Zorgrobot fiscaal aftrekbaar als hulpmiddel in de zorg

De zorgrobot als hulpmiddel in 2020 en 2021
- Hulpmiddelen in de zorg
- Wat zijn zorgrobots, voorwaarden?
- Geen hulpmiddelen in de zorg
- De zorgrobot fiscaal afschrijven
- Aftrek specifieke zorgkosten
Hulpmiddelen in de zorg
De Belastingdienst definieert hulpmiddelen als voorzieningen of apparaten die in hoofdzaak door zieke of invalide personen worden gebruikt en ze in staat stelt om een normale lichaamsfunctie te verrichten en een zo normaal mogelijk leven te leiden. Een hele lijst voorzieningen en apparaten voldoen hieraan, waaronder:- Een prothese.
- Steunzolen.
- Gehoorapparaten.
- Een blindenstok, een blindengeleidehond of bepaalde aanpassingen aan een computer.
- Een dyslexiepakket (softwarepakket voor dyslexiepatiënten).
- Een alarmsysteem in verband met een specifieke ziekte, denk aan een alarmapparaat voor mensen met epilepsie.
- Een stomadouche.
- Allerlei aanpassingen die hoofdzakelijk worden gebruikt door zieke of invalide personen.
- Zorgrobots.
Deze lijst is ooit langer geweest, maar allerlei zaken zijn in de loop der tijd geschrapt in verband met bezuinigingen. Zo zijn de kosten van hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen niet meer fiscaal aftrekbaar. Denk hierbij aan lenzen, een bril, het laseren van een oog ter vervanging van een bril. Ook de aanpassingen aan uw woning zijn niet meer fiscaal aftrekbaar. De scootmobiel is bijvoorbeeld sinds 2014 niet meer fiscaal aftrekbaar. De lijst met fiscaal aftrekbare hulpmiddelen in de zorg is kleiner geworden, maar bevat ook een hele nieuwe component: de zorgrobot. Ook de zorgrobot voor particulier gebruik en het onderhoud ervan is daarmee fiscaal aftrekbaar geworden.
Wat zijn zorgrobots, voorwaarden?
In het dagelijkse leven treffen we steeds meer robots aan, voor onze veiligheid, voor de huishouding, voor onze woning en voor de zorg. Het aantal toepassingen zal in de loop der tijd alleen maar toenemen. We spreken over een zorgrobot als de robot bepaalde zorgtaken van een zieke of invalide overneemt en specifiek voor een zieke of invalide is bedoeld. Een gewone huishoudrobot die automatisch de vloer komt boenen en stofzuigen voldoet niet aan deze eis, deze huishoudrobot kan immers door iedereen worden gebruikt. Enkele voorbeelden van zorgrobots die wel onder de definitie van hulpmiddel in de zorg valt zijn:- Een robot die iemand met beperkingen in arm- en handfunctie helpt om te eten en drinken.
- Een robot die specifiek voor een zieke spelletjes doet of lichamelijke activiteiten voorstelt.
- Een robot die monitort en waarschuwt of het gas uit is en de ramen dicht zijn.
- Een robot die u waarschuwt en eraan herinnert om te eten.
Een voorbeeld kan ook zijn Zora. Zora staat voor Zorg, Ouderen, Revalidatie en Animatie. Deze robot heeft de lichaamsvorm van een mens en zorgt voor gezelligheid, helpt bij het bewegen, kan voorlezen, kan vragen stellen, kan u amuseren en nog veel meer. Zora kan voor een zieke en hulpbehoevende een belangrijke levensader en daarmee een hulpmiddel zijn. Tegelijkertijd maakt een Robot als Zora wel duidelijk dat het niet altijd evident is of de robot die u wilt aanschaffen wel aan alle fiscale eisen voor een aftrekpost zal voldoen. Als u hierover twijfelt, doet u er goed aan om uw keuze eerst voor te leggen aan de Belastingdienst en te vragen of uw robot ook als hulpmiddel wordt gezien, dit om teleurstellingen achteraf te voorkomen.
Geen hulpmiddelen in de zorg
Geen zorgrobot als hulpmiddel zijn in 2020 en 2021:- De huishoudrobots (boenen en zuigen van de vloer).
- De automatische grasmaaier.
- Robotdieren en speelgoedrobots.
- Drones.
- Servicerobots, robots voor surveillance en bewaking.
De servicerobot geeft nog maar eens de dunne lijn aan tussen wel of niet een hulpmiddel zijn. Lijdt u aan dementie bijvoorbeeld en waarschuwt de robot u bij allerlei zaken, dan is die robot voor u wel een hulpmiddel. Gaat het om een servicerobot die iedereen kan gebruiken, dan is er geen fiscale aftrekpost.