Wat is een bied- en laatkoers?

Wat is een bied- en laatkoers? Wanneer we gaan beleggen op de beurs komen we veel termen tegen die vaak onbekend zijn. Om aandelen te kopen en te verkopen is het handig om een aantal vaktermen te kennen. De bied- en laatkoers is een term die heel belangrijk is. Het geeft inzicht in het aantal orders en tegen welke prijs deze zijn aangeboden. Aan de hand daarvan kunnen we de aankoopprijs of de verkoopprijs van onze aandelen bepalen. De doorgewinterde belegger neemt dan ook altijd een kijkje in het orderboek. Deze is te vinden naast de actuele koers.

Aandelenmarkt

De aandelenmarkt biedt kansen om veel geld te winnen. Maar er zit ook een keerzijde aan: je kunt ook geld verliezen. Beleggen op de beurs doe je dus met geld dat je niet nodig hebt, ook niet in slechte tijden. Sommigen beleggen met geleend geld of met geleende aandelen (short gaan). Daarnaast zijn er veel manieren van beleggen (aandelen, warrants, opties, long en short gaan etc.). Simpel gezegd koop je met beleggen kleine stukjes bedrijf. Een goed lopend bedrijf keert jaarlijks een winstuitkering uit. Dit is de winst per aandeel (wpa). Bij een negatief vermogen keert het bedrijf helemaal niets uit.

De waarde voor een aandeel wordt bepaald door de winst of het verlies dat een bedrijf maakt. Op de beurs wordt de koers van het aandeel voornamelijk bepaald door het sentiment wat er heerst. Hoe groter het vertrouwen van de beleggers, hoe hoger het aandeel zal staan. Daalt het vertrouwen dan daalt ook de koers. De koers van een aandeel zegt niet altijd iets over de daadwerkelijke waarde van het bedrijf.

Aandelen kopen

Wie wil beleggen zal op zijn minst aandelen moeten kopen. Dit is de meest makkelijke manier. De koers van een aandeel is te volgen via diverse website zoals die van banken en van brokers. Real time streaming koersen geven het beste inzicht in de actuele koers. Hiervoor heb je een computer, tablet of mobiele telefoon met internetverbinding voor nodig. Vanwege het streamen is het raadzaam om een snelle internetverbinding te hebben. Ook kan de koers worden opgevraagd bij de bank of broker. Daarnaast zijn de koersen te volgen via teletekst. Vaak lopen deze koersen wel een kwartier achter op de huidige stad van zaken. Om aandelen te kopen en te verkopen heb je bovendien een effectenrekening nodig.

Bied- en laatkoersen

Kijken we naar een aandeel dan zien we de actuele koers. Deze kan op dat moment op bijvoorbeeld 15 euro staan. Daarnaast zien we een bied- en laatkoers. De biedkoers kan bijvoorbeeld op 14,80 euro staan, terwijl de laatkoers op 15,10 euro staat. De bied- en laatkoers geven belangrijke informatie weer over de koers. De biedkoers is de prijs die de beste koper op dat moment wil geven voor de aandelen. Op dat moment wil iemand dus 14,80 euro betalen voor de aandelen, ongeacht het feit dat anderen minder bieden. De laatkoers is de prijs die de beste verkoper wil hebben voor zijn aandelen. De beste verkoper wil op dat moment 15,10 euro voor zijn aandelen, ongeacht of andere verkopers een hogere prijs willen hebben. Het verschil tussen bied- en laatkoers wordt de spread genoemd.

Orderboek

In het orderboek zien we een rijtje bied- en laatkoersen. We zien daarbij de prijs van de bied- en laat koersen en het volume. Het volume is het aantal aandelen dat op een bepaalde koers wordt aangeboden of waarop wordt geboden. Het orderboek is een inzicht in de koop-en verkooporders. Ook het orderboek verandert continue. Wanneer er meer kopers dan verkopers zijn zal de prijs meestal wat stijgen. De verkopers zijn immers in de minderheid en bepalen hiermee de prijs. Wanneer er meer verkopers dan kopers zijn zal de prijs wat zakken.

