Hoe minder belastingen betalen als gewone man of vrouw?

Hoe minder belastingen betalen als gewone man of vrouw? Veel mensen denken dat minder belastingen betalen uitsluitend mogelijk is voor mensen met grote vermogens die toegang hebben tot fiscalisten en boekhouders, ofwel voor criminelen die de wet gaan overtreden door in het zwart te werken, domiciliefraude plegen, smokkelwaar gaan kopen, … . Niets is minder waar, er zijn ook voor de gewone man en vrouw talloze legale manieren om er voor te zorgen dat je minder belastingen hoeft te betalen. Door alle aspecten van de belastingen tegen het licht te houden, kan men soms op verrassende manieren veel geld gaan besparen. Vadertje staat heft belastingen op de meest diverse aspecten van ons leven: ons verbruik, ons wonen en samenleven,…zelfs onze dood wordt belast. Via een goede planning van je leven, kan je er echter voor zorgen dat je veel minder belastingen zal moeten afdragen in de toekomst.

Gezinssamenstelling

Eerst en vooral kan het lonen om je gezinssamenstelling te optimaliseren. Personenbelastingen houden vaak rekening met de gezinsleden die aanwezig zijn. Als bepaalde personen ten laste/aanwezig blijven in het huishouden kunnen deze een serieuze belastingvermindering opleveren. Zo zijn bepaalde categorieën van studerende kinderen zowel in Nederland als in België interessant om ten laste te hebben wanneer men zijn belastingen gaat aangeven.

Ook veranderen van samenlevingsstelsel, zoals huwen, wettelijk samenwonen,…kunnen voor aanzienlijke kortingen op jouw te betalen belastingen zorgen. Doorgaans worden belastingen dan op basis van het totale gezinsinkomen bepaald in plaats van op elk individu apart. Onderzoek echter ook de andere implicaties die deze manier van samenwonen heeft. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om met je beste vriend te huwen, enkel en alleen omdat je een belastingvermindering wil scoren. Ga ook nooit zomaar de verantwoordelijkheid voor een persoon met veel schulden dragen. Hetgeen je uitspaart bij de belastingen zou dan wel eens veel minder kunnen zijn dan hetgeen je verliest bij de inning van de schulden van deze persoon, waar je op dat moment dan medeverantwoordelijk voor bent geworden.

Wonen

De manier waarop je woont kan je ook een aardig belastingvoordeel opleveren. Een eigen koopwoning bezitten is in Nederland fiscaal voordelig, aangezien er daar een (hypotheek)renteaftrek geldt. Vroeger was dit ook zo in Vlaanderen, maar dit is niet meer het geval. Bijkomende voordelen zullen door de respectievelijke nationale belastingdiensten toegekend worden, aangevuld met maatregelen op regionaal/provinciaal gebied. Koopwoningen mogen dan wel fiscaal interessanter zijn, maar wanneer je veel verhuist zal het interessanter blijken om een huurwoning te betrekken.

Ietwat drastisch, maar toch interessant, is om ook te gaan kijken welke belastingdruk er heerst in de gemeente waarin men gaat wonen. Zijn er hoge of lage gemeentebelastingen? Soms kunnen er zeer sterke verschillen zijn tussen plaatsen die zelfs aan elkaar grenzen. De manier van wonen onderzoeken is dus een interessante strategie om belastingen uit te sparen.

Verbruiken

Een andere manier om minder belastingen te betalen is om minder btw te betalen. Een eerste strategie is om minder goederen en diensten aan te kopen, aangezien er op ongeveer elk product en dienst btw geheven wordt. Een tweede strategie, is om de aankoop van zwaarbelaste goederen te gaan vermijden. Bepaalde fossiele brandstoffen, alcohol en sigaretten zijn bijvoorbeeld producten die extreem zwaar belast worden. Deze niet of minder consumeren is vaak niet alleen beter voor de gezondheid, maar ook voor je portemonnee.

