Beleggen in goudmijnen en zilvermijnen

Beleggen in goudmijnen, maar ook in zilvermijnen kan zeer lucratief zijn voor beleggers. Het is alleen niet makkelijk om in het oerwoud van beursgenoteerde goud- en zilvermijnen de best presterende aandelen te vinden. Toch kan het zeer lucratief zijn om je te verdiepen in deze beleggingskans. Niet in de laatste plaats omdat hiermee monsterlijke winsten kunnen worden gemaakt. Het verleden is hiervan het bewijs. Eind jaren 70, begin jaren 80 stegen de koersen van sommige goudmijnen op de beurs met wel 10.000%. Zo steeg bijvoorbeeld het aandeel Copper Lake van $0,08 tot een koers van $ 10,50, ofwel 13.025% in amper twee jaar tijd. Het verleden biedt geen garantie voor de toekomst, maar kansen zijn er volop in deze, historisch gezien ‘goedkope’ sector.

Goud- danwel zilvermijn of exploratiebedrijf

Allereerst moet je de beslissing nemen hoeveel risico je wilt nemen met je beleggingen. In het algemeen is dit een sector die bekendstaat om een relatief hoog investeringsrisico. Wil je toch een zo laag mogelijk risico, voor zover je daar dus al van kan spreken in deze sector, koop dan de grote goudmijnen die over bewezen goudreserves beschikken. Dit zijn de bekende bedrijven zoals Goldcorp (GG) en Barrick Gold (ABX).

Meer risico loop je bij de kleinere mijnen met minder bewezen goudreserves. De rendementen kunnen daar ook veel groter zijn. Deze mijnen beschikken namelijk vaak over gronden waarvan men niet weet hoeveel goud of zilver ze bevatten. Daar moet nog onderzoek naar worden gedaan door middel van proefboringen.

Dit betekent dat je het meeste rendement kan behalen met de zogenaamde exploratiebedrijven, maar daar ook het meeste risico mee loopt. Dit zijn namelijk bedrijven die simpel gezegd rechten op gronden kopen en een boormachine en dan maar hopen dat ze goud vinden en vervolgens de rechten op die gronden voor veel geld hopen te verkopen aan bestaande goudmijnbedrijven. Is er echter niet voldoende goud aanwezig in die gronden om winstgevend een goudmijn te kunnen exploiteren dan daalt de koers van een dergelijk aandeel vaak naar nihil.

Bedrijven die zich volledig richten op het delven van zilver zijn er overigens nagenoeg niet. Zilver is over het algemeen een bijproduct bij de winning van koper en goud.

Waar in de wereld bevindt de goudmijn zich

Niet onbelangrijk is de plek in de wereld waar de goudmijn zich bevindt. Dit is voornamelijk van belang voor de politieke situatie. Er zijn tal van situaties bekend, voornamelijk bij mijnen in Afrika, van stakend personeel, gijzelingen van werknemers door rebellen en zelfs erger. Daarnaast bestaat in veel Afrikaanse landen het gevaar van onteigening van de goudmijn door de regering.

Voorts is het land waar de mijn zich bevindt belangrijk voor de infrastructuur. Als deze goed is komt dat de waarde van het bedrijf uiteraard ten goede.

Let op de AISC

Eén van de belangrijkste onderzoeken, zo niet de belangrijkste, is het onderzoeken van de AISC van een goudmijn. Deze afkorting staat voor ‘All-In Sustaining Costs’. Dit is de gemiddelde totale prijs waarvoor het bedrijf één ounce goud uit de grond haalt. Liggen deze AISC onder de koers van een ounce goud dan maakt het bedrijf dus winst op haar gedolven goud. Ligt deze erboven dan wordt hier logischerwijs een verlies op gemaakt.

Besteed niet te veel aandacht aan bedrijven waarbij de AISC niet op hun website zijn te vinden of die hier vaag over doen en enkel de ‘cash costs’ noemen. Vaak kun je er dan van uitgaan dat de AISC hoger is dan de op dat moment geldende goudkoers.

