Verklaring Wet Keten Aansprakelijkheid - WKA

Verklaring Wet Keten Aansprakelijkheid - WKA De Wet Keten Aansprakelijkheid, ofwel afgekort WKA is de aansprakelijkheid voor belasting- en of premieschulden welke zijn gemaakt in de 'arbeidsketen'. Voornamelijk voor zelfstandigen binnen de flexbranche is het naleven van deze verplichting van essentieel belang om succesvol zaken te kunnen doen. Het niet naleven van de verplichtingen met betrekking tot afdrachten van (sociale) premies kan leiden tot grootte schadeposten voor uzelf of derden. Het gevaar ligt hier ook bij de partij waaraan u levert, u blijft namelijk aansprakelijk voor de keten van arbeiders waar u belang in heeft gehad. Gelukkig is er een middel om deze aansprakelijkheid te weerleggen en bewijsvoering te hebben dat u aan uw verplichtingen heeft voldaan.

Wat houdt de Wet Keten Aansprakelijkheid in?

De Wet Keten Aansprakelijkheid wordt veelal beschreven onder de noemer ketenaansprakelijkheid en is zeer sterk gelieerd aan de inlenersaansprakelijkheid. De WKA is een regelgeving vanuit de overheid waarmee men zich verzekert van betaling van de verschuldigde loonheffingen alsmede omzetbelastingen. De overheid is sterk afhankelijk van de betaling van deze belastingen en premies daar deze factor garant staat voor een groot deel van de inkomsten. Voordat deze wet werd ingevoerd was het voor (onder)aannemers en allerlei flex gerelateerde ondernemingen mogelijk om door schimmige constructies onder de verplichtingen uit te komen. Vanuit dit oogpunt heeft de Nederlandse Overheid als enige land in Europa de Wet Keten Aansprakelijkheid in het leven geroepen om zowel zichzelf alsmede ondernemend Nederland te beschermen tegen ondeugdelijke activiteiten.

Wie heeft er te maken met de Wet Keten Aansprakelijkheid?

Een sector waar de WKA-verklaring een veelgevraagd document is, is de bouwsector. Hier is namelijk veelal sprake van gunning van werk aan een hoofdaannemer, welke het werk uitbesteed aan onderaannemers. Mogelijkerwijs huren deze partijen weer extern partijen in om een deel van het werk uit te voeren. Hierdoor ontstaat er een keten aan opdrachtgevers welke werkzaam zijn voor een enkel project. Daargelaten nog de mogelijkheid dat een deel van het personeel werkzaam is via een uitzend- of detacheringsbureau of op de loonlijst staat van een payroll-organisatie.

Onderstaand een aantal voorbeelden van partijen welke te maken kunnen hebben met de ketenaansprakelijkheid:
  • Hoofdaannemer
  • Onderaannemer
  • Zzp'er
  • Uitzendbureau
  • Detacheringsbureau
  • Payroll organisatie

Wanneer kan ik aansprakelijk zijn?

Gelukkig komt het niet vaak voor en hebben veel personen in hun carrière nooit te maken met negatieve gevolgen van de Wet Keten Aansprakelijkheid. De risico's kunnen echter gemakkelijk worden weggenomen door simpele afspraken te maken met uw opdrachtgevers en opdrachtnemers. Om een beeld te schetsen van een situatie waarin u te maken kan krijgen met de negatieve gevolgen van het niet verkleinen van de risico's hierbij een tweetal voorbeelden.

Voorbeeld 1: Als kleine zelfstandige is het hard werken, je moet nochtans veel zelf regelen zonder externe hulp. In dit voorbeeld krijgt timmerman A een aanvraag van een van zijn meest trouwe klanten. Ondanks dat hij geen tijd heeft neemt hij het werk aan. Een bevriende concollega gaat het werk uitvoeren, timmerman A heeft hier goede ervaringen mee en creëert een win-winsituatie. Het werk wordt alsnog geleverd en de concollega heeft een mooie opdracht, vaak kunt u hier ook nog een marge tussen houden. Echter gaat halverwege het werk de concollega failliet, er volgt dan ook geen enkele betaling vanuit de opdrachtgever. De Belastingdienst heeft echter wel recht op de verschuldigde premies voor onder andere de werknemersverzekeringen (loonheffingen). De aannemer van het werk wordt hier in gebreke gesteld. De concollega had namelijk al geruime tijd achterstanden bij de Belastingdienst, wanneer er een geldige WKA-verklaring kon worden overlegd had Timmerman A op voorhand geweten dat hij een risico nam.

