Belastingvoordeel door middeling van je inkomen

Belastingvoordeel door middeling van je inkomen Bij middeling van inkomen maak je een nieuwe berekening van de inkomstenbelasting die je moet betalen. Je kunt een verzoek tot middeling bij de belastingdienst indienen als je 3 achtereenvolgende jaren een sterk wisselend inkomen hebt gehad. Je kunt dan inkomen van het ene jaar naar het andere jaar verschuiven, zodat je gebruik kunt maken van lagere tarieven. Iedereen komt in aanmerking voor middeling van inkomen, maar er moet wel sprake zijn van sterk wisselende inkomsten. Dat is vaak het geval bij verandering van baan, stoppen met werken of bij ZZP-ers en andere ondernemers. Middelen van inkomsten levert al snel honderden, soms duizenden euro's op. Door verschillende omstandigheden kan het zo zijn dat je op achtereenvolgende jaren een sterk wisselend inkomen hebt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij het krijgen van een nieuwe baan, of juist wanneer je werkloos wordt. Het verschil kan ook heel groot zijn wanneer je met pensioen gaat. Daarnaast hebben heel veel ZZP-ers en andere ondernemers te maken met sterk wisselende inkomsten.

Wisselende inkomsten betekenen ook wisselende bijdragen die aan de belastingdienst betaald moeten worden. Niet alleen in absolute zin, maar ook in relatieve zin. Iemand die veel verdient betaalt namelijk een veel hoger percentage van zijn inkomen aan belasting dan iemand die minder verdient.

Voor mensen met sterk wisselende inkomsten biedt de belastingdienst de mogelijkheid om inkomen te middelen over drie achtereenvolgende jaren. Als je het ene jaar in de hoogste belastingschijf (52%) valt, en het andere jaar kom je niet hoger dan 37%, dan kun je je inkomen herverdelen over deze jaren. Op die manier hoef je over een deel van het geld waar je eerst 52% belasting over betaalde, nog maar 37% of 42% belasting te betalen. Voor mensen met wisselende inkomsten kan dit al snel honderden, soms zelfs duizenden euro´s opleveren.

Voorwaarden voor middeling van inkomen voor de belasting

Er gelden een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor middeling van inkomsten.
 • Middelen van inkomen kan alleen over inkomen in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Inkomsten uit box 2 en box 3 tellen dus niet mee.
 • Middelen is alleen mogelijk over 3 aaneengesloten jaren. In elk van die jaren moet in Nederland inkomstenbelasting zijn betaald.
 • Bij middeling mag ieder jaar maar één keer gebruikt worden. Als er gemiddeld wordt over 2012, 2013 en 2014, mag er vervolgens over één van die jaren niet nog een keer gemiddeld worden. Middeling over 2014, 2015 en 2016 is dus niet meer mogelijk; middeling over 2015, 2016 en 2017 wel.
 • Het verzoek tot middeling moet binnen 3 jaar na het definitief worden van de laatste aanslag ingediend worden. Bovenop de 3 jaar kan nog een periode van 6 weken worden geteld. Dan is de aanslag niet alleen definitief, maar ook onherroepelijk geworden. Als je zou willen middelen over de jaren 2011, 2012 en 2013, en je ontvangt de definitieve aanslag van 2013 begin juni 2014, dan wordt deze halverwege juli 2014 onherroepelijk. Dat betekent dat je het verzoek tot middeling over deze 3 jaren in kunt dienen tot halverwege juli 2017.
 • Er moet een verschil zijn tussen de oorspronkelijke belasting en het nieuwe belastingbedrag van minimaal 545. Dat is de drempel die de belastingdienst stelt. Pas bij een verschil groter dan 545 ontvang je belasting terug. En ook dan ontvang je de eerste 545 niet terug.

