Met beleggen geld verdienen aan de ‘green rush’

Wereldwijd wordt het gebruik van en de handel in cannabis anno 2017 steeds meer gelegaliseerd. Nu dit ook in veel Amerikaanse staten het geval is spreekt men over de ‘green rush’. Als het over de ‘green rush’ gaat dan gaat het vaak over de kansen die dit biedt aan bedrijven om als een van de eersten zijn marktaandeel in deze nieuwe sector te veroveren. Dit biedt uiteraard ook veel kansen voor de (particuliere) belegger. Het is alleen niet makkelijk om tussen al deze beursgenoteerde bedrijven nou juist die bedrijven te vinden die het meest succesvol (gaan) zijn en dus voor de belegger het meeste rendement opleveren.

Kijk verder dan cannabis zelf

Het is wellicht het meest logische om te kijken naar bedrijven die zich rechtstreeks bezighouden met het verbouwen en verkopen van cannabis zelf. Kijk bij je zoektocht naar potentiële beleggingskansen ook vooral naar bedrijven die zich richten op afgeleide producten of leveranciers. Zo komen er steeds meer cannabis(sport)dranken op de markt. Een beursgenoteerd voorbeeld daarvan is Hemplify van Tinley Beverage Company (TNY). De koers van dit aandeel is overigens bijna vertienvoudigd in de afgelopen maanden. Ook leveranciers van kassen of lampen die zich specifiek richten op de cannabismarkt kunnen kansen bieden voor de belegger. Een sector die ook niet uit het oog moet worden verloren zijn de laboratoria die zich richten op deze markt. In veel staten is namelijk regelgeving dat de cannabis die op de markt wordt gebracht getest is. Let daarbij wel op of het betreffende laboratorium een vergunning van de staat heeft om te mogen testen.

Zoek de nieuwe OWCP

Zoals in het verleden vaker is gebleken op de beurs zijn de grootste winsten te behalen in de farmaceutische industrie en de biotechnologie. Nu het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden hand over hand toeneemt is het voor de zeer grote koerswinsten belangrijk om je te focussen op de bedrijven die zich specifiek hiermee bezighouden. Ook wordt door de legalisatie van cannabis steeds meer onderzoek gedaan naar de werking ervan. Dat hier grote winsten kunnen worden gemaakt door beleggers is onder meer bewezen door OWC Pharmaceutical Research Corp. (OWCP). Een belegging van € 1.000 in dit bedrijf, aangekocht in september 2016 was in maart 2017 ruim € 500.000 waard.

Onderzoek de aandelenstructuur

Kijk bij het bepalen van de ‘koopjes’ vooral niet naar de koers van het aandeel dat je onderzoekt. Veel beginnende beleggers neigen ernaar te denken dat een aandeel met een koers van $ 0,01 ‘goedkoop’ is. De koers van een aandeel zegt echter niks over de beurswaarde van het bedrijf zelf. Naast de koers moet je daarom onderzoeken hoeveel aandelen het bedrijf uit heeft staan. Stel, je hebt twee vergelijkbare bedrijven gevonden en wilt graag je geld steken in het bedrijf dat het meest ‘ondergewaardeerd’ is. Het eerste bedrijf heeft een miljard uitstaande aandelen tegen een beurskoers van $ 0,01 en het tweede bedrijf heeft 10 miljoen aandelen uitstaan tegen een koers van $ 0,50. Het eerste bedrijf is dus met een beurswaarde van $ 10 miljoen twee keer zoveel waard als het tweede bedrijf met een beurswaarde van $ 5 miljoen. Als je de bedrijven verder dezelfde kansen toedicht dan zou je uiteraard moeten beleggen in het tweede bedrijf.

Let daarnaast goed op de balans van het bedrijf en of daar ook zogenaamde ‘toxic debt’ op staat. Dit zijn door het bedrijf uitgegeven converteerbare schulden. Een bedrijf leent dan geld van een financiële instelling die deze schuld kan omzetten in aandelen met soms wel kortingen tot 50%. Door deze ruime kortingen dumpen deze instellingen direct na omzetting hun aandelen waardoor de beurskoers vele tientallen procenten kan dalen. Wees dus alert op deze converteerbare leningen.

Mail of bel het bedrijf

Dit klinkt misschien vreemd, maar mail of bel met het bedrijf waarin je investeert of wil investeren en vraag ze de oren van het hoofd. Zeker als het kleinere (startup)bedrijven zijn, dan zijn de CEO en CFO over het algemeen zeer hulpvaardig richting (potentiële) beleggers. Verifieer bij het bedrijf na je onderzoek of de antwoorden die je zelf hebt gevonden kloppen. Wees daarbij op je hoede voor ingewikkelde verhalen of bedrijven die geen antwoord willen geven om welke reden dan ook. Vaak is dit een teken dat het óf niet zo goed gaat óf dat het aandelenkapitaal op het punt staat te verwateren door uitgifte van extra aandelen.

Wed niet op één paard

Stel je wilt € 2.000 investeren in de cannabissector, beleg dan liever € 500 in vier verschillende bedrijven dan € 2.000 in één enkel bedrijf. Met andere woorden spreid je kansen en wed niet op één paard. Het is al moeilijk genoeg om een echte winnaar eruit te pikken maar geef jezelf dan in ieder geval de kans van één op vier. Daarnaast is het ook heel frustrerend om achteraf te zien dat je het ‘foute’ aandeel gekozen hebt. Niet zelden gaat nou net het aandeel dat je niet gekozen hebt skyhigh.

Ten slotte

Dan nog tot slot wellicht het beste advies dat je kan krijgen. Neem op tijd je winst! Is de koers van het aandeel verdubbeld? Verkoop dan direct de helft, zodat je op dat aandeel nooit meer verlies kan maken. Je hebt dan immers alleen nog maar gratis aandelen over. Met het geld dat je eruit haalt kun je op jacht naar de volgende winnaar.
© 2017 - 2024 Eleven-eleven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…
Groen beleggen: Fiscale voordelen van duurzaam beleggenMensen gaan bewuster om met hun leefklimaat. Inmiddels zijn er niet meer alleen biologische en groene voedingsmiddelen m…

Passief beleggen in trackers (periodiek beleggen)Passief beleggen in trackers (periodiek beleggen)Passief beleggen kan veel beter bij u passen dan actief beleggen. Passief beleggen doet u met beleggen in indexfondsen e…
Duurzaam of ethisch beleggen, mogelijkheden en dilemma'sDuurzaam of ethisch beleggen, mogelijkheden en dilemma'sVeel beleggers willen hun geld graag in duurzame of ethische fondsen kwijt. In een onderzoek van de Vereniging van Effec…
Eleven-eleven (5 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.