Telefonische verkoop van aandelen
Ben je telefonisch benaderd om aandelen te kopen of te investeren in een bedrijf? Wees dan altijd op je hoede. In Nederland zijn al diverse mensen het slachtoffer geworden van zogeheten boiler rooms of iets dat hier op lijkt. Telefonische verkoop van aandelen of effectencolportatie is in Nederland bij wet verboden en dus is het bij voorbaat niet verstandig in te gaan op aanbiedingen die op deze manier worden gedaan, al lijkt het aanbod nog zo gunstig.
Telefonische aandelenzwendel
Telefonische benaderd over verkoop van aandelen
Wanneer je via de telefoon benaderd wordt met een verzoek om aandelen te kopen dan komt het telefoontje eigenlijk altijd uit het buitenland. Omdat deze manier van het verkopen van effecten in Nederland bij wet verboden is worden in het buitenland callcenters opgezet om mensen in Nederland te bellen. De verkopers spreken stuk voor stuk accentloos Nederlands en komen over alsof het je buurman had kunnen zijn.
Ben je gebeld en heb je aangegeven er nog over na te willen denken dat ben voor een verkoper verkocht. Om je het gevoel te geven dat je voor heb belangrijk bent zullen ze vaak terugbellen. Meestal word je gelokt met het aanbod om een kleine risicoloze investering te doen. Wanneer je hierop in gaat en voor enkele duizenden euro's aan aandelen koopt zul je zien dat dit aanvankelijk erg goed gaat en je winst maakt. Je investeert in een bestaand aandeel en de winsten zijn te checken. Wie zijn huiswerk goed doet zal op zoek gaan naar de website van het bedrijf waarin geïnvesteerd wordt en zal tevens nagaan of het geregistreerd is bij een Kamer van Koophandel. Dit zal er allemaal prima uitzien.
Verstrikt in een web
Juich niet te vroeg. De aandelen die worden aangeboden via de telefoon zijn meer dood dan levend. Omdat in een korte tijd meerdere mensen grote hoeveelheden aandelen aankopen zal de waarde van het aandeel in korte tijd sterk stijgen. Wanneer het een hoogtepunt bereikt zullen de mensen die het spel hebben opgezet echter hun aandelen verkopen en daarmee die van jou waardeloos achterlaten.
In februari 2013 besteedde het Tros programma
Opgelicht?! uitgebreid aandacht aan deze fraude vanuit boiler rooms. In de uitzending werd uitgebreid ingegaan op verhalen van mensen die investeerden in de aandelen Guanta Gold, Northern Scientific en Eccor Solar, welke werden uitgegeven door de bedrijven Titan Invest, Equicap en Franz Watermann. Het blijkt veelal te gaan om enkel op papier bestaande bedrijven die in het buitenland gevestigd zouden zijn. De links lopen vanuit landen als Zwitserland vaak terug naar Oost-Europa waar de boiler room fraude professionele vormen aanneemt.
In Tros Opgelicht?! zijn een aantal mensen aan het woord gekomen die naar eigen zeggen tienduizenden euro's of zelfs tonnen hebben geïnvesteerd in naar wat later bleek waardeloze aandelen. En dit allemaal na te zijn ingegaan op een op het eerste oog lucratieve deal die tot grote winst zou moeten leiden.
Hoe voorkom je dat je het slachtoffer wordt van een boiler room?
Tros Opgelicht?! maakte maar weer duidelijk dat mensen uit alle lagen van de bevolking voor dit soort
scams gevallen zijn. Dit komt omdat de werkwijze van de criminelen achter de boiler rooms zo veel lijken op die van hen die het legale pad bewandelen. Waardepapieren die je ontvangt zijn nauwelijks van echt te onderscheiden en de telefonische verkopers zijn erg geslepen. Bovendien wordt gebruik gemaakt van beleggingsrekeningen van ABN Amro en is gebleken dat zelfs na navraag bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) er nog geen verontrustende informatie boven tafel hoeft komen omdat de bedrijven zo snel van naam veranderen, evenals de telefonische verkopers.
Er is maar één advies wanneer het gaat om dit soort zaken: ga nooit of te nimmer in op een telefonische aanbieding van aandelen. Het telefonisch aanbieden van aandelen is in Nederland verboden. Deze praktijk is dus per definitie illegaal. Hoe mooi de vooruitzichten ook lijken, je gaat er vroeger of later toch spijt van krijgen en dan is het heel moeilijk om het geïnvesteerde geld nog terug te claimen.