Beleggen in goud tijdens een economische crisis

Beleggen in goud tijdens een economische crisis In financieel moeilijke economische tijden wordt er door beleggers uitgekeken naar mogelijkheden om rendement te verkrijgen. Een van deze mogelijkheden bestaat eruit om te beleggen in goud. Goud wordt wereldwijd gezien als een veilige haven tijdens een economische crisis. Er bestaan verschillende manieren om in goud te beleggen. Je kan investeren in goud op papier maar ook fysiek goud gaan aanschaffen. Doorgaans zal de goudprijs stijgen indien de beurzen en wereldeconomie in dalende lijn gaan. De Troy Ounce is de standaard gewichtseenheid voor edelmetalen zoals goud. De goudprijs wordt dan ook uitgedrukt in een dollarprijs per Troy Ounce.
Fysiek goud aanschaffen geeft vele beleggers een veilig gevoel. / Bron: Stevebidmead, PixabayFysiek goud aanschaffen geeft vele beleggers een veilig gevoel. / Bron: Stevebidmead, Pixabay

Goud is een onderdeel van het economisch systeem

Goud is en blijft al eeuwenlang een zeldzaam maar duurzaam edelmetaal. Heel wat schatkisten van overal ter wereld hebben immers goudvoorraden. Goud wordt uitgedrukt in een waarde. Als materiaal heeft goud een waarde, in tegenstelling tot geld. Over de hele wereld wordt goud gezien als een veilige belegging in moeilijke economische tijden. Landen zoals de Verenigde Staten, Duitsland en China hebben bijvoorbeeld een enorme grote goudvoorraad als extra zekerheid. Af en toe verschijnen er statistieken van de goudvoorraden per land. De hoeveelheid goudbezittingen van een land, vergeleken met de bezittingen van een ander land, zijn heel dikwijls een prestigefactor.

Wat is goud?

Zuiver goud is een zacht edelmetaal. Bij de meeste toepassingen wordt goud gelegeerd met andere metalen om het goud harder te maken. Het zuivere karakter van goud wordt uitgedrukt in karaat. Zuiver goud is 24 karaat. De meest frequente graden zijn 14 karaat, 18 karaat en 22 karaat. Het symbool van goud Au is de afkorting van het Latijnse auru. Goud werd al sinds eeuwen voor Christus gebruikt als betaalmiddel. Tot in het midden van de twintigste eeuw werd goud nog gebruikt om munten te maken. In de negentiende eeuw werden er in Amerika en Australië heel wat goudbronnen ontdekt en sprak men in deze regio over “goudkoorts”. Een zeer grote hoeveelheid goud gaat nog steeds naar de sector van juwelen en sieraden. Door de groei van de wereldbevolking en de stijging van de welvaart, zal er steeds een vraag blijven naar het edelmetaal. Het gevolg is dat er zeker in de groeilanden een grotere vraag komt om juwelen en sieraden te produceren. Het gevolg van deze toenemende vraag is dan ook duidelijk: een grotere vraag draagt bij tot een stijgende goudprijs.

Andere toepassingen van goud:

  • Goud leent zich uitstekend om sieraden en juwelen, en natuurlijk ook andere voorwerpen, mee te gaan vergulden.
  • Goud kan ook worden ingezet in de tandheelkunde. Het materiaal wordt gebruikt om te verwerken in bruggen en kronen. Goud is erg sterk en verslijt doorgaans niet of heel traag.
  • Goud wordt eveneens gebruikt als edelmetaal in de ruimtevaart. Goud kan immers heel goed ultraviolette straling reflecteren. Op hitteschilden bij satellieten en raketten kan je heel vaak goud terugvinden, net als op het zonnevizier van de ruimtepakken van astronauten.

Goudbeleggingen als veilige haven tijdens een economische crisis

In goud beleggen is één van de veiligste investeringen die er mogelijk zijn. Goud wordt immers gezien als een materiaal dat altijd een minimale waarde zal behouden. Onverwacht zal de goudprijs heel zelden crashen. Een daling tekent zich meestal op bij een sterker wordende economie. Een stijging van de goudprijs loopt doorgaans gelijk met een slechter wordend economisch klimaat. Door de terugvallende beurskoersen doen beleggers hun aandelen van de hand en gaan ze investeren in goud. De grotere vraag naar goud zorgt dan automatisch voor een prijsstijging.

Mogelijkheden om te beleggen in goud

Beleggers kunnen op verschillende manieren beleggen in goud. Enerzijds kan men opteren om fysiek goud te kopen, en anderzijds kan er goud op papier aangekocht worden.
  • Fysiek goud kopen: hierbij ga je werkelijk goud(staven) aankopen. Je krijgt als het ware echt goud in je handen, wat voor bepaalde mensen een zekerheid biedt. Het fysieke aspect van goud geeft heel wat beleggers een veilig en aangenaam gevoel. Afhankelijk van de kwaliteit van het goud, kan de goudprijs enorm verschillen. Hoe hoger het karaatgehalte, hoe meer men zal betalen. Fysiek goud moet je uiteraard ergens kunnen opslaan, gezien de hoge waarde. Een eigen kluis of een bankkluis is hiervoor een goede oplossing.
  • Goud op papier: bij aankoop van goud op papier moet je eveneens de kwaliteit van het goud goed bekijken. De kwaliteit kan je terugvinden op de productomschrijving en wordt verrekend in de koers van het goud. In principe sluit je een contract af indien je goud op papier koopt. Het goud heb je zelf nooit in handen. Tussen jou en de bankinstelling moet er bij gevolg een groot vertrouwen zijn.

