Beleggingstip: Beleg systematisch!

Rijk worden met aandelen wordt wel eens geassocieerd met hippe aandelen die monsterwinsten opleveren. Maar daar hoeft u het als aandelenbelegger niet van te hebben. Want ook zonder deze superaandelen kan u geld verdienen op de beurs. Consequent kopen en bijkopen is al wat u moet doen. En vooral: het hoofd koel houden als het stormt op de beurs. Want hoe heviger het stormt, hoe meer geld er te verdienen valt.

Systematisch beleggen

Laat ons beginnen bij een eerste sleutel tot succes op de beurs: beleg systematisch, elke maand opnieuw. Het effect van deze strategie is zodanig krachtig dat u op die manier zelfs geld verdient als de koersen door een dal gaan. Stel u even volgende denkbeeldige situatie voor. U wil een appeltje voor de dorst opzij leggen en u weet dat u daarvoor op de beurs moet zijn omdat daar op lange termijn de hoogste rendementen te rapen vallen. U besluit om voortaan elk trimester 500 euro opzij te zetten. En om het zichzelf gemakkelijk te maken, kiest u als belegging een aandelenbevek die de index volgt. De eerste maal dat u koopt, kost één deelbewijs net 100 euro.

Maar wat heeft u een pech! Op het moment van uw eerste aankoop heeft de beurs net een indrukwekkende klim achter de rug en staan de koersen erg hoog. Voeg daar een politiek escalerende situatie aan toe in één of andere oliestaat, met een internationaal conflict als resultaat, en u kan de gevolgen al raden. De beurzen storten in elkaar. Het daaropvolgende trimester is de koers van uw deelbewijs gezakt tot 95 euro. En na drie jaar bedraagt die nog amper 44 euro. Een slechter moment om in te stappen, had u niet kunnen uitkiezen. Dan lijkt het er even op alsof alles weer in orde komt. De koersen stijgen terug en na zes jaar staat de koers van uw aandelen terug op 91 euro. De heropleving is echter van korte duur. De koers zakt opnieuw weg tot een dieptepunt van 26 euro. Maar dan keert het tij definitief. En in een snel tempo gaat het écht weer bergop. En na tien jaar is het eindelijk zover. De koers van uw deelbewijzen staat weer op 100 euro. Terug bij af!

10 procent winst

Als consequente belegger heeft u echter al die tijd vastgehouden aan uw strategie: elk trimester heeft u 500 euro belegd in de bevek die u had uitgekozen. Maar had u in een dergelijke miserabele beurscontext niet beter gewacht, en uw geld al die tijd op een spaarboekje geparkeerd? Absoluut niet! Want uw strategie heeft u geen windeieren gelegd. Na tien jaar of veertig trimesters (of anders gezegd: na veertig stortingen van 500 euro wat een geïnvesteerd bedrag geeft van 20.000 euro) heeft u een kapitaal vergaard van 33.933 euro. Dat brengt het rendement van uw trimesteriële stortingen maar liefst op ... 10 procent per jaar!

Onmogelijk, denkt u? Toch niet. De wegzakkende beurs maakte dat de belegger uit het voorbeeld voortdurend de kans had om bij te kopen tegen lagere koersen. Terwijl hij het eerste trimester slechts 50 deelbewijzen kon kopen, kon hij er op het dieptepunt van de beurs bijna viermaal zoveel kopen voor hetzelfde bedrag. Op het einde heeft de belegger dan ook heel wat meer deelbewijzen vergaard dan wanneer hij ze allemaal aan 100 euro per stuk had moeten kopen. En dat verklaart waarom hij na tien jaar toch nog geld heeft verdiend, zelfs bij een beurs die per saldo niet hoger staat dan tien jaar eerder.
Zelfs in barslechte beurstijden met almaar wegzakkende koersen ziet het er voor een consequente aandelenbelegger die regelmatig belegt dus nog zo slecht niet uit. De enige voorwaarde om winst te maken, is dat de beurs vroeg of laat terug.
opklimt tot het niveau waarop u begon te beleggen. En daarvan kan u overtuigd zijn. Sinds het ontstaan van de beurs is het nooit anders geweest. En meestal gaat daar zelfs geen tien jaar over. De crash van ‘87 bijvoorbeeld was na minder dan twee jaar al volledig vergeten. Maar er komen natuurlijk ook wel eens langere kwakkelperiodes voor. Zo begon de beurs in 1973 aan een inzinking die pas zes jaar later weer was goedgemaakt. En om te herstellen van de grote crash van 1929 was er nog meer tijd nodig. Maar vroeg of laat, komt het op de beurs altijd weer in orde.

20 procent winst

Zoals gezegd gaat het er op de beurs gelukkig beter aan toe dan in het voorbeeld van hierboven en stijgen de koersen per saldo meestal wel op een periode van tien jaar tijd. En ook dan blijft systematisch beleggen best een lonende strategie. Nemen we even volgend, ‘waar gebeurd’ voorbeeld. We werken hier met de cijfers van een bestaande aandelenbevek die grosso modo de beursindex volgt (in dit geval van de Nederlandse beurs). Op 31 oktober 1988 had één deelbewijs van het desbetreffende fonds een waarde van 176 frank. Op 17 maart 1997 was de waarde van een deelbewijs opgelopen tot 641 frank. Een eenvoudige berekening leert al snel dat het gemiddeld jaarlijkse rendement van de deelbewijzen daarmee uitkomt op 16,65 procent. Lang niet mis.