Kijk daarnaast ook eens over de grens om na te gaan of bepaalde goederen niet onderhevig zijn aan lagere accijnzen. Zeker wanneer je dichtbij een ander land woont kan het lonen om deze producten in het groot aan te kopen en te stockeren bij je thuis. Dit prijsverschil zal niet alleen verschillen in de accijnzen reflecteren, maar kan soms ook aan andere factoren – zoals productie en transport – liggen. Zo zijn zuivel, niet-voorschriftgebonden geneesmiddelen en vele multimedia goedkoper in Nederland. Omgekeerd is België goedkoper voor tabakswaren en Belgische chocolade en bieren.

Geld verdienen

Door op een slimme manier geld te verdienen, kan je voorkomen dat je veel belasting zal moeten betalen. Noeste arbeid wordt relatief zwaar belast, terwijl inkomsten uit kapitaal doorgaans minder belast worden in België en Nederland. Heb je dus geld op je spaarboekje staan, dan kan het interessanter zijn om te gaan investeren in plaats van overuren te kloppen. Investeringen kunnen zeer divers zijn, zoals aandelen, obligaties, vastgoed, goud, antiek, … Alvorens je gaat investeren is het belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s die investeringen met zich meebrengen en dat jij je hier over inleest en goed informeert. Zo kunnen sommige types investeringen voordeliger zijn dan anderen, met in bepaalde gevallen zelfs additionele belastingvrijstellingen.

Erfenisplanning

Veel mensen vergeten dat er veel geld aan de belastingdienst betaald moeten worden wanneer men komt te overlijden. Bespaar jouw nageslacht veel kosten en probeer een erfenisplanning op te stellen. Contacteer hiervoor jouw bankier of notaris. Hij zal je in vertrouwen kunnen helpen en de meest voordelige constructies kunnen identificeren.

Conclusie

Geld uitsparen door minder belastingen te betalen is dus niet zo moeilijk als het lijkt. Het is perfect mogelijk om door enkele kleine ingrepen en optimalisering, ervoor te zorgen dat je veel minder belastingen zal moeten betalen. Reken niet meteen op duizenden euro’s, maar een paar honderd euro’s meer overhouden is niet onmogelijk. Een goede persoonlijke administratie waarin je een mooi overzicht hebt van al je inkomsten, uitgaven en een schatting van de betaalde belastingen is hiervoor cruciaal. Het zal je ook helpen om de correcte gegevens aan de belastingdienst door te geven en om jouw belastingen op tijd te betalen. Hiermee kan je zware en onnodige boetes vermijden.
© 2017 - 2024 Willibrordus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Fiscalist als beroepFiscalist als beroepAls fiscalist bespaar je je klanten veel geld. Door jouw kennis van de ingewikkelde belastingwetgeving, kan jij als fisc…
Geld en samenwonenGeld en samenwonenOnder samenwonenden komt nogal eens ruzie voor over geld. Uit onderzoek blijkt dat geld en samenwonen bij ongeveer 60 pr…
Hoe vaak betaalt u belasting over uw geld?Hoe vaak betaalt u belasting over uw geld?Alle belastingplichtigen betalen een flink deel van hun inkomen aan belastingen. Het begint met inkomstenbelasting over…

Fiscale toeslagen 2021: nieuw belastingstelsel is gewenstFiscale toeslagen 2021: nieuw belastingstelsel is gewenstOns ingewikkelde belastingstelsel heeft in 2021 onbedoelde en ongewenste effecten, het kan ervoor zorgen dat u in de sch…
Is rente herfinanciering restschuld in 2021 nog aftrekbaar?Is rente herfinanciering restschuld in 2021 nog aftrekbaar?Wie zijn eigen woning met een restschuld heeft verkocht, heeft mogelijk recht op de aftrek van de rente op de restschuld…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • Belastingdienst Nederland, https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/eigen_woning/u_koopt_een_woning/u_koopt_een_woning, bezocht op 17-07-2017
  • FOD Financiën, https://financien.belgium.be/nl/particulieren/woning/onroerende_inkomsten/definitie, bezocht op 17-07-2017
  • Koomen, L (2013) https://www.plusonline.nl/special-artikelen/boodschappen-doen-bij-de-buren, plusonline, 24-07-2013
  • Hugaerts, L (2013) http://plusmagazine.knack.be/maatschappij/tips-om-efficient-te-grensshoppen/article-normal-659193.html, plusmagazine, 08-01-13
Willibrordus (52 artikelen)
Laatste update: 21-10-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.