WOZ-waarde 2021 omhoog

WOZ-waarde 2021 omhoog De WOZ-waarde 2021 gaat omhoog. Door stijgende huizenprijzen op de woningmarkt, stijgt de WOZ. De WOZ-waarde 2020 steeg eveneens. Dat hoeft nog niet te betekenen dat u heel veel meer belasting moet betalen, want belastingtarieven kunnen omlaag. Per gemeente kan dit anders zijn, waar de een meer OZB moet betalen merkt de ander weinig van de hogere waarde van de woning. Maar let op, dan is er nog de belastingheffing van de waterschappen en de inkomstenbelasting van het Rijk.

Huizenprijzen stijgen, WOZ-waarde op 1 januari 2020 fors hoger


WOZ-waarde 2021 stijgt

De WOZ-waarde 2021 is de waarde van uw woning per 1 januari 2020. Het is de waarde volgens de gemeente waarin de woning staat. De gemeente houdt daarbij vooral rekening met de woningen in uw buurt en als het even kan de woningen die een beetje op uw woning lijken. Denk aan een vergelijkbare locatie, grote van de woning en staat van onderhoud. Omdat de woningprijzen in 2019 zijn gestegen, is de waarde van uw woning op 1 januari 2020 hoger en dus de WOZ-waarde 2020. Landelijk is de WOZ-waarde op 1 januari 2020 met 8,9% gestegen. In het voorjaar van 2021 valt de WOZ-beschikking in uw brievenbus en krijgt u de woonlastennota. Dan weet u hoeveel u meer aan gemeentelijke lasten moet betalen. Een belangrijk deel hiervan hangt samen met de gestegen huizenprijzen.

Meer OZB betalen

De onroerende zaakbelasting OZB is direct aan de woningwaarde gekoppeld. Blijft het percentage gelijk, dan leidt een hogere WOZ automatisch tot een hogere OZB-aanslag. Of dat ook bij u het geval zal zijn, is echter nog de vraag. Er zijn gemeenten die het tarief verlagen om de belasting voor de burgers gelijk te houden. En dat scheelt natuurlijk enorm, woont u in een gemeente waarin de WOZ-waarde gemiddeld met 10% stijgt en blijft het tarief gelijk, dan gaat u dat direct in de portemonnee merken.

Meer inkomstenbelasting betalen

In de inkomstenbelasting kennen we het huurwaardeforfait (eigenwoningforfait). Ook dit forfait is een percentage van de WOZ-waarde. Blijft dit percentage gelijk, of stijgt de WOZ-waarde meer dan het tarief daalt, dan gaat u meer inkomstenbelasting betalen. Alleen, omdat uw woning in waarde is gestegen.

Meer waterschapslasten betalen

Ook de waterschapslasten zijn voor een deel gebaseerd op de WOZ. Een hogere WOZ betekent bijna altijd dat u meer waterschapslasten moet afdragen. Waterschappen hebben het geld hard nodig en dus is het maar de vraag of het waterschap bereid is om het tarief te verlagen. Ook dit is afhankelijk van het waterschap waarin u woont.

Meer erfblasting betalen

Ja, u gaat waarschijnlijk meer erfbelasting betalen als er een woning in de boedel van de erfenis zit. De vrijstellingen kunnen wel iets omhoog, maar dat valt in het niet bij een fors hogere WOZ-waarde. Een woning in de nalatenschap kan uw veel geld kosten. Vaak is het zo dat de woning dan maar verkocht wordt of verkocht moet worden om de erfbelasting te kunnen betalen. Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde kan ook helpen, als de waarde dan inderdaad ook omlaag gaat.

Bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking 2021

Het kan zijn dat u het helemaal niet eens bent met de nieuwe WOZ-waarde. De gemeente taxeert woningen meestal op afstand en komt niet altijd lang om te kijken wat de stand van zaken is. Is de WOZ-waarde naar uw zijn te hoog, maak dan bezwaar. Goede aanknopingspunten hiervoor zijn achterstallig onderhoud, een luidruchtige school in de buur, een asielzoekerscentrum, overlast, een coffeeshop, noem maar op. Een taxatie door een beëdigd taxateur doet vaak ook wonderen. Er zijn gemeenten waar in 51% of meer van de gevallen een WOZ-bezwaar wordt toegewezen.

Slot WOZ-waarde 2021

De hogere WOZ-waarde heeft direct invloed op de belastingen. Dan is het afhankelijk van de gemeente, het Rijk en de waterschappen hoeveel meer belasting u in 2021 zult moeten betalen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WOZ waarde 2020 en ozb 2020WOZ waarde 2020 en ozb 2020Let op de nieuwe WOZ 2020 en 2021 plus beschikking van de gemeente en onderneem zo nodig snel actie. Elk jaar ontvangen…
WOZ-waarde 2020 en 2021 openbaar door WOZ-waardeloketWOZ-waarde 2020 en 2021 openbaar door WOZ-waardeloketDe WOZ-waarde 2020 en 2021 gaan omhoog en die cijfers van de WOZ zijn, zodra de gemeenten de beschikkingen hebben verstu…
Wat is de WOZ waarde?De hypotheekrente die u betaalt in verband met uw eigen huis is fiscaal aftrekbaar. Daarnaast is uw eigen huis ook een k…
Redenen om uw huis te laten taxerenEen taxatie is een waarde-inschatting van bijvoorbeeld een huis. Toch zijn er veel verschillende uitkomsten mogelijk. Er…

Waarom betalen we BTW en hoeveel BTW betalen we in NederlandWaarom betalen we BTW en hoeveel BTW betalen we in NederlandBtw, in economische context ook wel omzetbelasting genoemd, berekent men over de toegevoegde waarde binnen een productie…
Overwaarde woning meenemen naar huurwoning: fiscale gevolgenOverwaarde woning meenemen naar huurwoning: fiscale gevolgenStel uw woning is op de huizenmarkt veel waard geworden, er is een overwaarde. En dus besluit u om de woning te verkopen…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 10-09-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.