Huurtoeslag, de meest gestelde vragen

Huurtoeslag, de meest gestelde vragen Onder bepaalde voorwaarden hebt u recht op een huurtoeslag. Voor de meeste Nederlanders is het nog steeds bekend onder de naam huursubsidie, maar de naam is per 2006 gewijzigd. In dit artikel treft u enkele veel gestelde vragen aan. De huurtoeslag moet er voor zorgen dat mensen met lagere inkomens een tegemoetkoming krijgen om een betaalbare huurwoning te kunnen bewonen. De toeslag moet lagere inkomens compenseren voor de te hoge huren. Per 1 januari 2006 heeft deze toeslag de huursubsidie vervangen.

Heb ik recht op huurtoeslag?

Uw recht op huurtoeslag is afhankelijk van meerdere factoren. Jaarlijks gaat de belastingdienst aan de hand van uw situatie bepalen in hoeverre er rechten bestaan. Uw rechten zijn onder andere afhankelijk van:
  • Uw persoonlijke situatie: minimaal 18 jaar oud of minderjarig en getrouwd. U hebt de Nederlandse nationaliteit;
  • Het huis waar u in woont: U moet een eigen keuken, toilet en voordeur hebben. De huur is niet hoger dan ongeveer 635 (voor jongere huurders tot 23 jaar gelden lagere maximumbedragen);
  • Inkomen en vermogen: Het gezinsinkomen mag niet hoger zijn dan ± 29.000, en voor alleenstaanden maximaal ± 21.000. Het vermogen van huurders tot 65 jaar bedraagt maximaal ± 21.000, voor 65-plussers is het maximale vermogen afhankelijk van het inkomen.

Hoe moet ik huurtoeslag aanvragen?

Huurtoeslag moet aangevraagd worden bij de Belastingdienst. Dit doet u door het aanvraagprogramma en wijzigingsprogramma huur- en zorgtoeslag aan te vragen voor het jaar waar het betrekking op heeft. Dit programma maakt ook gelijk een berekening om te bepalen of u recht hebt op zorgtoeslag. U kunt op Toeslagen.nl ook een testberekening maken.

Wat is DigiD?

Een DigiD is een inlogcode. Deze kunt u aanvragen via Digid.nl. Steeds meer overheidszaken kunt u via het internet aanvragen en beheren. Om goed met deze vertrouwelijke gegevens om te kunnen gaan moeten de instanties zeker weten dat u het werkelijk bent en niet iemand die uw gegevens misbruikt. Een Digid is te vergelijken met een handtekening. Voor het digitaal opsturen van de aanvraag of wijziging huurtoeslag moet iedere belastingplichtige (ook toeslagpartner) zijn of haar Digid invoeren met wachtwoord.

Op hoeveel huurtoeslag heb ik recht?

De hoogte van de huurtoeslag moet berekend worden. Via de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken. Huurtoeslag kan maximaal oplopen tot een maandelijks bedrag van 300.

Wanneer ontvang ik het geld?

Na het aanvragen bij de belastingdienst krijgt u een bevestiging thuisgestuurd. Vervolgens krijgt u maandelijks het geld gestort rond de 20e van de maand.

Moet ik wijzigingen in mijn inkomen / salaris doorgeven?

Ja, dit kunt u doen door te bellen met de Belastingtelefoon (0800 0543) of via het formulier Toetsingsinkomen wijzigen. U kunt op Toeslagen.nl het programma downloaden.

Wanneer moet ik uiterlijk huurtoeslag aanvragen?

U kunt toeslag voor een jaar aanvragen tot maximaal 1 april van het jaar daarna. Huurtoeslag over 2010 kunt u dus maximaal aanvragen tot 1 april 2011. De termijn kan langer zijn indien uitstel is aangevraagd.

Hoe lang duurt het voordat de huurtoeslag ingaat?

Na het aanvragen moet u rekening houden met een verwerkingsduur van 8 tot 12 weken. Via de belastingtelefoon kunt u de status opvragen.

Ik heb teveel huurtoeslag ontvangen, moet ik nu terugbetalen?

Door de jaarlijkse belastingaangifte komt de fiscus er altijd achter dat u teveel toeslag hebt ontvangen. Dit zullen zij gaan terugvorderen. U kunt in dat geval een terugvorderingsbeschikking tegemoet zien.

Lees verder

© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen huurverhoging voor de huurtoeslagGevolgen huurverhoging voor de huurtoeslagBetekent een hogere huur ook geen of minder huurtoeslag? Wat zijn de gevolgen van de jaarlijkse huurverhoging voor de hu…
Nieuwe huurtoeslag 2020: maximale inkomensgrenzen verdwijnenNieuwe huurtoeslag 2020: maximale inkomensgrenzen verdwijnenDoordat per 1 januari 2020 de maximale inkomensgrenzen in de huurtoeslag vervallen, krijgen in 2020 meer mensen recht op…
Wat is zelfstandige woonruimte?Wat is zelfstandige woonruimte?Het is van belang om onderscheid te maken tussen zelfstandige woonruimte en onzelfstandige woonruimte. Bij zelfstandige…
Recht op een sociale huurwoning en huurtoeslag?Recht op een sociale huurwoning en huurtoeslag?Als je een woning wilt huren, maar je hebt niet zoveel inkomen, kan het zijn dat je recht hebt op een sociale huurwoning…

Bankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terugBankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terugHet bankgeheim in België is niet meer en de inkeerregeling zwart geld betekent ook nog eens een boete. Nederlanders hale…
Geen overdrachtsbelasting koop rijksmonument en meer aftrekGeen overdrachtsbelasting koop rijksmonument en meer aftrekKoop een rijksmonument, want dit is fiscaal vaak voordelig. In 2011 en 2012 (2013, 2014 en 2015 niet meer) is door het s…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst.nl
Esmee (672 artikelen)
Laatste update: 07-10-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.