Middeling aanvragen bij de Belastingdienst

Mensen met een wisselend inkomen zouden geld kunnen besparen met middeling. Hierdoor worden de inkomsten van drie belastingjaren opgeteld en gedeeld door drie. De belastingheffing wordt vervolgens gebaseerd op het gemiddeld inkomen. In Nederland kennen wij een progressief belastingstelsel. Hierdoor betalen mensen met een hoger inkomen meer belasting. Indien u in een bepaald jaar een hoger inkomen hebt door bijvoorbeeld een gouden handdruk, moet u over dat jaar mogelijk belasting gaan betalen in een hogere belastingschijf. In dat geval kunt u door middeling de extra inkomsten over drie jaar gaan spreiden, waardoor de belastingdruk lager is. Werknemers die switchen van een fulltime baan naar een parttime baan kunnen ook geld besparen door middeling aan te vragen bij de Belastingdienst.

Progressieve belastingheffing

Door deze manier van belastingheffing betalen de mensen met het hoogste inkomen het meeste belasting. De laagste inkomens tot ongeveer 18.000,- bruto per jaar, moeten afgerond 34 procent belasting betalen. Naarmate het inkomen hoger is moet over het meerdere een hogere belastingtarief worden betaald. Over het meerdere boven de 54.000 (afgerond) moet de hoogste heffing betaald worden, namelijk 52 procent.

Hoe werkt middeling?

In een bepaald jaar gaat u bijvoorbeeld meer werken. De eerste twee jaren verdiende u per jaar bruto 12.500. In het derde jaar bent u fulltime gaan werken en ontvangt u op jaarbasis 20.000. In het derde jaar komt u door uw gestegen inkomen gedeeltelijk in de 41% belastingschijf terecht, terwijl u in de jaren daarvoor in de 34 procent schijf zat. Door middeling aan te vragen krijgt u een gemiddelde bruto jaarinkomen van 15.000. Hierdoor zult u het derde jaar belast gaan worden in de lagere belastingschijf. De Belastingdienst gaat nu bepalen hoeveel belasting en premies u werkelijk betaald hebt, en dit gaan ze vergelijken met hoeveel u zou moeten betalen na middeling. Teveel betaalde belasting en premies ontvangt u terug.

Wat zijn de voorwaarden voor middeling?

U kunt uitsluitend middelen over drie aaneengesloten jaren, en die jaren mogen niet meegenomen zijn in een eerdere middeling. U moet het verzoek indienen binnen drie jaar na ontvangst van de definitieve aanslag over de laatste jaar van de drie die betrokken worden in de middeling. De middeling heeft uitsluitend betrekking op de inkomsten in box één. Een negatief inkomen kan niet mee worden gerekend, u dient in dat jaar van nul uit te gaan. De eerste 545 van de teruggaaf na bemiddeling krijgt u niet uitgekeerd. Dit is om te voorkomen dat er verzoeken binnenkomen waarbij de baten klein zijn.

Tijdelijk hoger of lager inkomen

Door verschillende redenen kunt u een wisselend inkomen ontvangen. Op het moment dat u aanzienlijk minder of meer gaat werken, kunt u middeling aanvragen. In het geval u ontslagen bent en u ontvangt een gouden handdruk van uw werkgever, wordt het bedrag gezien als inkomen in het jaar van ontvangst. Door te middelen kunt u grote bedragen terug ontvangen.

Hoe moet ik het verzoek indienen?

De Belastingdienst zal u niet gaan wijzen op de mogelijkheid om te gaan middelen. U moet zelf actie ondernemen door een brief te sturen naar belastingeenheid waar u onder valt (voor adressen zie link). In de brief moet u toelichten wat u wenst en u moet een berekening toevoegen. Uit de berekening moet blijken dat u recht hebt op een teruggaaf. Denk er wel om dat u uw Burger Service Nummer in de brief vermeld.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenMiddeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenBij een sterk wisselend inkomen kan het zijn dat u teveel belasting betaalt. Het is mogelijk om middeling van de belasti…
Extra loon en middeling van inkomenExtra loon en middeling van inkomenMiddeling van inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting is in 2021 en 2022 de manier om minder belasting te betalen en…
Belastingvoordeel door middeling van je inkomenBelastingvoordeel door middeling van je inkomenBij middeling van inkomen maak je een nieuwe berekening van de inkomstenbelasting die je moet betalen. Je kunt een verzo…
Minder belasting bij middeling van inkomenMinder belasting bij middeling van inkomenMiddeling van inkomen is dan de oplossing voor een groot belastingvoordeel. Krijgt u een ontslagvergoeding en dus extra…

Prijs WK-pooltje en online gokken tot 454 euro belastingvrijPrijs WK-pooltje en online gokken tot 454 euro belastingvrijTijdens grote voetbaltoernooien wordt er flink gewed in ons land. Hele bedrijven richten zich op de uitslag en de werkne…
Esmee (672 artikelen)
Laatste update: 01-07-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.