Peaks: Beleggen met je wisselgeld

Peaks: Beleggen met je wisselgeld In de huidige tijd schieten de beleggingsmogelijkheden uit de grond. Het rentepercentage op spaarrekeningen bij de bank blijft laag staan, en er wordt gekeken naar andere mogelijkheden om je spaargeld te vermeerderen. Enkele ondernemers hebben deze twee zaken bij elkaar gepakt en in een applicatie voor op je smartphone verwerkt: Peaks. Zelf noemen zij het een 'piekenpijp 2.0' en prijzen het aan onder het motto 'Beleggen met je wisselgeld'. Oftewel sparen, maar wel met behulp van beleggingen. Hoe werkt dit sparen, is het veilig en kun je er nou echt winst mee maken?

Wie zit er achter Peaks

Tom Arends, Rutger Beens en Sijbrand Tieleman zijn de bedenkers van Peaks. Voor hulp bij het opzetten en implementeren van hun idee richten zij hun pijlen op de Rabobank, die als investeerder instapt. Sinds november 2017 kan de app gedownload en gebruikt worden.

Het idee achter Peaks

Het idee achter Peaks is om beleggen laagdrempelig te maken en gebruikers te helpen bij het vergroten van hun vermogen. Om deze reden kun je vanaf een inleg van €1 al aan de slag gaan met de app. Daarnaast geeft Peaks de gebruikers een groot aantal handvatten wat betreft het beleggen, waardoor verregaande kennis van de financiële markt niet noodzakelijk is. Je kunt namelijk niet bepalen in welke bedrijven je wilt investeren, maar je moet een keuze maken uit één van de vier mogelijke portfolio's die door Peaks zijn samengesteld. Elk portfolio bestaat uit diverse indexfondsen en representeert een andere risicoschaal.

Verschil in portfolio's

Zoals gezegd moet je bij het aanmaken van je account de keuze maken tussen vier portfolio's: Mild, Pittig, Scherp en Heet. Ieder van deze portfolio's bestaat uit een samenstelling van bepaalde indexfondsen; obligaties en aandelen. Obligaties zijn vrij stabiel, maar zijn op de lange termijn meestal minder winstgevend dan aandelen. Aandelen kunnen vergeleken met obligaties dus erg winstgevend zijn, maar kunnen ook veel in waarde schommelen wat een hoger risico met zich meebrengt.

In het minst risicovolle pakket, Mild, zitten er met name obligaties, terwijl er in Heet vooral in aandelen wordt belegd. Dit zorgt er dus voor dat je bij Heet het meeste risico loopt om geld te verliezen, maar ook de grootste kans hebt op een hoog rendement.

Je kunt je geld in één portfolio tegelijk beleggen, vermogen spreiden is dus niet mogelijk. Wel kun je te allen tijde van portfolio veranderen.

Wat levert het op

Hoeveel winst of verlies je maakt hangt volledig af van de bewegingen op de beurs, je ingelegde vermogen en het gekozen portfolio. Onderstaande tabel geeft globaal weer wat de verwachtingen van Peaks zelf zijn. De weergegeven rendementen zijn gebaseerd op de prognose die Rabobank hanteert voor de portfolio’s van aandelen- en obligatiefondsen die Peaks aanbiedt. De rendementen kunnen in werkelijkheid verschillen van wat er wordt verwacht.

Inhoud en verwachte rendement per portfolio (anno 2019)
PortfolioPercentage aandelenPercentage obligatiesVerwacht rendement
Mild30702,6%
Pittig50503,7%
Scherp70304,9%
Heet90106,1%

Hoeveel geld moet je inleggen en hoe werkt dit

Er zijn drie mogelijkheden om je geld via de app van Peaks te beleggen. Ten eerste kun je er voor kiezen om elke dag €1 euro opzij te zetten. Dit wordt de gehele week opgespaard en aan het einde van de week wordt er €7 van je bankrekening afgeschreven en op je Peaks-rekening bijgeschreven. Met die €7 gaat Peaks vervolgens beleggen.

De tweede mogelijkheid is anno 2019 enkel beschikbaar voor gebruikers die reeds een bankrekening hebben bij de Rabobank. Hierbij wordt elk bedrag dat je via je Rabobank rekening betaalt naar boven afgerond, waarbij het waardeverschil op je Peaks-rekening terecht komt. Wanneer je bijvoorbeeld iets koopt voor €1,30, zal er uiteindelijk €0,70 naar je Peaks-rekening gaan. Dit gebeurt met alle afschrijvingen, dus bij pintransacties, overboekingen, iDEAL-betalingen en automatische incasso's. Net als bij de eerste mogelijkheid zal ook hier het bedrag aan het einde van de week van je bankrekening worden afgeschreven om vervolgens op je Peaks-rekening te worden bijgeschreven. De bedragen worden dus niet direct naar boven afgerond.