Wat is je verwachting van de goud- en zilverprijs

Een andere belangrijke overweging is wat je verwacht van de goudkoers en de zilverkoers op (korte) termijn. Het moge duidelijk zijn dat indien je een daling hiervan verwacht je in het geheel geen mijnaandelen moet aanschaffen. Verwacht je echter een stijging dan kun je daarmee in veel gevallen je hefboom bepalen in je rendement. Stel de goudprijs bedraagt $ 1.100 per ounce en goudmijn X heeft AISC van $ 1.200 per ounce. Op dat moment maakt het bedrijf per ounce een verlies van $ 100 dat ongetwijfeld heeft geresulteerd in een lage beurskoers. Verwacht je binnen afzienbare tijd een stijging van de goudprijs naar bijvoorbeeld $ 1.400 dan slaat het bedrijfsresultaat van het bedrijf om van een verlies van $ 100 in een winst van $ 300. Dat zal resulteren in een grotere koerssprong dan van een goudmijn die bij een lagere goudprijs ook al winst maakte.

Weet je niet zo goed wat je van de goudprijs kan verwachten en je wilt toch aandelen in goudmijnen kopen, koop dan goudmijnen waarvan de AISC ver onder de dan geldende goudkoers ligt. Ook bij een daling van de goudkoers blijven de gedolven ounces dan voor het bedrijf winstgevend.

Koop aandelen in meerdere mijnen en exploratiebedrijven

Stel je hebt na grondig onderzoek een viertal aandelen over waarin je overweegt € 2.000 te gaan beleggen. Het is dan over het algemeen verstandiger om € 500 in de vier verschillende mijnen te investeren dan € 2.000 in één van de geselecteerde mijnen. Het is dus belangrijk dat je spreiding aanbrengt in je beleggingen. Het is over het algemeen namelijk zeer moeilijk om uit een selectie van kansrijke aandelen net dat aandeel te pikken dat het meeste rendement gaat maken. Dit rendement hangt immers ook af van toekomstige gebeurtenissen die je op het moment van investeren onmogelijk allemaal kan inschatten. Daarnaast is het ook heel frustrerend om achteraf te zien dat je de ‘foute’ mijn gekozen hebt. Niet zelden gaat nou net het aandeel van de mijn die je niet gekozen hebt als een raket omhoog.

Ten slotte

Dan nog tot slot een zeer belangrijk advies waar je uiteindelijk het meest dankbaar voor zal zijn. Neem op tijd je winst! Verkoop in ieder geval de helft van je positie op het moment dat de koers van een aandeel is verdubbeld, hetgeen in deze sector zeer gebruikelijk is. De aandelen die je dan nog over hebt zijn gratis. Met het geld dat je eruit haalt kun je op jacht naar je volgende ‘cashcow’.
© 2017 - 2024 Eleven-eleven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…
Goud, de goudvoorraden en de goudprijsGoud, de goudvoorraden en de goudprijsDe goudprijs is afhankelijk van de goudvoorraad, speculatie en economische onzekerheid. Hoeveel goud is er eigenlijk nog…
Goud, welk goud koopt uGoud, welk goud koopt uGoud trekt vele kopers en verkopers. Goud houdt zijn waarde. Juwelen van goud zijn een zekere investering in onzekere ti…

Inflatie en beleggen in aandelen en obligatiesInflatie en beleggen in aandelen en obligatiesAls de inflatie stijgt, waarin kunt u het beste beleggen als de inflatie toeneemt en misschien wel een hyperinflatie dre…
Slim beleggen met uw geld in 2021 en 2022Slim beleggen met uw geld in 2021 en 2022U wilt in 2021 veel winst op de beurs maken en dit zonder al te veel risico te nemen. U wilt slim gaan beleggen in aande…
Eleven-eleven (5 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.