Intelligent of verstandig beleggen in aandelen

Intelligent of verstandig beleggen in aandelen Het is een droom om telkens opnieuw de juiste investeringen te doen. Beleggen in aandelen kan een manier zijn om een centje bij te verdienen, zonder dat je effectief aan het werk moet gaan. Uiteraard blijft in aandelen beleggen risicovol. Door enkele tips in acht te nemen kan het risico op zware verliezen ingeperkt worden. Spreiding van je portefeuille is daar een belangrijk onderdeel van. Verstandig of intelligent beleggen doe je niet overhaast. Laat je informeren door beleggingsexperts en koop nooit aandelen die je niet kent. Wie verstandig belegt, beperkt het risico en mag dromen van een aardig rendement in de vorm van winstnemingen uit koersstijgingen of dividenduitkeringen.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een certificaat (waardepapier) dat aantoont dat je mede-eigenaar bent van een bedrijf. Alle aandeelhouders samen kunnen - economisch gezien - als de eigenaars van een bedrijf worden beschouwd. Aandelen worden verhandeld op een effectenbeurs, ook al is dit niet altijd noodzakelijk. Heel wat familiebedrijven leggen via aandelen de verhoudingen in eigendom vast. Hoe meer aandelen iemand bezit, hoe meer zeggenschap hij verwerft in de onderneming. Als belegger kan je bij goede bedrijfsresultaten beloond worden met een koersstijging (beleggers stuwen de koers van het aandeel omhoog), of een dividenduitkering. Een mogelijkheid bestaat ook dat het bedrijf geen dividend uitkeert, maar eigen aandelen opnieuw inkoopt. Dit moet op lange termijn de koers van het aandeel doen stijgen. Op die manier zijn er minder uitstaande aandelen waardoor de waarde per aandeel stijgt. Indien een bedrijf extra geld nodig heeft, dan kan het extra aandelen uitgeven. Op deze manier ontstaat er een verwatering van de uitstaande aandelen, wat nadelig is voor de bestaande aandeelhouders.

Moet je sparen of beleggen?

Sparen of beleggen? Deze vraag stellen heel wat mensen zich. Sparen wordt snel geassocieerd met veiligheid en beleggen staat gelijk aan risico nemen. Toch is dit niet altijd zo. Wie verstandig belegt, hoeft weinig te vrezen. Na de bankencrisis van einde 2008 zijn veel mensen tot het besluit gekomen dat een spaarboekje niet altijd even veilig is. Tussen sparen en beleggen hoef je niet te kiezen. Beide hebben immers voordelen en nadelen. Sparen biedt meer zekerheid maar grote winsten hoef je absoluut niet te verwachten. Door te beleggen neem je meer risico, maar de kans op een mooi rendement wordt groter. Uiteraard kan het rendement ook negatief uitvallen. Belangrijk is om je goed te laten omringen door beleggingsexperts of zelf voldoende kennis op het gebied van beleggen te verwerven. Op basis van deze inzichten kan je dan de juiste beslissingen nemen.

Verstandig beleggen: tips

Om intelligent of verstandig te beleggen, doe je er goed aan om enkele tips in acht te nemen. Dit zijn algemene tips, die in de meeste gevallen aan te raden zijn. Uiteraard kan jouw beleggingsprofiel totaal anders zijn, waardoor je bijvoorbeeld geen advies van experts nodig hebt (je werkt zelf als beleggingsadviseur).

Spreid je portefeuille

Het is erg belangrijk om je aandelenportefeuille goed te spreiden. Zet niet al je geld in op een koersstijging van één aandeel. Dit is veel te gevaarlijk. Je doet er goed aan om aandelen te selecteren uit verschillende sectoren. Beleg steeds een gelijkmatig bedrag in verschillende soorten bedrijven, tenzij je echt 100% zeker bent van de goede toekomstige prestaties van een bedrijf. Het zou niet echt intelligent zijn om € 5000,- te beleggen in een aandeel, dat de dag erna keldert met 50%. Spreiding van het risico maakt het leven als belegger minder stressvol.

Laat je adviseren door experts

Indien je zelf geen beleggingsexpert bent, dan doe je er goed aan om je te laten adviseren. Jouw bankier kan een goede raadgever zijn om te kijken welke beleggingen je zou kunnen doen, rekening houdende met je beleggingsprofiel. Staar je ook niet blind op deze adviezen. Doorgaans geven zij algemene adviezen die in 90% van de gevallen juist zijn. Nochtans de bankencrisis heeft bewezen dat weinig experts de koersval op de beurzen wereldwijd konden voorspellen.

