InfoNu.nl > Financieel > Beleggen > Telefonische fraude door boilerroom en callcenter

Telefonische fraude door boilerroom en callcenter

Telefonische fraude door boilerroom en callcenter Fraude met beleggen, telefonische verkoop van aandelen, het gebeurt nog steeds, ook in 2018 en 2019 met boilerrooms. Door een callcenter gebeld worden over een fantastische belegging op de beurs? Oppassen dus, de kans is groot dat u te maken hebt met een boilerroom. De gouden tip over een belegging, een bedrijf waarvan de koers straks enorm zal stijgen, een kans die u niet mag missen? Boilerroom dus, niet doen, het is oplichting.

Wat is een boilerroom?

Een boilerroom is een verzameling verkopers en oplichters die maar één ding voor ogen hebben: zelf rijk worden en dat ten koste van u. Deze gehaaide types bellen u op vanuit een kantoor dat veel handel uitstraalt, hectisch is, en vooral goede beleggingstips in de la heeft liggen. Allemaal optisch natuurlijk want in werkelijkheid zijn het fraudeurs die telefonisch vanuit een callcenter hun slachtoffers uitzoeken en u meestal in netjes Engels te woord staan. Netjes, voorkomend, maar ook uit op al uw geld. De filmliefhebbers hebben deze taferelen vast gezien in de film met Vin Diesel en Ben Affleck. Helaas vinden deze zaken elke dag plaats, niet alleen in de film dus. De AFM waarschuwt regelmatig voor ontmaskerde boilerrooms.

Waardeloze aandelen, loze praatjes

U wordt gebeld en de persoon aan de lijn doet u meteen allerlei loze beloftes. Natuurlijk is er een onbekend bedrijf met geweldige uitvindingen waarvoor binnenkort een patent wordt afgegeven. Of een medicijn dat wereldwijd erkenning gaat krijgen. Of een onontgonnen mijn of stuk grond dat nu zijn geld gaat opbrengen en u rijk gaat maken. Natuurlijk, maar niet heus. In de meeste gevallen gaat het dan om een boilerroom. Gewiekste praters die u willen overhalen om zo veel mogelijk geld te investeren in hun plannen. Het liefste hebben ze al het geld in één keer, maar vaak kunt u proefdraaien met een wat kleiner bedrag en tegen relatief lage kosten. Maar als dan uw vertrouwen is gewonnen wordt uw geld naar binnen gehengeld en blijkt de investering achteraf niets waard te zijn.

Manipulatie van koersen

De werkwijze van een boilerroom gaat gepaard met een manipulatie van koersen op de effectenbeurs. Omdat het vaak om kleine bedrijven gaat, kan een koers worden gestuwd met kleine extra aankopen. Zodra de belegger heeft toegehapt, worden de aandelen verkocht en blijft u met de schade zitten. In de meeste gevallen gaat het om een land waarop u vanuit Nederland toch weinig kijk hebt en waarvan u de koersontwikkeling moeilijk kunt volgen. Volgens de AFM zijn ook in Nederland een aantal boilerrooms actief.

Voorkom schade door boilerroom

Ga dus nooit in op dergelijke telefonische beloftes. Ga nooit in op dergelijke beloftes per email. Vertrouw niet zo maar op wat een buitenstaander u belooft, maar zoek op het internet uit of u met een betrouwbare partij van doen hebt. Bekijk of de organisatie een vergunning van de AFM heeft en maak zeker nooit zomaar geld over op een buitenlandse rekening.

Hoe kan ik veilig beleggen in 2018 en 2019?

Zoek om veilig te beleggen een betrouwbare partij uit of beleg zelf online via Lynx of Binck bank nadat u grondig onderzoek hebt gedaan. Raadpleeg uw bank en bekijk of uw bank over een goed beleggingsfonds beschikt. Neem geen overhaaste beslissingen. Als die gouden tip en gouden belegging echt bestaan, bent u toch te laat. In dat geval hebben anderen hun winsten al lang geïnd. Gelukkig is er veel informatie over beleggen te vinden op het internet.

Lees verder

© 2013 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Tips Startende/ Beginnende BeleggerBen jij een beginnende belegger en vraag je je af wat de dingen zijn die een startende belegger moet weten en moet doen?…
Het werk van een telefonisch medewerker klantenserviceHet werk van een telefonisch medewerker klantenserviceHet werk van een telefonisch medewerker klantenservice is leuk en afwisselend. Lees hier wat je er voor moet kunnen en w…
Belastingvrij beleggenBelastingvrij beleggenBelastingvrij beleggen is beleggen met maximaal fiscaal voordeel. Zo is de koerswinst op uw belegging belastingvrij, maa…
Beleggen in cvs een prima optieBeleggen in cvs een prima optieBeleggen in een cv kan een prima optie zijn in plaats van te beleggen in aandelen of obligaties. Je investeert in een cv…

Reageer op het artikel "Telefonische fraude door boilerroom en callcenter"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 18-02-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Beleggen in 2019
Schrijf mee!