Belastingvrij bijverdienen (belastingvrij inkomen)

Belastingvrij bijverdienen (belastingvrij inkomen) Een belastingvrij inkomen, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het mogelijk voor mensen die weinig verdienen, zoals studenten, om belastingvrij bij te verdienen. Hoeveel bedraagt het inkomen dat u belastingvrij kunt verdienen? Alles over belastingvrij bijverdienen.

Inkomstenbelasting betalen

Het belastingtarief voor inkomen uit werk en woning is een oplopend tarief met vier schijven. Naarmate uw inkomen hoger wordt, moet u meer belasting betalen. Belasting over inkomsten uit werk en woning vallen in box 1. Zo geldt er in de eerste schijf een belastingtarief van 33%. In de laatste schijf is dit percentage 52%.

Heffingskortingen

Dat wil echter niet zeggen dat er over ieder inkomen belasting moet worden betaald. U kunt namelijk recht hebben op heffingskortingen. Heffingskortingen zijn kortingen op uw inkomstenbelasting en premie volksverzekering. U hoeft dan minder belasting en premies te betalen. Een voorbeeld van een heffingskorting is de loonheffingskorting, die bestaat uit de algemene heffingskorting, de arbeidskorting, de ouderenkorting, de alleenstaande-ouderenkorting, de jonggehandicaptenkorting en de levensloopverlofkorting.

Algemene heffingskorting

Iedere werknemer heeft recht op de algemene heffingskorting. Als u in loondienst bent of een uitkering ontvangt, houdt uw werkgever of uitkeringsinstantie hier automatisch rekening mee. De overige heffingskortingen moeten worden aangevraagd. Ze worden niet automatisch toegepast. De algemene heffingskorting is 1. 987 als de werknemer jonger dan 65 jaar is. Als de werknemer 65 jaar of ouder is, dan bedraagt de algemene heffingskorting 910.

Belastingvrij inkomen

De heffingskortingen zorgen ervoor dat een belastingplichtige minder of zelfs geen belasting hoeft te betalen. Bij studenten wordt er vaak teveel belasting ingehouden. Zij kunnen dit aan het einde van het belastingjaar terugvragen mddels een TJ-biljet (P-formulier in de nieuwe aangifte).

Belastingvrij bijverdienen

Jaarlijks kunt u ongeveer 6.000 per jaar belastingvrij verdienen, omdat de te betalen belasting wegvalt tegen de algemene heffingskorting, die circa 2.000 bedraagt. Het bedrag dat men belastingvrij verdienen kan, valt mogelijk nog hoger uit, als er aanspraak kan worden gemaakt op andere heffingskortingen.

Inkomen altijd opgeven

Dat er in principe geen belasting hoeft te worden betaald over kleine bijverdiensten, wil nog niet zeggen dat er geen aangifte moet worden gedaan. Als u in loondienst bent bij een werkgever, dan doet de werkgever automatisch aangifte. U moet wel zelf aangifte doen als u niet in loondienst werkt of meerdere werkgevers hebt.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021, sparen met fiscaal voordeel, belastingvrij geld bijverdienen in 2020 en 2021, bela…
Mag je belastingvrij bijverdienen?Mag je belastingvrij bijverdienen?Met belastingvrij bijverdienen bedoelen veel mensen het zogenaamde zwartwerk: werken zonder dat hierover loonbelasting w…
Belastingvrij verdienen 2019, 2020 en 2021Belastingvrij verdienen 2019, 2020 en 2021Meer belastingvrij verdienen wordt mogelijk in 2019, 2020 en 2021 doordat een aantal heffingskortingen omhoog gaat en he…
Belastingvrij erven 2019 & 2020 en 2021Belastingvrij erven 2019 & 2020 en 2021Belastingvrij erven in 2021 of 2022, minder belasting over een erfenis betalen, kan dat en hoe voorkomt u zelfs successi…

Terugvragen van BTWTerugvragen van BTWEr zijn verschillende situaties waarbij u uw BTW kan terugvragen. Dat kan bijvoorbeeld in het geval dat een bedrijf een…
Kinderbijslag en een vakantiebaan: hoeveel bijverdienen?Kinderbijslag en een vakantiebaan: hoeveel bijverdienen?Een vakantiebaan die niet meer dan 1250 euro oplevert heeft geen gevolgen voor de kinderbijslag, mits een kind niet meer…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 03-09-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.