Volg nooit de kudde

Algemene trends worden heel snel gevolgd. Indien de technologiesector “boomt”, dan wil iedereen heel snel aandelen in technologie aankopen. Hier schuilt echter het gevaar. Wanneer iedereen aandelen begint te kopen, dan ben je meestal te laat. Grote institutionele beleggers hebben reeds vroeger aangekocht. Zij zullen bij een toenemende vraag de uitgelezen kans hebben om hun aandelen - met een mooie koerswinst – te verkopen. Voor jou betekenen deze grote volumeverkopen een daling van de waarde van het aandeel. Maak je keuzes op basis van feiten en wees voorzichtig bij het volgen van de kudde.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Koop laag en verkoop hoog: panikeer nooit
Aandelen koop je voor een lage prijs en verkoop je pas wanneer de prijs hoger staat. Panikeer nooit en wacht geduldig af tot de prijs terug boven je aankoopprijs staat. Het zou onverstandig zijn om verlies te boeken op je investering. De beurs herstelt steeds opnieuw, alleen moet je soms lange tijd geduld hebben. Enkel als je 100% weet dat de waarde van het aandeel verder zal dalen en nooit meer boven de aankoopprijs zal uitkomen, kan je verkopen.

Werk met geld dat je niet nodig hebt

Beleg enkel in aandelen met geldmiddelen die je niet nodig hebt om aan je levensbehoeften te voldoen. Het is té risicovol om geld op de beurs te verliezen, waarmee je eigenlijk je brood of verzekeringen had moeten betalen. Maak heel goed je eigen rekening, alvorens je je beursavontuur start.

Volg de markttrends via financieel-economische websites

Websites zoals tijd.be, iex.nl en marketwatch.com zijn onontbeerlijk om de actualiteit rond beleggen te volgen. Op deze websites vind je meer duiding over economische trends, monetaire beslissingen of gewoonweg investeringsadvies. Financiële tijdschriften en economische vooruitzichten van de lokale nationale banken kunnen ook van pas komen om verstandig te beleggen.

Koop aandelen die je kent of beleg in gekende sectoren

Aandelen kopen vergt een grondige analyse en doorlichting van een bedrijf. Check heel goed de jaarrekeningen van het bedrijf. Maakt men nog winst op een duurzame manier? Is het management te vertrouwen en leveren ze op wat ze beloven? Hoe staat men tegenover dividenduitkeringen? Dit zijn allemaal zaken die je moet weten, alvorens je belegt in aandelen. Een gulden regel is om te investeren in bedrijven uit sectoren die je heel goed kent of waar je affiniteit mee hebt.

Lees verder

© 2015 - 2020 Auteurjr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
5 Tips voor veilig en minder risicovol beleggenAls je wilt gaan beleggen is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe alles in zijn werk gaat op de be…
Beleggen in aandelen, hoe doe je dat?Beleggen in aandelen, hoe doe je dat?De lage spaarrentes hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen er voor kiezen om te investeren in aandelen. Het kopen…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…

Optiestrategie voor AEX vier jaaroptiesOptiestrategie voor AEX vier jaaroptiesGeduld hebben is een schone zaak. Wie succesvol wil beleggen zal deze eigenschap zeker nodig hebben. Wie weinig geduld h…
Optiestategie voor AEX maandoptiesOptiestategie voor AEX maandoptiesSuccesvol beleggen staat of valt met een goede beleggingsstrategie. Als belegger in opties heeft u het vast vaker gehoor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Morningstar.be, http://www.morningstar.be/be/news/35169/20-tips-voor-het-beleggen-in-aandelen.aspx, 29 oktober 2015
  • Verdienveelgeld.be, http://verdienveelgeld.be/investeren/10-tips-om-beter-te-beleggen/, 29 oktober 2015
  • Beginmetbeleggen.com, http://beginmetbeleggen.com/, 29 oktober 2015
  • Iex.nl, http://www.iex.nl/, 29 oktober 2015
  • Tijd.be, http://www.tijd.be/, 29 oktober 2015
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay

Reageer op het artikel "Intelligent of verstandig beleggen in aandelen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Auteurjr
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Financieel advies
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!