Fietsplan, enkele voordelen en nadelen

Voordelen van het nationale fietsplan
Goedkoper door belasting voordeelUiteraard het belastingvoordeel die het oplevert! Heeft u een fiets nodig en gaat u die ook voor uw werk gebruiken dan kunt u dat beter via het fietsplan doen. De kosten van de fiets gaan namelijk van uw brutoloon af, waardoor u over dat deel van uw salaris aan de belasting geen loonheffing hoeft te betalen.
Regel: eens per 3 jaar
U kunt aan het fietsplan maximaal een keer per 3 jaar meedoen. Als u bedenkt dat een fiets over het algemeen veel langer mee gaat, dan kunt u zich voorstellen dat dit dus erg vaak is.
Beter voor het milieu
Het is algemeen bekend dat fietsen beter voor het milieu is dan auto rijden of het openbaar vervoer. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat veel woon- en werkverkeer met auto’s ronde de 10 kilometer of korter zijn. Deze zijn in principe goed met de fiets te doen.
Fiets ook voor privé gebruik
In Nederland heeft in bijna elk gezin ieder lid een fiets. U bent vrij om de fiets, aangeschaft via een fietsplan, ook voor andere doeleinde te gebruiken zoals privé in de vrije tijd. Hierdoor hoeft u niet nog een tweede fiets aan te schaffen.
Goed voor de fysieke gezondheid
Uit vele studies en onderzoeken is gebleken dat een bepaalde hoeveelheid beweging per dag gezond is. Zowel voor de spierkracht, het uithoudingsvermogen, de bloedsomloop, maar ook het algemene immuunsysteem wordt verhoogd. Door naar het werk te fietsen voldoet u al snel aan deze gezonde levensstijl en hoeft u daarnaast bijvoorbeeld niet extra te gaan hardlopen of naar een dure fitness school te gaan.
Beter voor de mentale gezondheid in vergelijking met autorijden
Veel mensen ervaren het fietsen ook als een mooie uitlaatklep om de beslommeringen van de werkdag van zich af te zetten. Over het algemeen hoef je op een fiets minder alert en geconcentreerd te zijn dan in een auto, daardoor komt u ook makkelijker en beter tot rust dan wanneer u in de auto zit en u ergert aan alle andere weggebruikers. Beweging zorgt er vaak ook voor dat mensen zich beter kunnen ontspannen naderhand, dus grotere kans dat u minder gestrest thuis komt na het werk.
Ontwijken van files
Een ding is zeker: de kans dat u in een file komt te staan met de fiets is zeer onwaarschijnlijk. Wanneer u elke dag een vaste hoeveelheid reistijd kwijt bent aan stilstaan in files, pakt u deze tijd in ieder geval terug als u gaat fietsen. Vooral in de Randstad zijn er relatief veel mensen die maar een kort stukje hoeven te rijden, maar die toch een lange tijd in een file staan. Ook worden er tegenwoordig steeds meer ‘fietssnelwegen’ aangelegd. Dit zijn goed verlichte, mooie vlakke en vaak brede fietspaden die door middel van bruggen en tunnels ervoor zorgen dat men aan één stuk door kan fietsen zonder stoplichten en kruisingen die veel mensen als negatief beoordelen.
Nadelen van het nationale fietsplan
Belastingvoordeel stopt na beëindiging tijdelijk contract of ontslagMet de fietsplan regeling koopt u via uw baas de fiets, hij houdt dit vervolgens in van uw bruto salaris. In de meeste gevallen wordt dit uitgesmeerd over 12 maanden, maar kan zelfs over 3 jaar worden uitgesmeerd. Mocht u ineens ontslag krijgen of nemen dan moet u vaak het resterende bedrag ineens betalen en ook zonder het belasting voordeel. Dus betaalt uiteindelijk nog het volle bedrag voor de fiets.
Regel: geen aanbiedingsprijs fietsen
Het fietsplan geldt alleen voor de normale prijs van een fiets, niet voor de aanbiedingsprijs. Hierdoor bent u wat beperkter in uw keuze. Ook is het verstandig altijd even na te vragen of de winkel is aangesloten bij het fietsplan. Het kan zijn dat het fietsplan reglement, waarbij jouw bedrijf meedoet aan het fietsplan, bepaalt waar de fiets gekocht kan worden.
Regel: minstens de helft van de tijd op de fiets
Als u wilt deelnemen aan het fietsplan zult u volgens de regels minimaal de helft van de tijd gebruik moeten maken van deze fiets om naar uw werk te gaan. Het maakt niet uit of u de hele route fietst, naar de carpoolplaats mag ook, als u maar de helft van de tijd fietst. Er wordt wellicht niet streng op gecontroleerd maar hou dit wel in uw achterhoofd. Dus als u ook regelmatig met de auto gaat om uw kinderen daarna op te halen, of omdat het weer eens regent, denk er dan nog eens goed overna.
Praktijk: vanuit uw werk lastiger iets anders doen
In sommige gevallen combineert men de autorit met een andere doel. Zo zijn er ouders die eerst de kinderen afzetten op school, of ze tussen de middag even ophalen en wegbrengen. Dit is natuurlijk vaak niet mogelijk wanneer men op de fiets gaat. Ook combineert men het woon- en werkverkeer met een bezoek aan familie of doet men rechtstreeks vanuit het werk de wekelijkse boodschappen.
Wanneer u voor uw werk veel spullen mee moet nemen
U kunt niet op de fiets wanneer u bijvoorbeeld stapels werk mee naar huis neemt. Een laptop gaat vaak nog wel, maar wanneer er vele dossiers mee moeten worden genomen is dat vaak onhandig.
Openbaar vervoer of samen rijden kan gezelliger zijn
Sommige mensen houden er niet van om alleen te reizen en te fietsen. Ze zijn het gewend om bijvoorbeeld met een collega te carpoolen of met iemand uit de straat mee te rijden. Ook het openbaar vervoer geldt voor sommige mensen als een plek waar ze mensen ontmoeten en spreken. Op de fiets is hier minder sprake van al kan het natuurlijk wel om samen te fietsen.
Fysieke ongemakken
Voor sommige mensen kan elke dag een stuk fietsen ook tot nadelige fysieke gemakken leiden. Zo kan het fietsen mogelijk leiden tot slijtage aan bepaalde gewrichten, maar in de praktijk blijkt dat dit natuurlijk niet voor de meeste mensen geldt.
Slechte fietspaden en wegen
Elke dag hetzelfde stuk fietsen hoeft in principe geen probleem te zijn, wel is het een stuk minder aantrekkelijk als er grote stukken slecht wegdek zijn of als men op de rijbaan moet op een ‘gevaarlijke weg’. Ook het oversteken van ‘gevaarlijke’ wegen is natuurlijk niet bevorderlijk, helemaal niet in de drukke ochtendspitsen die Nederland rijk is.
Zwakke positie in het verkeer
Juridisch bent u als fietser in het verkeer goed beschermd. Over het algemeen geldt dat de fietser bijna nooit verkeerd is wanneer hij bij een aanrijding betrokken is. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat de mogelijke verwondingen van de botsing vaak meteen fysieke gevolgen hebben. Denk hierbij aan botbreuken en ander letsel.