Laten we hier weer dezelfde kopen-en-bijkopen-strategie volgen van daarnet en ervan uitgaan dat u tussen oktober ‘88 en maart ‘97 systematisch deelbewijzen kocht van het fonds, elke maand voor 5.000 frank. Het resultaat is wonderlijk. De maandelijkse belegging van 5.000 frank zou op 17 maart 1997, op minder dan tien jaar tijd dus, een portefeuille hebben opgeleverd van 1.196.783 frank terwijl u er slechts 510.000 frank heeft ingestopt (namelijk 102 maanden na elkaar 5.000 frank). Dat betekent dat u een rendement zou hebben behaald van om en bij de 20 procent. Ruim drie procent meer dus dan het rendement van het fonds zelf. Wat een consequent belegger al niet vermag. Ook hier weer moet u de oorzaak van dat ogenschijnlijke wonder gaan zoeken bij de tussentijdse koersdips die de mogelijkheid bieden om goedkoper bij te kopen. Zoals bijvoorbeeld tijdens de Golfcrisis die tussen augustus 1990 en januari 1991 de beurzen teisterde en de koers van een deelbewijs kelderde met ruim 17 procent. Of de dip van begin ‘94, waardoor de koersen op korte tijd met ongeveer 6 procent naar beneden tuimelden. De boodschap wordt daarmee nog maar eens duidelijk in de verf gezet: systematisch beleggen is de beste manier om in te spelen op koersinzinkingen. Stoppen met kopen uit schrik is een ongeoorloofde dwaasheid. Voor een systematisch belegger zijn koersinzinkingen eerder een zegen dan een plaag!

Beurswaarheid

En dat brengt ons meteen bij een tweede belangrijke beurswaarheid die u best nooit uit het oog verliest: hoe scherper de koersbewegingen op de beurs, hoe meer winst u als systematisch belegger kan boeken. Stop dus nooit met beleggen omdat u vreest dat er een periode van volatiele koersen is aangebroken, want grote schommelingen zijn goed voor uw rendement. Dat blijkt extra duidelijk als u volgende twee voorbeelden naast elkaar bekijkt. In het eerste voorbeeld bekijken we de evolutie van een beleggingsportefeuille tijdens een periode van tien jaar, tijdens dewelke de koersen elk jaar netjes en mooi lineair met 8 procent toenemen. Eén deelbewijs van het beleggingsfonds waarin we gaan beleggen kost bij de start 100 euro en na tien jaar later is de waarde aangedikt tot 216 euro. Belegt u tien jaar lang, systematisch elk trimester 500 euro in dat fonds dan heeft u na tien jaar een portefeuille opgebouwd van 30.407 euro. En dat komt ook precies overeen met een jaarlijks rendement van 8 procent.

Het tweede voorbeeld maken we iets realistischer (al gaan we ten behoeve van het voorbeeld wel wat overdrijven) en zo nu en dan bouwen we flinke koersschommelingen in. Tijdens het tweede jaar laten we de koersen terugvallen met 27,5 procent, vervolgens nog eens met 40 procent tijdens het vierde jaar en met 41 procent tijdens het zevende jaar. En een laatste dip van 25 procent stoppen we erin tijdens jaar negen. Tussenin herstellen de koersen altijd weer, zodat het gemiddelde rendement over tien jaar eveneens uitkomt op 8 procent per jaar. Of met andere woorden: ook hier begint een deelbewijs met een startwaarde van 100 euro en kost het na tien jaar 216 euro.

In de veronderstelling dat u elk trimester 500 euro in dit tweede fonds had belegd, had u na tien jaar een portefeuille opgebouwd van 33.138 euro (in plaats van 30.407 euro bij het lineair evoluerende fonds). Dat komt overeen met een jaarlijks gemiddeld rendement van bijna 10 procent. Vreemd toch hoe pure koersschommelingen het rendement van een beleggingsportefeuille kunnen beïnvloeden terwijl begin- en eindwaarde van het fonds in beide voorbeelden identiek gelijk zijn.

Met bovenstaande voorbeelden moet u nu beslist de boodschap begrepen hebben. Een flinke koerscorrectie zo nu en dan is absoluut niet slecht voor wie systematisch op de beurs belegt. Lang leve de beurscrashes!
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggingstip: beleggen in aandelenAandelen zijn op lange termijn onbetwist de best renderende belegging, zo leert ons de geschiedenis. Maar de schommeling…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…

Belegger & is Aextra iets voor uBelegger & is Aextra iets voor uEr wordt druk geadverteerd met het nieuwe beleggingsproduct Aextra. De vraag is of dit beleggingsproduct iets voor u is.…
Goud, wanneer stijging goudprijs in 2020/'21?Goud, wanneer stijging goudprijs in 2020/'21?De goudprijs is beweeglijk, de goudprijs kent perioden van forse stijging en dalingen. Er is goed geld mee te verdienen…
Bronnen en referenties
  • Bron: Geldwijzer
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.