De ideale manier om te leren beleggen

Beleggen, een leuke maar vooral ingewikkelde bezigheid met vele mooie, maar ook vele risico's. Beleggen is niet voor iedereen weggelegd, het vergt veel tijd en inspanning om goed en strategisch te kunnen beleggen. Alleen dan kan een zo hoog mogelijk rendement behaald worden. Omdat het om echt geld gaat is het verstandig om goed beslagen ten ijs te gaan, het VEB beursspel is daarvoor de ideale mogelijkheid.

Wat is het beursspel

Het beursspel is een initiatief van rtl z in samenwerking met Vereniging Effectenbezitters (VEB). Iedere kandidaat begint met een fictieve portefeuille ter waarde van 100.000,- euro. Het is de bedoeling om met dit bedrag een zo hoog mogelijk vermogen te genereren uit beleggingen. Na iedere speelronde komt er één belegger als winnaar uit de bus, deze ontvangt daarvoor een prijs. Daarnaast is er iedere week een weekwinnaar, ook deze winnaar ontvang een prijs. Het is mogelijk om met vrienden of met andere mensen een eigen subklassement te starten, daarmee kan een onderlinge competitie opgezet worden. Wat het beursspel aantrekkelijk maakt is dat het is gebaseerd op real-time koersen, het loopt dus precies zoals de echte beurzen. Daarom is het handig om op de hoogte te blijven van de actualiteiten zodat er meteen ingespeeld kan worden op gebeurtenissen die een bepaalde wending kunnen geven aan de koersen.

De verschillende producten

Er zijn verschillende producten waarin men kan beleggen, hieronder staan de producten kort opgesomd:

Aandelen

Iemand die een aandeel koopt wordt gedeeltelijk eigenaar van een bedrijf en deelt mee in de winsten. Daar staat echter tegenover dat als het slecht gaat, de aandeelhouder verlies lijdt.

Trackers

Het woord tracker is afkomstig van het Engels, het betekent letterlijk "volgen". Dat is ook precies wat een tracker doet, een tracker volgt de koers van een bepaalde index. De meest bekende index voor Nederland is de AEX, als een belegger een tracker koopt voor de AEX betekent dat dat hij een heel klein deel van alle aandelen onder de AEX koopt. De winst of het verlies wordt bepaald naar gelang de koers van de AEX stijgt of daalt.

Opties

Een optie geeft de belegger het recht om(bijvoorbeeld een aandeel) te kopen of te verkopen binnen een bepaalde periode tegen een van te voren vastgestelde prijs. Er zijn twee verschillende soorten opties:
  1. Call-opties: een call-optie geeft de belegger het recht om een bepaalde onderliggende waarde te kopen. Het is voor de koper gunstig als de koers van een aandeel stijgt. Dan wordt de optie namelijk meer waard.
  2. Put-opties: een put-optie geeft de belegger het recht om een bepaalde onderliggende waarde te verkopen. Het is voor de verkoper gunstig als de koers van een aandeel daalt. De optie wordt dan meer waard.

Sprinters

Sprinters kunnen een hoog rendement opleveren indien ze positief uitpakken, het is ook mogelijk dat de waarde hard daalt. Deze sterke stijging of daling heeft te maken met de hefboom die verbonden is aan de sprinter. Zo is het mogelijk dat een sprinter een hefboom t.w.v. twee heeft. Dat wil zeggen dat als de koers met één punt stijgt, de hefboom dit vermenigvuldigt met twee. Dit kan een snelle stijging van het rendement betekenen, maar ook een snelle daling. Het voordeel van de sprinter is het zogeheten "stop-loss" niveau, als de sprinter onder de aankoopwaarde dreigt te dalen heft deze zich vanzelf op, er zal dus nooit meer verlies worden geleden dan de ingelegde waarde. Er zijn twee soorten sprinters te onderscheiden:
  1. Spinter Short: de Short wordt gekocht als men een daling voorziet van een bepaalde koers. Hoe meer de koers daalt, hoe hoger het rendement van de Short.
  2. Sprinter Long: de Long wordt gekocht als men een stijging voorziet van een bepaalde koers. Hoe meer de koers stijgt, hoe hoger het rendement van de Long.

Er zijn dus vele verschillende manieren om te beleggen, iedere belegger heeft zo zijn eigen methodes. Het is zaak om een eigen strategie te bedenken en daaraan vast te houden, tenzij de bedachte strategie niet rendabel is uiteraard. Hopelijk heeft dit artikel eraan bijgedragen om meer kennis te verschaffen over een leuke maar vooral leerzame manier om het beleggen onder de knie te krijgen. Beleggen is niet iets wat men binnen een week beheerst, daar gaat een lange periode overheen van oefenen en informatie inwinnen bij andere ervaren personen of instanties. Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om een opleiding of cursus te volgen op het gebied van beleggen. Kortom; er zijn vele manieren om een succesvol belegger te worden!
© 2013 - 2024 Juuls, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…
Beleggen in optiesBeleggen in optiesMet de huidige rentestanden op een spaarrekening loont het niet meer om te sparen. De rente is minder dan de inflatie. D…
Slim beleggen in aandelen en obligaties + verschillen (info)Beleggen, ongeveer de helft van onze bevolking belegt. Je kan belegen in verschillende dingen, zo zijn er obligaties en…
5 Tips voor veilig en minder risicovol beleggenAls je wilt gaan beleggen is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe alles in zijn werk gaat op de be…
Beleggen in een fonds? Check deze 10 puntenBeleggen in een fonds? Check deze 10 puntenSteeds meer consumenten komen er achter dat sparen niet loont. De spaarrente houdt de inflatie anno 2013 niet bij, wat b…
Bronnen en referenties
  • www.veb.beursspel.nl
Juuls (16 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.