggen?Als je wilt gaan beleggen moet je een keuze maken tussen actief en passief beleggen. Wanneer kies je voor actief belegge…
Vijf redenen om niet te gaan beleggenVijf redenen om niet te gaan beleggenDoor te gaan beleggen maakt u kans op een hoog rendement. U loopt echter ook het risico dat u verliezen moet incasseren.…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…

Het hoe en wat van financiële crowdfundingHet hoe en wat van financiële crowdfundingIedereen kent het wel: de mogelijkheid om via diverse online platforms (o.a. Kickstarter) jouw favoriete groep, spel of…
Oppassen voor een 'bulltrap' op de beurs?Oppassen voor een 'bulltrap' op de beurs?Op de beurs stijgen en dalen de koersen. Wanneer er grote koersbewegingen plaatsvinden op de beurs, hoort men vaak de te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Markusspiske, Pixabay (bewerkt)
  • Aandelenkopen, https://aandelenkopen.nl/buitenland/lego/, bezocht op 14-05-2019
  • Catawiki, https://www.catawiki.be/stories/5007-5-lego-sets-die-steeds-meer-waard-worden, bezocht op 14-05-2019
  • Dirk Vandyke, http://www.standaard.be/cnt/dmf20150316_01582288, bezocht op 14-05-2019
  • Jake Rossen, http://mentalfloss.com/article/571080/lego-better-investment-than-stocks-bonds-gold, bezocht op 15-05-2019
  • Afbeelding bron 1: Gkdldis1201, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Duck58cth, Unsplash
  • Afbeelding bron 3: Aitoff, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Brick Resort, Flickr (CC BY-ND-2.0)
Willibrordus (52 artikelen)
Laatste update: 23-02-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.