Aandelen Arcelor Mittal

Aandelen Arcelor Mittal Overweegt u de aankoop van aandelen Arcelor Mittal? Dan is het belangrijk om u eerst wat verder te verdiepen in het bedrijf Arcelor Mittal. Zo weet u alles over de geschiedenis van Arcelor Mittal, de activiteiten van de onderneming en de winsten en verliezen van de afgelopen jaren. U kunt dan gemakkelijker bepalen of u aandelen Arcelor Mittal wilt kopen. Belegt u in aandelen Arcelor Mittal, dan belegt u in een bedrijf van enorme omvang. Arcelor Mitaal is immers de grootste staalproducent ter wereld en heeft zo'n 61 vestigingen in 27 landen. Wereldwijd werken er circa 260.000 mensen. Met een bedrijf van een dergelijke omvang hoeft u voor een faillissement niet snel te vrezen. Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat de koers van het aandeel Arcelor Mittal niet behoorlijk kan fluctueren. De aandelenkoers is afhankelijk van diverse factoren, maar uiteraard vooral van de vraag naar staal. In 2011 werd door Arcelor Mittal 92 miljoen ton staal geproduceerd.

De geschiedenis van Arcelor Mittal

Arcelor Mittal is niet altijd zo groot geweest als nu. De reusachtige omvang van de onderneming is gelegen in een fusie tussen twee staalproducenten; Arcelor en Mittal Steel. Deze fusie vond plaats in 2006. Hier is echter wel het nodige aan voorafgegaan, want Arcelor is op haar beurt ook weer het resultaat van eerdere fusies. Deze fusies dateren van 2002, toen Usinor, ARBED en Aceralia fuseerden tot Arcelor. Het was de bedoeling dat Arcelor de grootste staalproducent zou worden.

Deze missie is echter mislukt te noemen, aangezien Mittal Steel op dat moment al de grootste staalproducent was en bleef. Het succes van Mittal Steel is opmerkelijk te noemen: het bedrijf is ontstaan toen Mohan Mittal in 1971 een kleine staalfabriek overnam. De zoon van Mohan, Lakshmi Narayan Mittal, studeerde bedrijfskunde en trad na zijn studie in dienst bij zijn vader. Deze gaf hem de opdracht een vervallen staalfabriek in Indonesië te saneren. Aldus geschiedde.

De sanering was een dusdanig groot succes dat de familie Mittal na enkele jaren een andere staalfabriek op kon kopen, gelegen in Trinidad en Tobago. Herstructureren bleek een kolfje naar de hand van zoon Lakshmi te zijn: ook de tweede overname bracht de ooit arme familie voorspoed en rijkdom. Mittal Steel bleef groeien en kocht staalbedrijven op in ex-communistische landen, zoals Tsjechië, Polen, Bosnië, Kazachstan, Roemenië en Macedonië.

Uiteindelijk deed Mittal Steel in januari 2006 een eerste poging om Arcelor over te nemen, op dat moment het tweede staalconcern ter wereld. Deze eerste poging mislukte, waarna de overname in juni alsnog een feit werd.

Bron: Arcelor Mittal, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Arcelor Mittal, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De activiteiten van Arcelor Mittal

Als grootste staalproducent van de wereld heeft Arcelor Mittal het er maar druk mee. In 2011 heeft het bedrijf maar liefst 86 miljoen ton staal geleverd aan diverse klanten. Wat er allemaal gebeurt met al dat staal? Twee derde van het totaal krijgt een eindbestemming als plaatwerk van auto's, wasmachines, koelkasten en dergelijke. Duitsland en Frankrijk zijn binnen Europa de grootste afnemers van Arcelor Mittal. Het grootste gedeelte van al het staal (36%) wordt geproduceerd in Werst-Europa, gevolgd door Noord-Amerika. Het aandeel geproduceerd staal ligt daar op 26%.

Arcelor Mittal bezit niet alleen vele staalfabrieken, maar ook eigen ijzererts- en steenkoolmijnen. De ijzererts komt vooral uit Canada, Mexico, Brazilië, Oekraïne, de VS en Kazachstan en dekt voor meer dan 50% de totale behoefte van Arcelor Mittal. Steenkolenmijnen van Arcelor Mittal vindt u in Rusland, Kazachstan en de Verenigde Staten.

Omzet en winst Arcelor Mittal

Overweegt u de aankoop van aandelen Arcelor Mittal, dan bent u waarschijnlijk vooral geïnteresseerd in de omzet- en winstcijfers van de afgelopen jaren.


JaarOmzetWinst
20036,99 miljard864 miljoen
200415,06 miljard3,81 miljard
200520,56 miljard2,41 miljard
200643,02 miljard3,82 miljard
200772,07 miljard7,10 miljard
200889,28 miljard6,72 miljard
200948,7 miljard60 miljoen
201061,2 miljard2,3 miljard
201170,3 miljard1,7 miljard
201265,5 miljard2,9 miljard

Zoals u ziet, had Arcelor Mittal het vooral in 2009 moeilijk vanwege de afname van de vraag naar staal. Ook in 2013 leed Arcelor Mittal een nettoverlies van 2,5 miljard dollar, oftewel 1,8 miljard euro. Debet hieraan zijn de zwakkere Europese vraag, de afschrijvingen en de herstructureringskosten van Arcelor Mittal.

Arcelor Mittal verwacht dat de vraag naar staal de komende jaren weer zal toenemen met 3,5 tot 4 % (wereldwijd) voor 2014.

Aandelen Arcelor Mittal kopen

Het aandeel Arcelor Mittal staat genoteerd op de AEX. Over de jaren vóór 2013 is er altijd dividend uitgekeerd, maar het management heeft dit geschrapt.

Wilt u aandelen Arcelor Mittal kopen, dan kunt u dat doen via uw bank of broker. Belegt u via de bank, dan heeft u vaak wel een aparte beleggingsrekening nodig. Ook zijn er kosten verbonden aan het kopen en verkopen van aandelen. Deze kosten moet u dus in mindering brengen op de winst die u met uw aandelen verwacht te behalen.
© 2014 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De samenstelling van de AEX 2020 en 2021De samenstelling van de AEX 2020 en 2021Wat zit in de nieuwe AEX, welke bedrijven? De beursindex AEX zit ook in 2022 en 2023 in vele spaarproducten en belegging…
Wat is de AEX index?De AEX is de afkorting voor Amsterdam Exchange Index en is de belangrijkste beursindex van de Nederlandse aandelenmarkt.…
Is de AEX een goede graadmeter van de Nederlandse economie?Is de AEX een goede graadmeter van de Nederlandse economie?Wat is de samenstelling van de AEX-index en wat is de AEX eigenlijk. Het leuke van de AEX is, is dat de AEX eigenlijk ni…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…

Aandelen PharmingAandelen PharmingTwijfelt u over de aankoop van aandelen Pharming? Door u verder te verdiepen in de onderneming Pharming, komt u beter be…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lakshmi_Mittal
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/ArcelorMittal
  • http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/mittal/22278182/__Arcelor__Europese_staalvraag_groeit_in_2014__.html
  • http://aandelenkopen.nl/nederland/arcelormittal/
  • Afbeelding bron 1: Arcelor Mittal, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Stippels (68 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.