Aankoopprijs bepalen

Aan de hand van het orderboek en de bied- en laatkoersen kan je de aankoopprijs bepalen. Staat het aandeel op 15 euro zoals i bovengenoemd voordeel en de biedkoers is 14,80 euro terwijl de laatkoers 15,10 euro is, dan is de kans niet zo groot dat je op dat moment de aandelen voor een lager bedrag van 14,80 euro krijgt. Je kunt nu drie dingen doen:
  1. Afwachten of de koers later op de dag nog gaat dalen en dan je order neerleggen.
  2. Een lage biedkoers neerleggen, bijvoorbeeld 14,70 euro, en afwachten of je order die dag nog wordt uitgevoerd.
  3. Een kooporder plaatsten die hoger ligt dan de biedkoers van 14,80 euro.

Wanneer de kooporder op 15,10 euro wordt geplaatst zal je de aandelen vrijwel direct in je bezit hebben. Plaats je een lagere kooporder dan kan het even duren voordat je de aandelen hebt. Liggen ze in ieder geval boven de beste biedkoers van dat moment dan sta jij bovenaan met je kooporder (biedkoers). Het is dan aan (een van de) verkoper(s) om te bepalen of ze akkoord gaan met jouw bod.

Verkoopprijs werkt net andersom

Om de verkoopprijs te bepalen kijk je net andersom in het orderboek. De biedkoers is de beste prijs die een koper voor jouw aandelen wilt geven. Op dat moment is dat dus 14,80 euro. De laatkoers staat op 15,10 euro wat inhoudt dat een andere verkoper bereidt is zijn aandelen voor die prijs te verkopen. Wil je direct van je aandelen af, dan zet je de aandelen te koop voor 14,80 euro. Tussen de 14,80 euro en de 15,10 euro maak je de meeste kans om de aandelen zo snel mogelijk te verkopen. Heb je geen haast dan kan je een hogere verkooporder plaatsen.

Huidige koers is lager dan de bied- en laatkoers

De huidige koers die we zien is de prijs waarop voor het laatst gehandeld is. Deze kan best een stuk lager zijn dan de bied- en laatkoersen van dat moment. Ook kan de huidige koers hoger liggen. Meestal bevindt de actuele koers zich ergens tussen de bied- en laatkoers in. De laats verhandelde koers kan een seconde oud zijn, maar kan bij inactieve aandelen soms wel een dag oud zijn.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handelen in pennystocks en goedkope aandelenHandelen in pennystocks en goedkope aandelenEr zijn veel mensen die handelen in goedkope aandelen. Deze aandelen worden ook wel pennystocks genoemd. Ze kunnen snel…
Bestensorder in het orderboek: bestens of limiet orderBestensorder in het orderboek: bestens of limiet orderU wilt per se een bepaald aandeel kopen en plaatst een bestensorder, is dat wel verstandig? Is een order met limiet, de…
Wat betekenen de beleggingstermen?Wat betekenen de beleggingstermen?Beleggen is een manier van investeren die enige kennis vraagt van de belegger. U moet de termen begrijpen en exact weten…
Beleggen: splitsing en handel van aandelenBeleggen: splitsing en handel van aandelenAls een onderneming plannen bekendmaakt om de coupure van de aandelen te verkleinen, zijn de handelaren er als de kippen…

Koop laag, verkoop hoog op de effectenbeursKoop laag, verkoop hoog op de effectenbeursKoop laag en verkoop hoog op de effectenbeurs (follow the money), koop aandelen op een slechte beursdag, op een black mo…
Beleggen: handige actuele nieuwsbronnenBeleggen: handige actuele nieuwsbronnenAfhankelijk van je beleggingshorizon zul je de behoefte hebben aan recente en nuttige informatie hoe het op de beurs gaa…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.