Beleggen in stripboeken
Stripboeken worden steeds waardevoller en zijn daarom interessant als belegging. De kwaliteit van de strips maakt heel veel uit voor de waarde ervan. Verder hangt het natuurlijk van het genre af. Zo zijn oude Kuifjes, in het Frans Tintin, en Suske en Wiskes onwijs populair in het Nederlandse taalgebied. Oude comics zijn juist in waarde gedaald. De stripalbums kunnen op verschillende plekken worden gekocht en verkocht, zoals op de veilingsite Catawiki en op een van de vele stripbeurzen.
Strips kunnen een zeer interessante belegging zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het onlineveilinghuis Catawiki en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Wie dertig jaar geleden geïnvesteerd heeft in de juiste strips heeft daar gemiddeld een rendement van 9.1 procent per jaar op gemaakt. Daarmee ligt het rendement op stripboeken een stuk hoger dan bij goud of zilver. De onderzoekers hebben bij het onderzoek gebruik gemaakt van de bekende stripcatalogi van Hans Matla. Deze verzamelaar hield in zijn catalogus alle in het Nederlandse taalgebied verschenen strips bij en gaf een schatting van de waarde. Hij ontdekte dat elke keer als er een nieuwe catalogus verscheen de prijzen bijna waren verdubbeld. De 3500 euro die voor een album van Rikki en Wiske, de voorganger van Suske en Wiske werd betaald in 2012 was het duurste Nederlandstalige stripboek tot dan toe.
Verzamelen van stripboeken
Er zijn in België ongeveer tweeduizend fanatieke verzamelaars. In Nederland gaat het om ongeveer een zelfde aantal. De waarde van een strip wordt door verschillende factoren bepaald. Zo zijn 1e drukken veel meer waard dan andere stripboeken. Verder speelt zeldzaamheid en ouderdom ook een belangrijke rol. Er zijn zelfs uitgevers die speciale edities publiceren in een beperkte oplage voor verzamelaars. Er is vooral een grote vraag naar strips uit de jaren vijftig en zestig. De stripalbums moeten ook in een goede staat zijn. De meeste verzamelaars halen hun neus op voor strips die half uit elkaar liggen of met te veel vlekken en rimpels.
Trends in de striphandel
Er is ook sprake van bepaalde trends als het gaat om de handel in strips. Zo zijn anno 2014 vooral strips van Suske en Wiske, Kuifje en Maarten Toonder populair. Ook de eerste Donald Ducks blijven het goed doen. Dat komt omdat er in de jaren vijftig en zestig een hele generatie mee is opgegroeid die nu kapitaalkrachtig is. In de jaren tachtig en negentig deden onder andere albums van Eric de Noorman en Dick Bos het goed. Ditzelfde geldt voor de verschillende comics. Deze zijn in de loop van de tijd juist weer minder waard geworden. Dit betekent dat het beleggen in strips niet risicoloos is. Wie veilig wil beleggen in strips doet er goed aan zijn kansen te spreiden door in te zetten op verschillende soorten genres. Het blijft namelijk lastig om te voorspellen welke genres het in de toekomst goed blijven doen. Ook is er een toegenomen interesse in originele tekeningen van bekende striptekenaars, zoals Willy Vandersteen.
Waar kan ik oude en waardevolle strips kopen?
De strips worden op verschillende plaatsen verkocht. Een groot deel is te koop bij stripwinkels en antiquariaten. Zij weten meestal wel wat ze moeten vragen. Verder worden er zowel in Nederland als België verschillende grote beurzen gehouden. Een groot deel van de handel is verschoven naar internet. De veilingsite Catawiki heeft de afgelopen jaren een belangrijke plek ingenomen als het gaat om de handel in waardevolle strips. Verder wordt ook op Markplaats veel aangeboden, maar daar zit ook veel rommel tussen. Twintig jaar geleden kon men nog wel het geluk hebben om in de kringloop of op een rommelmarkt tegen een waardevol exemplaar aan te lopen, maar dat komt nauwelijks meer voor. De meeste albums zijn of vernietigd of er allang door verzamelaars uitgehaald.