Goed zorgen voor je nalatenschap geeft dankbare erfgenamen

Goed zorgen voor je nalatenschap geeft dankbare erfgenamen Waar moet je aan denken als je t.z.t. bij je overlijden een erfenis nalaat aan je kinderen. Want als je 65 bent en relatief gezond, heb je statistisch gezien weliswaar nog zo’n 20 jaar voor de boeg, maar je beseft dat dit ook minder kan zijn. Dus nu nadenken over die nalatenschap en een eventuele eerdere schenking met "warme hand". Want die spaarrekening maak je vaak toch niet meer op.

Geld en bezittingen

Je hebt door een leven van hard te werken wat spaargeld op de bank en je hebt misschien een eigen huis dat (nagenoeg) vrij van hypotheek is. Dan wil je dat je kinderen daarvan t.z.t. de vruchten kunnen plukken. Maar zolang jezelf of je huwelijkspartner nog leeft, wil je ook financieel onafhankelijk blijven. Hoe pak je dat met oog op de fiscus nu zo goed mogelijk aan.

Op basis van het tegenwoordige erfrecht krijgt de langstlevende persoon van een echtpaar de beschikking over de totale erfenis. Dat betekent dat kinderen nog niet hun deel kunnen opeisen. Dit in tegenstelling tot vóór 2003, toen je als echtpaar via een notaris moest vastleggen dat de langstlevende ouder de erfgenaam van de totale erfenis werd, en de kinderen pas hun deel kregen nadat beide ouders waren overleden. De huidige regeling is gelukkig een stuk rechtvaardiger.

Wel een testament

Degene die wil afwijken van het wettelijk erfrecht dient dat via een testament vast te leggen. Dit is aan te raden indien:
  • Je samenwoont, omdat je dan niet automatisch elkaars erfgenaam bent.
  • Je stiefkinderen voor een erfenis in aanmerking wilt laten komen.
  • Er sprake is van kinderen uit een vorig huwelijk.
  • Je een kind wilt onterven.
  • Je niet wilt dat geld bij schoonkinderen terecht komt.
  • Een vriendin, vriend of goed doel een deel moet erven.

Geen kinderen en geen partner

In dat geval gaat de nalatenschap naar zussen, broers en ouders. En als die er ook niet zijn dan gaat de nalatenschap naar nichtjes en neven. Dergelijke erfgenamen betalen een aanzienlijk hoger tarief aan successierechten dan eigen kinderen.

Fiscus

Zodra er een erfenis is te verdelen komt de fiscus op de proppen. En uiteraard betalen de erfgenamen des te meer belasting als de erfenis des te groter is. Vaak schenken ouders daarom reeds tijdens hun leven (regelmatig) een bedrag aan hun kinderen. Dus aan hun toekomstige erfgenamen. “Je kunt beter met een warme hand geven dan met een koude hand”, is een notarisgrap die daarmee te maken heeft. En inderdaad is het toch leuk om je kinderen bijvoorbeeld jaarlijks met de kerst een leuk bedrag te geven, omdat opgroeiende gezinnen, zeker met zo’n dure maand best wat extra’s kunnen gebruiken. Trouwens als grootouders kun je ook je kleinkinderen belastingvrij wat toestoppen.

Als het gaat om het schenken van geld aan kinderen en kleinkinderen terwijl u nog in leven bent, kent de fiscus een soepel regime. Raadpleeg belastingdienst.nl voor de meest actuele stand van zaken, want jaarlijks verandert er het nodige. Op die site vindt u ook een gemakkelijk hulpmiddel namelijk de: "Rekenhulp Schenkbelasting".

Inkomsten die na de dood doorlopen

Als het gaat om AOW, pensioenuitkering e.d. geldt natuurlijk dat de inkomsten stoppen op het moment van overlijden van de betreffende persoon. Maar er kunnen natuurlijk nog inkomsten zijn op basis van auteursrecht e.d. Bijvoorbeeld royalty’s van boeken, foto’s, composities e.d. Die royalty’s worden namelijk ook geërfd. Degenen die erven worden over de royaltyvergoedingen jaarlijks in box 3 belast. Een soortgelijke situatie bestaat over de advertentie-inkomsten van een website. Als die inkomsten, meestal GoogleAdsense, doorlopen na iemands overlijden, is het verstandig daar over na te denken. Het meest eenvoudige is dat iemand vóór zijn overlijden het bankrekeningnummer wijzigt van hemzelf in bijvoorbeeld dat van z’n zoon. Zodat de inkomsten bijtijds op de rekening van zijn zoon gestort worden door Google.
© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfenis regelen, regel uw testamentErfenis regelen, regel uw testamentZonder testament wordt uw nalatenschap volgens de wet verdeeld. Met testament regelt u de verdeling van uw erfenis en wi…
Hoeveel belasting moet ik betalen over een erfenis?Bij het ontvangen van een erfenis, moet u eventueel belasting betalen. Er geldt een vrijstelling voor de erfbelasting, o…
Vrij van recht erven of vrij van recht schenkenVrij van recht erven of vrij van recht schenkenOver een erfenis, nalatenschap of legaat moet u erfbelasting betalen, maar u kunt ook vrij van recht erven. In dat geval…
Erfenis: vragen en antwoordenNiet iedereen denkt erover na. Wat gebeurd er met mijn bezittingen, maar ook met mijn schulden na mijn overlijden. Als j…

Nederland en belastingenNederland en belastingenWordt het langzamerhand niet te gek? Al die lasten die afgewenteld worden op de burger. Wij betalen met zijn allen steed…
Wat is BTW eigenlijk?Als je een product koopt of gebruik maakt van een dienst, dan moet je hier belasting over betalingen. De overheid heft n…
Bronnen en referenties
  • Plus magazine
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 18-05-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.