Tips om beter te beleggen

Tips om beter te beleggen Je wilt gaan beleggen of je bent hier al enige tijd mee bezig. Natuurlijk wil je van een zo hoog mogelijke winst genieten of een goede garantie krijgen op hoge rendementen. Een goed advies om dit te bereiken is dan ook van belang, bij beleggen komen immers heel wat zaken kijken. Er is helaas geen succesformule om die hoge winsten en rendementen te behalen, wel zijn er leidraden en factoren waarmee je rekening kunt houden. Er zijn tal van factoren waarmee men als belegger rekening kan houden en die van invloed zijn op uw winsten. Toch is het niet realistisch om hier een vaste strategie aan te kleven, de markt blijft immers altijd in beweging, net zoals de keuzes van een belegger. Een bekende disclaimer bij beleggingen is dan ook ‘rendementen uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst’. Het is belangrijk dat u kennis van zaken heeft, uw portefeuille actief beheert en beschikt over een goede timing. Maar bovenal is een gezonde dosis geluk ook een niet te onderschatten factor in succesvol beleggen.

Spreiding

Het spreekt voor zich dat spreiding van geld ervoor zorgt dat de risico’s zich beperken. Stel dat u al uw geld inzet op een bepaald aandeel, maar deze daalt fors in waarde. Logischerwijs heeft u dan een groter verlies dan wanneer u slechts een gedeelte hierop had ingezet. Er zijn overigens verschillende manieren om te spreiden.

Spreiding in instrumenten

Je kunt investeren in aandelen, fondsen, opties, obligaties, derivaten, grondstoffen en andere. Een goede mix hiervan zorgt voor een goede spreiding van het risico. Je portefeuille is hierdoor een stuk minder kwetsbaar en je winstmarge is vaak een stuk stabieler.

Spreiding in sectoren

Wanneer het slecht gaat in een bepaalde sector, neem bijvoorbeeld de bouw en je hebt hier al je investeringen in gedaan, dan is de klap bij het verlies een stuk groter dan wanneer je je investeringen meer verspreid tussen verschillende sectoren.

Spreiding in regio

Hierbij kies je ervoor om te investeren in verschillende regio’s in de wereld. De economieën van verschillende landen ontwikkelen zich ook totaal verschillend. De Chinese markt is immers de Europese niet. En bij een oliestaat zult u voor heel andere beleggingen kiezen dan bij een staat zonder eigen oliewinsten. Ook natuurrampen en andere wereldgebeurtenissen kunnen uw investering beïnvloeden.

Persoonlijk profiel

Voordat je begint te beleggen is het van belang te weten waarom je dit doet, maar vooral om te weten wie u zelf bent. Wat is je karakter en wat zijn je doelen, wat is je ervaring en hoe ziet je sociale omgeving eruit. Een volwassen man met een stel studerende kinderen heeft een ander beleggingsdoel dan een startende ondernemer. Iedere belegger is uniek, al wordt er onderscheidt gemaakt tussen drie profielen. De defensieve belegger (veelal verdedigend), de neutrale belegger en de offensieve belegger (veelal agressief).

Om een persoonlijk profiel vast te leggen is het van belang vier belangrijke vragen te beantwoorden. Zo weet u precies in welke categorie u valt, is het duidelijke wat u wil en kunnen daarbij producten om in te beleggen worden gekozen.
De vier vragen die u zal moeten stellen zijn:
  • Wat is mijn beleggingsdoel? Waarom beleg ik?
  • Hoelang heb ik om deze doelen te bereiken?
  • Wat is mijn kennis van de verschillende financiële instrumenten en producten?
  • Wat is mijn risicobereidheid? En wat kun je en/of wil je besteden?

Weet wat je doet, timing en het actief beheren van je portefeuille

Om een stabiele en goede portefeuille op te bouwen en te beheren is het van belang dat je weet wat je doet. Je moet kennis van zaken hebben omtrent producten en markten voordat je ergens in gaat investeren. Je moet bijvoorbeeld weten bepaalde economische gebeurtenissen en begrippen kunnen betekenen voor je investering. Maar naast deze kennis moet je ook beschikken over een goede timing, op het juiste moment instappen in een aandeel en weten wanneer je deze het best kunt verkopen. Belangrijk is dan ook dat je je portefeuille actief beheert en geregeld kijkt hoe het ervoor staat zodat u op tijd actie kunt ondernemen.

Gevoel en emoties

Veel beleggers maken hun uiteindelijke keuze door een sterk onderbuik gevoel. Emoties spelen hoe dan ook een belangrijke factor bij iedere handeling en dus ook in het financieel proces. Wanneer je er rationeel mee om kunt gaan, haal je er vaker voordeel mee. Toch blijkt uit veel onderzoeken dat emoties en beleggen helemaal niet goed samen gaan. Daar waar professionals tijdig in- en uitstappen, wachten anderen daar te lang mee. Vaak doordat ze bang zijn te verliezen, maar ook omdat ze teveel kijken naar de tactiek van een andere belegger. Wanneer je emoties de overhand krijgen, zul je een minder professionele blik hebben en daardoor ook minder strategisch beleggen.

Geluk

Ondanks een goed strategisch plan, een goed beheerde portefeuille en mooie spreiding, kan er alsnog veel mis of goed gaan. De markt blijft in beweging en onverwachte gebeurtenissen kunnen zorgen voor nog onverwachte beslissingen en gevolgen in de markt. Beleggen blijft een zeer strategisch en goed getimed spel, met een grote factor geluk. En geluk, dwing je niet af.
© 2014 - 2024 Lica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen beleggen beter dan mannenVolgens onderzoek van SNS Fundcoach (2012) kunnen vrouwen beter beleggen dan mannen, doordat ze meer winst behalen. Dit…
5 Tips voor veilig en minder risicovol beleggenAls je wilt gaan beleggen is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe alles in zijn werk gaat op de be…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Beleggen door particulierenBeleggen door particulierenSteeds meer particulieren zijn het afgelopen decennia gaan beleggen. Daarmee hebben zij veel invloed op de beurs, ook al…

Beleggen in olie, een goede keus?In december 2014 is het prominent aanwezig in het nieuws, de dalende koers van de olie. Nu de prijs zo laag is, rijst bi…
De risico´s van beleggenDe risico´s van beleggenEr zijn verschillende beleggingsvormen mogelijk, met bij iedere belegging die je doet kansen en risico´s. Om goed te kun…
Bronnen en referenties
  • http://www.beursduivel.be/nieuws/2633434/101-beleggingstips-startende-beleggers.html
Lica (38 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.