Aandelen kopen op de beurs
Droom jij ook van hoge rendementen nu de intrest op je spaarrekening weinig geld opbrengt? Of ben je stiekem jaloers op speculanten die massaal veel geld verdienen met speculaties op aandelen, munten, goudprijzen enzovoort. Beleggen op de beurs ziet er erg verleidelijk uit, maar het is onverstandig om hier halsoverkop mee van start te gaan. Uiteindelijk zet je een deel van je persoonlijk vermogen in, en weet je niet goed of je nu geld zal winnen of verliezen. Het zou toch jammer zijn moest je honderden of duizenden euro’s op het spel zetten door ondoordachte beslissingen te nemen zonder kennis van zaken. Daarvoor heb je net iets te hard gewerkt voor je zuurverdiende centen.
Denk na of je geld opzij kan zetten om aandelen te kopen
In de nasleep van de economische crisis is het herstel nog heel pril. Veel mensen hebben het dus niet al te breed en dienen de eindjes aan elkaar te knopen. Als dit ook voor jou zo is, dan is beleggen op de beurs niet echt een optie. Beleg enkel met geld dat je niet nodig hebt, en beleg als het ware met je reservespaarpotje. Laat je niet verleiden door een keertje te gokken op de beurs om het je financieel wat comfortabeler te maken, maar dan toch al je geld kwijt te zijn. Daarvoor is het te risicovol en is het beter om je geld op een spaarrekening veilig weg te zetten en vrede te nemen met het weinige rendement. Zo zal je ook nooit voor verrassingen komen te staan.
Kijk naar de tendensen van de aandelenmarkten en het economisch klimaat
Het is belangrijk om goed de aandelenmarkten te begrijpen. Deze lopen immers zes maanden vooruit op de reële economie. Je dient dus voortdurend te anticiperen. En zo werkt de beurs nu eenmaal. Ook het rentebeleid van de centrale banken is belangrijk om in het oog te houden. Lage kortetermijnrentes bieden gunstige vooruitzichten voor beleggers. Renteverhogingen echter kunnen gepaard gaan met verkoopsgolven op de aandelenbeurzen. Als men dus nu voorspelt dat men binnen één jaar een renteverhoging zal doorvoeren, kan het best zijn dat binnen enkele maanden de beurzen hierop al beginnen te anticiperen en de beurs een geleidelijke daling inzet. De meeste aandelen volgen het economisch klimaat, vooral de cyclische sectoren. Voor biotechnologiebedrijven is het economisch klimaat van minder belang. Aandelen zullen reageren op goed nieuws bij een lancering van een nieuw medicijn, of een goedkeuring van een vaccin door de respectievelijke gezondheidsorganisaties (Federal Drug Agency,…).
Open een effectenrekening
Wil je aandelen kunnen verhandelen, dan dien je een effectenrekening te openen, gekoppeld aan een zichtrekening. Dit kan in meerdere valuta (€, $, £,…). De prijzen per beurstransactie kunnen enorm verschillen. Je kan een effectenrekening openen via een financiële instelling of bij een gespecialiseerde online beleggingsbank (BinckBank,…).
Denk na welke aandelenbeurzen voor jou interessant zijn
Je kan beleggen in aandelen op de Amerikaanse beurzen (NYSE, Nasdaq, AMEX), maar ook op Europese (DAX, BEL20,…) of Aziatische beurzen. Veel zal afhangen waar je aandeel noteert. Beleg je in Amerikaanse aandelen op de Nasdaq technologiebeurs, dan zal je ook moeten rekening houden met wisselkoersen bij aankoop en verkoop.
Inzetten op sectoren die je kent
Beleg in sectoren die je goed kent of waar je interesse voor hebt. Begrijp je geen moer van biotechnologie of de olie-industrie, laat deze dan links liggen. Sectoren waar je interesse in hebt, ben je meer geneigd om te volgen, ook op de langere termijn.
Aandelen kopen: doe een analyse van een bedrijf
Voor je een aandeel of deelbewijs van een bedrijf koopt, check dit bedrijf dan heel goed na. Wie is het management? Is het management te vertrouwen en kijkt men met vertrouwen naar de toekomst? Kijk de jaarrekeningen van het bedrijf na en check de laatste kwartaalresultaten met oog op rendabiliteit en solvabiliteit. Deze kan je vinden op de website van de bedrijven. Als je zelf geen uitsluitsel kan maken over de gezondheid van het bedrijf, laat je dan bijstaan door een financiële raadgever. Let op: dan nog is het jouw eigen verantwoordelijkheid of je al dan niet het aandeel koopt.
Durf te verkopen en neem af en toe winst
Heb je een mooie winst te pakken? Wacht dan niet te lang om te verkopen. Veel beleggers durven wel eens te lang wachten met verkopen omdat ze ervan uitgaan dat het aandeel nog verder zal stijgen. Dat kan soms verkeerd aflopen en in één klap is men al zijn winst terug kwijt. Ben je echt overtuigd dat het aandeel nog verder stijgt, waag dan de gok en stap uit bij maximaal rendement.
Wees tevreden met je rendement
Wie zou niet tevreden zijn met een rendement van 10%. Geloof niet in rendementen van 100% en meer. Dat zijn slechts uitzonderingen op de regel. Durf je rendement te vergelijken met wat je zou verdienen als je je geld op een spaarrekening zou zetten of een ander alternatief zou kiezen. Je zal snel tevreden zijn met je 10% rendement. Wees niet te gulzig op de beurs.
Laat het geen verslaving worden
Word je beursavontuur een flop, durf er dan mee te stoppen. Blijf niet aandelen kopen voor je ‘goed gevoel’ waarbij je de verliezen telkens opnieuw opstapelt. Bekijk heel rustig je beursresultaten en beleg op lange termijn. Wie snel hoge winsten najaagt, moet permanent de beurs volgen. Dit kan op termijn verslavend werken met gevolgen voor jezelf en je omgeving. Als je belegt met geld dat je niet direct nodig hebt, hoeft het niet verslavend te gaan werken maar kan het op termijn een leuk financieel extraatje worden.