Belastingteruggaaf door middeling berekenen

Het bedrag dat je terug kunt krijgen door middeling van je inkomen kun je in 6 stappen berekenen.
 1. Bereken het totaal belastbare inkomen uit de 3 jaren. Dat doe je door de inkomens uit werk en inkomen in box 1 (die je af kunt lezen van je definitieve aanslagen) bij elkaar op te tellen. Voor de jaren dat het belastbaar inkomen negatief was, moet 0 worden gerekend.
 2. Bereken het totale belastingbedrag dat je in de 3 jaren hebt betaald. Ook deze kun je op de definitieve belastingaanslagen vinden.
 3. Bereken het gemiddelde belastbaar inkomen per jaar. Dat doe je door simpelweg het totaal belastbare inkomen door drie te delen.
 4. Bereken hoeveel belasting je moet betalen over dit herrekende belastbare inkomen. Dit is voor ieder jaar anders, omdat de belastingtarieven elk jaar veranderen. De tarieven van ieder jaar zijn terug te vinden op de website van de belastingdienst.
 5. Bereken het totaal aan herrekende belasting. Dat doe je door de nieuwe belastingbedragen bij elkaar op te tellen.
 6. Bereken nu het verschil tussen de oorspronkelijk betaalde belasting (2) en de herrekende belasting (5). De eerste 545 krijg je niet terug; wat er overblijft na aftrek van dat bedrag wel.

Recht op belastingteruggaaf door middeling van inkomen, en dan?

Als je recht hebt op middeling van inkomen, moet je een brief schrijven aan de belastingdienst. Het initiatief ligt helemaal bij jou; doe je niets dan zal er ook geen middeling plaatsvinden. In de brief doe je een middelingsverzoek. Bij de brief stuur je de berekening.

Hulp bij middeling van inkomen

Op internet zijn allerlei tools te vinden die je kunnen helpen om de teruggaaf te berekenen. Sommige tools bieden ook de mogelijkheid om te berekenen over welke jaren middeling het meeste oplevert. Er zijn zelfs websites die het middelingsverzoek voor je indienen. Daar wordt dan wel een vergoeding voor gevraagd. Als je een boekhouder hebt, kan ook hij/zij je helpen met middeling van je inkomen voor de belasting.
© 2013 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenMiddeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenBij een sterk wisselend inkomen kan het zijn dat u teveel belasting betaalt. Het is mogelijk om middeling van de belasti…
Extra loon en middeling van inkomenExtra loon en middeling van inkomenMiddeling van inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting is in 2021 en 2022 de manier om minder belasting te betalen en…
Minder belasting bij middeling van inkomenMinder belasting bij middeling van inkomenMiddeling van inkomen is dan de oplossing voor een groot belastingvoordeel. Krijgt u een ontslagvergoeding en dus extra…
Wat is de middelingsregelingWat is de middelingsregelingAls je per belastingjaar sterk wisselende inkomsten hebt kan het de moeite lonen om na te gaan of je in aanmerking komt…

Aftrek reiskosten openbaar vervoer 2020Aftrek reiskosten openbaar vervoer 2020Reis je in 2020 van en naar je werk met het openbaar vervoer: elke dag, een aantal dagen in de week of slechts incidente…
Reacties

Toine, 24-03-2018
Er staat "In elk van die jaren moet in Nederland inkomstenbelasting zijn betaald". Als ik stop met werken om bijvoorbeeld 2 jaar te gaan reizen, dan heb ik geen inkomen (en betaal dus geen inkomstenbelasting). Die jaren mag ik toch wel meenemen voor middeling? Reactie infoteur, 11-04-2018
Beste Toine,

Dank voor je bericht! In de 2 jaar dat je geen inkomen hebt, moet je wél aangifte doen, en zul je inderdaad geen of weinig belasting betalen. Deze jaren kun je dan vervolgens gebruiken in de middeling. Zoals in het in de tekst staat klopt het dus eigenlijk niet. Het gaat erom dat er aangifte gedaan is; als er op basis van die aangifte geen belasting betaald hoeft te worden, kun je deze jaren gewoon meenemen in de middeling.

Vriendelijke groet,

Brempie

Hans, 06-02-2017
Let op!
Het belastingpercentage dat je per schijf mag berekenen op de over drie jaar gemiddelde inkomsten is vele malen hoger dan het oorspronkelijke percentage.

Bijvoorbeeld in schijf 1 voor 2015: geheven belasting 8,35%, belasting op herrekende inkomsten 36,50%!
Zie
Hierdoor is je belastingteruggave aanzienlijk minder dan wanneer je de oorspronkelijk geheven belastingspercentages zou hanteren.

Is dit niet een beetje onredelijk? Reactie infoteur, 07-02-2017
Beste Hans,

Bedankt voor je reactie!
Waar haal je de verschillen in belastingpercentages vandaan? Ik vraag me af of het klopt wat je schrijft. Of misschien begrijp ik je niet goed.

Graag een reactie!
Vriendelijke groet,

Brempie

Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 18-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.