Beleggen in cacao
Steeds meer beleggers investeren hun geld in cacao. Cacao kan een aantrekkelijke belegging zijn omdat de koersen op de markt veel schommelen. Dat maakt het tegelijkertijd een zeer risicovolle belegging. De meeste cacao wordt geproduceerd in West-Afrika en in Indonesië. Er kan onder andere via de Amsterdamse beurs belegd worden in cacao. Het is wel belangrijk dat u daar een beleggersrekening voor nodig heeft. Lees er alles over in dit artikel.
Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om geld te steken in cacao. Het is een risicovolle markt waar veel winst te behalen is, maar de kans op verlies ook groot is. Door de Kredietcrisis zijn steeds meer beleggers op zoek gegaan naar alternatieve vormen van beleggen. Ze kwamen daar onder andere bij grondstoffen uit. Aan de Kredietcrisis ging de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt ten grondslag. Veel huizenprijzen daalden en als gevolg daarvan konden veel huizenbezitters hun hypotheek niet meer aflossen. Als gevolg daarvan raakten meerdere banken in de problemen. Verschillende banken gingen failliet en anderen moesten door hun eigen overheid overeind gehouden worden. Wereldwijd gingen de aandelenkoersen onderuit en beleggers verloren veel geld. Dit proces herhaalde zich tijdens de Eurocrisis.
Beleggen in cacao
Het productieproces van cacao neemt lange tijd in beslag. Er zit ongeveer vijf jaar tussen het aanplanten en de eerste oog. Dat maakt het voor de producenten lastig in te spelen op de actuele vraag. Als voorbeeld: als in 2013 de vraag naar chocola abrupt met tien procent toeneemt, dan kunnen producenten mogelijk niet aan de vraag voldoen, omdat het vijf jaar duurt voordat ze de opbrengst van hun werkzaamheden zien. Dat betekent dat het evenwicht tussen vraag en aanbod zeer kwetsbaar is. Het kan voor investeerders daarom aantrekkelijk zijn hun geld te steken in cacao en dit bijvoorbeeld tijdelijk op te slaan en te verkopen op het moment dat de prijs hoog is.
Prijs van cacao
Er werd lange tijd gedacht dat de vraag naar cacao redelijk stabiel was, omdat er altijd ongeveer evenveel geconsumeerd zou worden. De vraag naar chocola groeide altijd gestaag en is minder gevoelig voor trends. Toch had de economisch crisis wel degelijk gevolgen voor de vraag naar cacao. Zeker voor opkomende economieën werd de vraag daardoor getemperd. Slechter ging het nog aan de aanbodkant. De meeste cacaoproductie vindt plaats in Azië en Afrika. In landen als Ghana, Ivoorkust, Indonesië, Nigeria en Kameroen wordt de meeste cacao verbouwd. De afgelopen jaren werd de vraag echter belemmerd door verschillende ziektes zoals Black Pod, en de zogeheten boomschorskanker Bark Cancer Desaese. Verder is er de laatste decennia te weinig geïnvesteerd in de sector waardoor veel bomen ouder dan dertig jaar zijn. Daarna begint de productie meestal af te nemen.
Waar kan ik cacao kopen?
Er zijn verschillende manieren waarop er belegd kan worden in cacao. Zo is het mogelijk om via de Chicago Board of Trade (CBOT) of de London International Financial Future Exchange (Euronext LIFE) te beleggen in cacao. Doordat Euronext ook in Nederland actief is kan er dus ook via de Nederlandse banken belegd worden in cacao. U heeft daarvoor wel een beleggersrekening nodig bij een van die banken, zoals de Rabobank, ING of ABN Amro. Op de CBOT staat de koers in Amerikaanse dollars weergegeven, bij Euronext Liffe in Britse Ponden. Een andere mogelijkheid is om rechtstreeks in cacao te investeren. Het is wel belangrijk dat u daarvoor beschikt over goede contacten in het betreffende land.