Naast deze automatische afschrijvingen kun je er ook voor kiezen om eenmalig een bedrag op je Peaks-rekening te zetten. Hier zit een maximum aan van €10.000 per inleg.

De kosten van Peaks

De eerste drie maanden is de app gratis te gebruiken. Daarna betaal je €1 per maand wanneer je een vermogen van minder dan €2.500 op je Peaks-rekening hebt. Wanneer je meer dan €2.500 op je rekening hebt staan betaal je 0,5% per jaar over de gemiddelde waarde van je beleggingen. Ook dit wordt maandelijks afgeschreven.

Voor jongeren tussen de 18 en 22 jaar geldt een jongerenkorting. Wanneer je recht hebt op jongerenkorting en je vermogen op Peaks is minder dan €2500, is de app ook na de eerste drie maanden gratis te gebruiken. Wanneer je vermogen groter dan €2500 is betaal je 0,5% van je belegde geld per jaar, minus €1 jongerenkorting per maand.

Naast de kosten voor het gebruik van de app, gelden er jaarlijks fondskosten voor de indexfondsen waar Peaks voor je in belegt. Deze bedragen betaal je niet aan Peaks, maar aan de aanbieders van de indexfondsen. De fondskosten worden door de fondsaanbieders automatisch verrekent in de koers van de indexfondsen en hier hoef je dus niet extra op te letten.

Kritiek op Peaks

Waar wordt gepoogd veranderingen aan te brengen, daar zal kritiek klinken. Zo ook op Peaks. De voornaamste kritische noot die vanuit diverse hoeken van de financiële wereld klinkt is het gebrek aan rendement wanneer je met Peaks gaat beleggen. Hierbij gaat het niet zozeer om de app zelf, maar om het feit dat je met je wisselgeld belegt. Dit bedrag is meestal klein (wat tevens één van de marketingspunten van Peaks is) waardoor eventueel behaalde winst ook gering zal zijn. Daarnaast kost het gebruik van de app na drie maanden, €1 per maand. Eventuele winst zal zeker in de beginfase, wanneer het saldo op je Peaks-rekening nog laag zal zijn, niet ver, of juist onder deze maandelijkse kostenpost blijven.

Om deze reden adviseren verschillende spelers op de financiële markt, waaronder Peaks zelf, om bij het gebruik van de app te beginnen met een groter startkapitaal dan €1.

Lees verder

© 2018 - 2024 Javier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groene beleggingen, maatschappelijk verantwoord sparen, durfkapitaal, groen en duurzaam sparen? Benut de overgebleven fi…
Is groensparen of groen beleggen fiscaal slim?Is groensparen of groen beleggen fiscaal slim?Belastingvrij groen sparen of groen beleggen? In 2020 en 2021 kunt u fiscaal gezien het beste omzien naar de mogelijkhei…
Sparen: groen sparen & beleggen met belastingvoordeelSparen: groen sparen & beleggen met belastingvoordeelJe kunt je spaargeld wel storten bij een willekeurige bank die de hoogste rente geeft, maar je kunt ook kiezen voor een…
Sparen - super veilig sparen bij de RabobankSparen - super veilig sparen bij de RabobankWilt u ook sparen bij de Rabobank? De Rabobank was altijd de meest veilige bank in ons land om bij te sparen. Super veil…

Gestructureerde obligaties of notes: een inleidingGestructureerde obligaties of notes: een inleidingDe financiële wereld staat bol van het jargon. Issue spread, hedging, futures etc. De lijst is nagenoeg eindeloos. Eén v…
Verkoop aandelen zonder verlies van stemrechtVerkoop aandelen zonder verlies van stemrechtStelt u zich voor dat u een bedrijf heeft ter waarde van €1 miljoen en u bezit daarvan alle aandelen. Maar om nu te zegg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • https://www.peaks.nl/faq/#over-peaks
  • https://www.rabobank.nl/particulieren/actueel/items/peaks-beleggen-met-uw-wisselgeld
Javier (16 artikelen)
Laatste update: 12-02-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.