De Verenigde Staten zijn koploper in de hoeveelheid goudvoorraad. / Bron: Geralt, PixabayDe Verenigde Staten zijn koploper in de hoeveelheid goudvoorraad. / Bron: Geralt, Pixabay

Goud blijft voor vele landen interessant

De waarde van het goud is voor geen enkel land meer onbekend. In het verleden werd de goudprijs zelfs gekoppeld aan de dollar, om zo genoeg bescherming te bieden. Er zijn zelfs landen die zoveel goud in voorraad hebben, dat ze met dit goud een nieuwe munt zouden kunnen produceren. Cijfers van het World Gold Council tonen aan dat de goudvoorraad van de Verenigde Staten in januari 2016 het hoogst is, gevolgd door Duitsland en Italië. Bij onzekere economische omstandigheden zal de hoeveelheid aankopen van goud alleen maar toenemen bij deze grootmachten. China bevindt zich verrassend genoeg niet in de op 3. Meer informatie over de goudreserves vind je op de website van het World Gold Council.

Renteverhogingen - verwachtingen voor de goudprijs

Eind 2015 werd voor de eerste keer in negen jaar de Amerikaanse rente met 0,25% opgetrokken. Deze verhoging van de rente heeft als gevolg dat de waarde van de dollar tegenover andere munten zal gaan stijgen. Een stijgende dollar heeft als gevolg dat er minder interesse is in beleggingen in goud. In het jaar 2016 verwachten analisten een verdere daling van de goudprijs, mede omdat de economie het steeds beter zal gaan doen (met verdere renteverhogingen in de Verenigde Staten als gevolg). Goud wordt immers gezien als een goede investering in moeilijke economische tijden. Een stijgende beleidsrente wil zeggen dat de economie aan de beterende hand is en beleggers goud niet als hun favoriete beleggingsinstrument aanschouwen.

Beleggen in goud en deflatie

In geval van een deflatie-economie blijft ook goud een vaste waarde. Door een aanhoudend lage rente en een stabilisering van de economie, wordt de kans op deflatie groot. De prijzen gaan omlaag en consumenten zullen hun aankopen uitstellen, in de wetenschap dat de prijzen nog verder zouden kunnen dalen. Een scenario van deflatie is dan ook niet wenselijk voor de beleidsmakers. Deflatie zorgt doorgaans voor een inkrimping van de economie. Echter de goudprijs zal hier weinig hinder van ondervinden. Een tegenvallende economie zorgt voor meer angst bij beleggers, gezinnen en bedrijven. Dit is het moment waarop beleggingen in goud hun verdienste bewijzen als veilige haven.

Is in goud beleggen een oplossing tijdens een crisis?

In tijden van economische crisis is beleggen in goud vaak heel populair. Bij dalende aandelenkoersen en slechte macro-economische cijfers verkopen vele beleggers hun aandelen om op zoek te gaan naar veiligere alternatieven. Een van deze alternatieven zijn goudbeleggingen. Goud behoudt zijn waarde en de prijs zal zelfs door de toenemende vraag in crisisperiodes kunnen stijgen. Historisch gezien wordt dat ook bevestigd. Echter uitzonderingen bevestigen de regel en men mag er dan ook niet 100% van uitgaan dat de goudprijs zal stijgen bij een economische crisis. Om goed op de hoogte te blijven doe je er goed aan om je te laten bijstaan door beleggingsexperts of permanent de goudprijs in de gaten te houden.
© 2016 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud kopen als investering, hoe doe je dat?Goud kopen als investering, hoe doe je dat?Bij een economische crisis gaan vermogende mensen hun vermogen beleggen in goud. Ook in de huidige crisis is er dan ook…
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…
Beleggen in goud met de iShares Physical Gold-ETFBeleggen in goud met de iShares Physical Gold-ETFDe iShares Physical Gold-ETF is een ideaal product voor de belegger die wil investeren in het edelmetaal goud, zonder di…

Advies voor beleggers bij dalende beurzenAdvies voor beleggers bij dalende beurzenIndien er een slecht beursklimaat heerst, dan rijst doorgaans de vraag: moet ik aandelen verkopen, bijhouden of méér aan…
Voorspellen van een beurscrash via indicatorenVoorspellen van een beurscrash via indicatorenEen beurscrash vindt plaats wanneer er een plotselinge daling van de koersen optreedt op de beurzen, meestal op de aande…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Gold.org, http://www.gold.org/research/latest-world-official-gold-reserves, 15 januari 2016
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Goud, 15 januari 2016
  • Slimbeleggen.net, https://slimbeleggen.net/tag/goud/, 15 januari 2016
  • Goud-info.be, http://goud-info.be/goud-kent-vele-toepassingen-een-artikel-geschreven-door-auteur-stefaan-van-laere-uitgever-bij-uitgeverij-partizaan/, 18 januari 2016
  • Afbeelding bron 1: Stevebidmead, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.