Voorbeeld 2: Timmerman A is er bovenop gekomen en heeft nu het risico ingeperkt. Hij neemt een uitzendbureau in de arm waar hij twee timmermannen voor 40 uur per week inleent. Wekelijks betaalt hij de factuur naar de rekening van het uitzendbureau, na een half jaar raakt deze partij insolvent. De belasting slaat Timmerman A aan voor de achterstallige loonbelastingen voor de twee werknemers daar het uitzendbureau deze nooit heeft afgedragen. Doordat Timmerman A niet schuldbevrijdend heeft betaald naar een G-rekening moet Timmerman A alsnog een betaling ten gunste van de belastingen en premies doen.

Hoe kunt u de risico's verkleinen?

In Nederland is een unieke manier om de risico's inzake de Wet Keten Aansprakelijkheid te verkleinen voor handen, de G-rekening.
Een G-rekening is aan te vragen bij het gros van de banken in Nederland en deze rekening is verpand aan de fiscus. De G staat namelijk voor geblokkeerd, hierdoor is het uitsluitend mogelijk betalingen te verrichten ten gunste van de overheid of naar een andere G-rekening. Door een betaling te doen naar een dergelijke G-rekening vrijwaart de betalende partij zich voor dit deel van de hoofdsom. In Nederland is het gebruikelijk om een percentage van 20 tot 35 procent over te maken naar de G-rekening. Veelal is dit een punt van discussie gedurende de onderhandelingsfase omtrent een opdracht of project. Uw opdrachtgever vindt de splitsing van de factuur naar een vrije rekening en een G-rekening naar alle waarschijnlijkheid geen probleem, sterker nog in veel gevallen geeft dit extra vertrouwen daar u direct laat zien de zaken op orde te hebben.

Buiten een betaling naar de G-rekening wordt er veelal gevraagd naar een actuele verklaring omtrent de betalingen inzake de Wet Keten Aansprakelijkheid. Dit document is een schrijven (verklaring) vanuit de Belastingdienst dat een partij volledig bij is met het voldoen van de sociale lasten en premies tot een bepaalde datum. Veel opdrachtgevers betalen niet wanneer er geen geldige verklaring kan worden overlegd, het aanvragen van deze bewijsvoering wordt dan ook veelal periodiek om de drie maanden gedaan. Het document is namelijk veelal voor een periode van drie maanden geaccepteerd, waarop een nieuwe verklaring kan worden aangevraagd, let hierbij wel op de datum van afgifte in verhouding tot de kwartaalaangifte voor de belastingen.

Waar vraag ik dit formulier aan?

Het formulier is online aan te vragen op de site van de Belastingdienst. Na een simpele invuloefening kan dit worden ingestuurd naar het postbusadres in Heerlen waarop veelal binnen een periode van 15 werkdagen een schriftelijke reactie volgt.
© 2019 - 2024 Temakkelijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerekenbaarheid bij onrechtmatige daadÉén van de belangrijkste bronnen van verbintenissenrecht is de onrechtmatige daad. Om van een onrechtmatige daad te kunn…
SchadevergoedingSchadevergoedingOngevallen en letsel behoren tot de dagelijkse praktijk van het leven. Slachtoffers van een dergelijke letselschade zaak…
Dieren en aansprakelijkheidDieren en aansprakelijkheidJe paard trapt iemand, je kat maakt krassen op een auto, je hond eet de schoenen van de buurman op. Allemaal zaken die v…
Geen verschil meer tussen sociaal en fiscaal loonGeen verschil meer tussen sociaal en fiscaal loonOp je loonstrookjes en de jaaropgave staan een sociaal loon en een fiscaal loon genoemd. Waar hier tot 2013 nog twee ver…

Beleggingstaks op vermogen fors omhoog vanaf 2022Beleggingstaks op vermogen fors omhoog vanaf 2022De beleggingstaks gaat fors omhoog en daardoor wordt beleggen veel duurder. Wie met zijn vermogen belegt betaalt hiervoo…
Aanrechtsubsidie 2020 minstverdienende partnerAanrechtsubsidie 2020 minstverdienende partnerAls u weinig tot geen inkomen hebt, kunt u recht hebben op de aanrechtsubsidie, voluit de algemene heffingskorting minst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rawpixel, Pixabay
  • https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/aanvraagformulier_verklaring_betalingsgedrag_keten_en_inlenersaansprakelijkheid
Temakkelijk (2 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.